O fotbalistă din Prahova, mare simpatizantă a Petrolului, face cinste județului său la vicecampioana națională Heniu Prundu Bârgăului. Evoluează pe tricou cu numărul idolului său, un fost „lup” dintr-o perioadă fastă

Dragos Trestioreanu -

O fotbalistă din Prahova, mare simpatizantă a Petrolului, face cinste județului său la vicecampioana națională Heniu Prundu Bârgăului. Evoluează pe tricou cu numărul idolului său, un fost „lup” dintr-o perioadă fastă

Duminică, după prânz, am intrat pe canalul de Youtube al FRF și am avut ocazia să urmăresc „în direct” un meci important, ultimul al etapei, din cadrul Ligii Feminin, așa cum sună denumirea competiției naționale oficiale a domnișoarelor și doamnelor. Invitația de a viziona partida dintre vicecampioana națională, ACS Heniu Prundu Bârgăului, și trupa care a terminat campionatul trecut pe locul al treilea, Piroș Security Arad, mi-a fost adresată de către una dintre componentele celei dintâi grupări, o prahoveancă ajunsă în Ardeal după ce a descoperit fotbalul în județul natal, născându-se și locuind la Poiana Vărbilău. A plecat, apoi, la Târgoviște, le formația locală, CSȘ, în primul eșalon, în municipiul Turnului Chindiei începând și terminând și studiile universitare, la Facultatea de Educație Fizică și Sport, fiind în prezent profesoară. A căutat să-și „upgradeze” cariera fotbalistică și a acceptat oferta celor de la Prundu Bârgăului, unul dintre susținătorii echipei fiind un fost coleg de breaslă local al meu, Marius Pantaie, ex-jurnalist la „Jurnalul Prahovean” stabilit după căsătorie în localitatea bistrițeană și neuitând de pasiunea pentru fotbal.

Fratele jucătoarei m-a atenționat, acum câțiva ani, că sora lui câștigase Cupa României, după o finală disputată la Sfântu Gheorghe, fiind vorba astfel despre prima ei mare performanță. Din nefericire, ulterior, dar nu chiar imediat, a suferit o rupere de ligamente la genunchiul stâng, fiind nevoie astfel să suporte o intervenție chirurgicală și să urmeze, pentru ea, și o perioadă mai lungă de recuperare. Curajoasă și, mai ales, ambițioasă, a trecut peste toată această perioadă dificilă și a revenit „mai puternică”, așa cum îmi mărturisea, în primul „11” al Heniului. Drept urmare, am văzut-o, duminică, pentru prima oară jucând. Deocamdată nu și „pe viu”, dar poate o voi face când va veni la București, pentru meciul cu „Fair Play”. Contra Aradului, fotbalista care poartă pe tricou numărul idolului său, portughezul Filipe Teixeira, 80, a evoluat timp de 60 de minute, fiind înlocuită pentru a nu se risca o eventuală accidentare, câteva momente din repriza întâi dând emoții că nu ar mai putea continua, după un atac mai tare al unei adversare. Că așa-i și la fotbalul feminin, se joacă dur, nu glumă!

Echipa Mihaelei Merlan (foto sus, a patra de la stânga de pe rândul din față) – fotbalista din Poiana Vărbilău pe care am cunoscut-o la meciurile Petrolului în urmă cu șase-șapte ani, ea fiind mare simpatizantă a echipei fanion a Ploieștilor și a Prahovei și, totodată, nelipsită de la meciurile de pe noul „Ilie Oană”, împreună cu mama ei, după un drum dus-întors de seară și noapte, adesea – a câștigat cu scorul de 2-0 (1-0). Iar asta după goluri de-a dreptul superbe, neașteptate pentru autorul acestor rânduri, care… rămăsese în urmă cu meciurile de fotbal feminin, mai exact în perioadă când fetele jucau ceva care mai mult semăna cu fotbalul! Acum e cu totul altceva, vă dau cuvântul de onoare! Nu de alta, selecționerul echipei naționale feminine „U 19” a României este nimeni altul decât… Ion Marin, cel care a convocat și o jucătoare de la Heniu!

Și Mitzy, așa cum îi spun apropiații, a fost o dată selecționată, dar la lotul național de senioare, însă accidentarea gravă ulterioară a dat-o ceva înapoi. Însă, nu-i timpul pierdut, Mihaela Merlan fiind la vârsta la care mai are multe de spus în fotbalul românesc. Ieri, mi-a plăcut cum a evoluat, alergând mult pe teren, făcând risipă de energie, demarcându-se perfect de câteva ori pe banda dreaptă, postul ei preferat fiind de mijlocaș de bandă pe acea parte. Păcat că unele dintre coechipiere nu au jucat-o așa cum a făcut-o ea cu ele, nefiind deloc individualistă, ci punându-se numai în slujba echipei, ci nu altfel! Dar asta ar trebui să fie problema antrenorului. Cert este că și fotbalul feminin din țara noastră a ajuns la un nivel la care chiar merită să fie urmărit de iubitorii soccer-ului. Celui jucat de domnișoare și doamne i s-a dedicat, de la o vreme, și un alt jurnalist originar din Prahova, ploieșteanul Adi Dobre, cel care comentează și meciuri importante din campionat și, mai ales, ale loturilor naționale de profil.

Foto: Facebook ACS Heniu Prundu Bârgăului