O EXPERIENȚĂ MEMORABILĂ – VIZITA ÎN POLONIA

Daniel Dimache -

O EXPERIENȚĂ MEMORABILĂ – VIZITA ÎN POLONIA

În perioada 13-17 mai 2019, delegația Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” a participat la activitățile din cadrul proiectului Dialogic Revolution Erasmus+, desfășurate în Polonia, localitatea Kostkowo. Echipa a fost formată din 3 profesori (prof. Tronaru Cristina, prof. Lup Lavinia și prof. Visoschi Maria, director adjunct) și 8 elevi: Dumitrache Andreea, Ion Elena Georgiana și Ganea Ramona (clasa a X-a A), Ticuță Cosmin Lucian și State Robert Cristian (clasa a IX-a  A), Demirdaș Aylin Emine (clasa a VIII-a A), Dan Alina Gabriela și Toma Robert Florentin (clasa a VIII-a B). Alături de echipa din România și echipa școlii-gazdă, la acest schimb de experiență au participat echipele din Spania și din altă localitate poloneză, Świeradόw Zdrόj. 

Cadrele didactice au fost cazate la hotelul Mistral din Gniewino, iar elevii au fost găzduiți de familiile poloneze. Coordonatoarea proiectului ne-a întâmpinat la aeroport și împreună am așteptat sosirea echipei din Spania.

Luni, 13 mai, echipele s-au întâlnit la școala–gazdă Samorządowa Szkola Podstawowa in Kostkowo (Școala primară – administrația locală Kostkowo), o clădire interesantă, deoarece, pe lângă cele două etaje, la subsol se aflau clase amenajate pentru învățământul preșcolar și bucătăria în care serveau masa elevii și preșcolarii. În holul primitor de la parter am fost întâmpinați de Joanna, coordonatoarea proiectului, care ne-a prezentat programul  și activitățile care vor fi derulate. A fost făcut turul școlii și am descoperit cu încântare însemnele naționale sau mesaje de întâmpinare în limba română și în limba spaniolă, afișate pe diverse uși ale claselor.

Gazda noastră ne-a prezentat harta Poloniei, alături de celelalte state ale Uniunii Europene și comparativ, cele trei țări participante la proiect (locuitori, economie, teritoriu, însemne naționale – steaguri, steme etc.). Au  fost prezentate personalități poloneze, printre care amintim: Maria Curie Sklodowska, Chopin, Lech Walesa, Copernic,papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, ne-a fost prezentată populația școlară, constituită din copii de la învățământul preșcolar, elevi de la învățământul primar și gimnazial, aprox. 500 de elevi coordonați de 53 de profesori. La final ne-au fost amintite câteva noțiuni elementare pentru a comunica mai ușor.

Elevii au prezentat piesele pregătite de ei, valorificând câteva dintre legendele locale. Una dintre legende se referă la Kaszub, un înger care a mers la Dumnezeu să-i ceară să transforme pământul secetos al Pomeranieiîntr-unul roditor. Dumnezeu i-a îndeplinit dorința și astfel deșertul de până atunci a devenit un ținut bogat. O altă legendă prezenta lupta cu dragonul. Recuzita a fost făcută de elevi, ajutați de părinți sau de rude.

Echipele au realizat apoi o vizită la  KaszubskieOko („Ochiul Kashubian”)  – un punct de atracție, un adevărat turn de veghe, de unde se poate vedea Lacul Żarnowieckie și Marea Bałtică. Panorama poate fi admirată de la o înălțime de 41 de metri. Intrarea în turn este accesibilă tuturor, deoarece în plus față de scări există și un lift. La baza clădirii sunt expoziții temporare și un  punct de informare turistică.În cadrul complexului există un câmp de mini-golf, un loc de joacă pentru copii mai mici și un zid de alpinism de 7 metri. Una dintre atracțiile cele mai interesante ale acestui obiectiv o reprezintă dinozaurii șiStolems – oameni puternici kashubieni.Arhitectura complexului seamănă cu forma ochiului. În sezonul de vară, obiectivul turistic este deschis zilnic de la 9.00 la 21.00.

A doua zi, după întâlnirea la școală, am participat la un atelier culinar, desfășurat la hotelul Bolszewo. Elevii, sub îndrumarea unui bucătar-șef, au pregătit trei tipuri de prăjituri. După ce am servit masa, am vizitat orașul Sopot, port la Marea Baltică. Am  înaintat în mare pe cel mai lung ponton de lemn din Europa, care a ajuns la lungimea de 511 m și lățimea de 10 metri. Este un punct de atracție pentru plimbăreți sau îndrăgostiți. Am aflat că în acest oraș locuiește Donald Tusk, actualul  președinte al Consiliului European și ne-am amintit cât de frumos a vorbit despre România, despre cultura și literatura română.

A urmat vizita în parcul Adventure din Gdynia Kolibki. După ce elevii și-au descoperit abilitățile de cățărare sau traversare a unor zone  pe poduri suspendate, ne-am potolit foamea cu cârnați fripți de fiecare la focul de tabără.

Miercuri, 15 mai, am vizitat orașul Gdansk. Elevii au desfășurat activități sportive în parcul special amenajat pentru trambuline, iar profesorii au vizionat baletul din Centrul Cultural Wejherowo.

Joi, după întâlnirea de la școală, am vizitat în Malbork cel mai mare castel medieval de cărămizi din lume. Am rămas uimiți de spațiul auster din interiorul castelului, dar și de faptul că la acea vreme cavalerii care locuiau în castel aveau metode înaintate de încălzire, prefigurând încălzirea prin pardoseală din zilele noastre.

Am vizitat Muzeul Castelului și sălile dedicate chihlimbarului despre care am  aflat că este aurul polonez.

Vineri, în ultima zi a proiectului, ne-am întâlnit la școală, apoi am vizitat Gdynia.

Proiectul a reprezentat o experiență din care elevii au înțeles cât de frumoasă este prietenia cu copiii din alte țări. Despărțirea a fost dificilă, cu lacrimi, îmbrățișări și regretul că timpul a fost atât de scurt.

Am simțit că poporul român are multe în comun cu poporul spaniol și cu cel polonez și așteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea din luna octombrie, care va avea loc în România, la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte.

Prof. VISOSCHI MARIA, director adjunct

Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu”