O fi „arderea” la buzunar cea mai bună motivare a unui colectiv care mai mult câștigă meciuri în deplasare, decât poate să și le adjudece pe cele de acasă? Și de ce locul 4 pentru Petrolul, să se recupereze banii, ci nu 3, 2 sau 1?

Dragos Trestioreanu -

O fi „arderea” la buzunar cea mai bună motivare a unui colectiv care mai mult câștigă meciuri în deplasare, decât poate să și le adjudece pe cele de acasă? Și de ce locul 4 pentru Petrolul, să se recupereze banii, ci nu 3, 2 sau 1?

Astăzi, 26 octombrie 2020, la 24 de ore după eșecul dureros din derbiul de acasă cu FC U 1948 Craiova, scor: 0-1, clubul găzarilor a postat, pe propriul site oficial, un comunicat referitor la deciziile luate post-meci. Iată-l mai jos:

Asociatia Clubul Sportiv Petrolul 52

Str. Stadionului, nr. 26, Ploiesti, Prahova

www.fcpetrolul.ro

Email: [email protected]

Fax: 0374.094849

 

Comunicat de presă

Ploiești, 26.10.2020. Ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate de echipă,  față de obiectivele setate și asumate la începutul Campionatului, Clubul Petrolul Ploiești anunță reținerea a 50% din salariul tuturor jucătorilor și a primelor de joc în integralitatea lor, până la clasarea și menținerea echipei Petrolul Ploiesti pe locul 4 al clasamentului Ligii secunde.

 Clubul Petrolul Ploiești anunță măsuri extraordinare ca urmare a evoluției slabe a Lupilor Galbeni prin reducerea salariului lunar cu 50% și a primelor de joc în integralitatea lor, până la clasarea pe locul 4. Drepturile salariale vor fi plătite retroactiv în momentul în care echipa se va clasa și se va menține cel puțin pe locul 4 în clasament.

Măsurile de penalizare intră în vigoare cu salariul aferent lunii octombrie.

Calificarea în prima liga a campionatului de fotbal rămâne un obiectiv care nu este negociabil, iar asumarea colectiva a acestei ținte trebuie să ne ghideze zilnic în comportamentul nostru.

Scurt, sec și la obiect! Fără a se adânci în varii explicații și fără a… fi semnat de către cineva un document oficial care, în uzanțele genului, ar trebui și parafat! Dar nu asta ar fi problema, la urma-urmei. Mai degrabă, decizia ar fi de comentat. Cu siguranță că, între ceea ce se oferă financiar și ceea ce s-a întâmplat pe arena Ilie Oană, mai ales la derbiurile cu Farul, Călărașiul și Craiova, i-a deranjat pe cei care au creat condiții materiale de top pentru eșalonul secund. Motiv pentru care nu ar fi fost exclus, dar nu bag mâna în foc, hotărârea de a-i arde pe fotbaliști și antrenori la buzunar să fi fost luată „la cald”. La maximă supărare, mai precis. Ceea ce ar fi fost absolut justificat, fără dubii. Dacă ar fi câștigat meciul contra fostului și revenitului lider al ierarhiei Ligii a II-a, băieții de la Petrolul ar fi ajuns la numai un singur punct de echipa FC U 1948 Craiova. Asta în condițiile în care miercuri, 28 octombrie, de la ora 17.00, au de bifat restanța contra nou-promovatei CSM Slatina, pe „Ilie Oană”. Încă trei puncte i-ar fi urcat pe „lupi” chiar pe culmi, sus de tot! Cum să nu te superi atunci și să nu decizi să-i arzi pe jucători și pe tehnicieni acolo unde îi doare cel mai tare? OK, numai că, apreciez, ceea ce a mers acum doi ani sau acum un an, când sincopele alternau cu momentele bune, ca și acum, de altfel, majoritatea efectivului era formată din autohtoni. Unii care sunt cam obișnuiți cu astfel de metode punitive de pe la noi. Din acest campionat, s-a întors calimera, străinii predominând, iar la ei acasă, din practica externă a lumii bune a fotbalului continental, pe care o cunosc, nu se prea face deloc astfelo. Când ai un prim „11” cu opt jucători din alte țări – apropo, la Ploiești, duminică după-amiază, a fost înregistrată o premieră pentru eșalonul secund: mai mulți străini pe teren, decât români! -, a „umbla” la portofelul lor, până ce vor reveni la cel puțin locul 4 în clasament, s-ar putea lăsa cu efecte adverse… multiple! Dar, vom vedea. Cert este că trebuia cineva să plătească pentru îndepărtarea de pozițiile promovabile sau cea de baraj. Însă, nu cumva mai mult cei… nenumiți în comunicat, dar arși și ei la buzunar, așa după cum am aflat „pe surse”?

Altfel, în acest moment, când Petrolul repet că are, în curând, restanța cu Slatina, apoi etapa de stat pe loc, urmată de cele două partide consecutive de acasă, împotriva Rapidului și, respectiv, a Bacăului, linia trasă imediat deasupra „galben-albaștrilor” nu ar fi o barieră atât de sus ridicată, încât să nu poată fi sărită în cel mai scurt timp. De ce? Deoarece, cu 9 puncte bifate – chiar dacă mi se va putea replica prin invocarea celor trei meciuri pierdute pe propriul teren – s-ar reintra lejer în rândul echipelor calificate în viitorul play-off. Ba chiar, și punctajul ar redeveni unul convenabil pentru înscrierea, după turul regular, în lupta pentru promovare. Adică, reintrare în singurul obiectiv al trupei ploieștene, nenegociabil, așa cum se subliniază „cu linie groasă” în comunicatul de mai sus. Drept urmare, dacă tot e să fie motivare, prin impunere, de ce s-a optat pentru locul 4, ci nu al treilea, al doilea sau primul, în fapt cele care contează cu adevărat? Să fi avut cineva ideea că a urca de pe a șaptea poziție pe a patra va fi floare la ureche și, pe cale de consecință, pedeapsa va fi ridicată într-un termen cât mai scurt? Orice salt viitor, mai iute sau mai puțin rapid, va depinde în foarte mare măsură, decisiv chiar, aș zice, de ideile strategice ale colectivului tehnic, de inteligența acestuia de a reacționa așa cum trebuie. Când? În cazuri precum cele din meciul cu trupa preparatorului fizic Dan Vasilică, un exemplu de respect, și prin outfit, față de un derbi de tradiție! Mai depinde și de măiestria antrenorului principal de a conduce pe teren o echipă aleasă de el dintr-un lot bun pentru eșalonul secund. Indiferent ce -ar zice pesimiștii, efectivul chiar e bun! Mai rămâne astfel să fie inspirat și cel care îi așează pe fotbaliști pe teren, care îi schimbă, la timp, pe cei care trebuie schimbați, care îi va băga în loc pe cei utili și care va ști să iasă din capcanele întinse de omologul de pe banca adversă. Duminică, nu a fost mai deloc, ce mai tura-vura! Să nu ne mai ascundem după deget! La fotbal, nu imaginea tehnicianului câștigă meciurile, ci arta lui de a interpreta aria care ridică publicul în picioare, la urmă, chiar și în absența acestuia din sală. Mai este și pe la loje un anume public care poate fi ridicat să aplaude priceperea, ci nu să fie obligat să dea… pedepse!

Foto: Facebook U.Craiova și www.fcpetrolul.ro