O lege a lui Murphy… abrogată de Ciotlăuș, Ionescu și compania. După un prim sfert dezastruos, CSM Ploiești a câștigat derbiul de baschet masculin cu Timba

Dragos Trestioreanu -

O lege a lui Murphy… abrogată de Ciotlăuș, Ionescu și compania. După un prim sfert dezastruos, CSM Ploiești a câștigat derbiul de baschet masculin cu Timba

Un derbi din turneul semifinal al Diviziei A de baschet masculin este cu totul altceva decât grupele preliminare ale eșalonului secund, din care s-au ales cele șase combatante ale penultimei faze a competiției. Cu toate acestea, în sala Olimpia, duminică, 6 martie 2016, la orele după-amiezii, deși parcarea din Parcul Tineretului era plină ochi, doar vreo 700 de iubitori locali ai sportului jucat la panou s-au aflat în tribune, pentru a urmări meciul dintre CSM Ploiești și Timba Timișoara. Mai exact, combatante care și-au anunțat, clar și apăsat, intenția de a se clasa pe unul dintre primele două locuri ale „Final Four”-ului de promovare în Liga Națainală. Curios, în urmă cu două săptămâni, deși aproape la concurență cu partida Petrolului cu Viitorul, băieții lui Eugen Ilie au avut parte de mai mulți suporteri, la întâlnirea cu mai modesta CS Cuza Sport Brăila, formație care a părăsit Ploieștiul cu… coșul plin de tot. Cei care au preferat să stea în parc, ci nu să vizioneze un meci de baschet, au avut de regretat, jocul fiind clar peste nivelul competițional actual al celor două oponente.

Amedeo Casale arunca la cos, in CSM - Timba, csmploiesti.roA doua echipă a Timișoarei a trecut repede peste pasivul celor 3 puncte rezultate dintr-o „treiță” a lui Dumitrescu – căpitanul ploieștenilor schimbând cel dintâi tabela – și au răspuns printr-un procedeu identic, adică o aruncare din downtown, marca „Dejan Kovacevic”, sârbul rămânând singurul străin din efectivul Timbei, după ce principalul marcator de până acum, pivotul american James Johnson, se spune că ar fi dat bir cu fugiții din orașul de la malurile Begăi. Apoi, „5”-ul de bază al timișorenilor a început să nimerească, la foc continuu și din toate pozițiile, coșul gazdelor, în vreme ce acestea parcă aveau mâinile… legate. Și în atac, și în apărare. Abia spre finalul primului sfert, același Dumitrescu a mai prins o aruncare fericită din afara semicercului, cât să mai strângă un pic din deficitul de puncte. S-a terminat primul act cu un scor neverosimil, 7-20! Unul care i-a făcut pe spectatori să se întrebe cum de această echipă reușise două victorii consecutive, din tot atâtea posibile, în turneul semifinal, iar Timba bifase deja un eșec. Numai că, strategia tânărului tehnician al gazdelor, Eugen Ilie, de a apela la o rotație continuă, s-a dovedit una inteligentă și a dat roade. Omologul de pe banca Timbei, Bogdan Murărescu, știind că nu are o „bancă” de același nivel cu a CSM-ului, i-a forțat la maximum pe Cezar Stănescu (fost în lotul Asesoftului), Colceriu, Păun, Kovacevic și Lazăr. Iar asta până i-a… obosit. Astfel încât, chiar după debut de act secund în aceeași notă cu precedentul, (și) la încurajările din spatele băncii ale președintelui de onoare al secției de baschet, Cătălin Burlacu, „alb-albaștrii” au dat drumul la „câini” și au ținut-o tot așa până au ajuns la… cabine, pentru pauza mare. Acolo unde au mers ploieștenii în avantaj, cu 31-30, după un sec 24-10, în favoarea lor! De subliniat că Ilie apelase deja la 10 dintre cei 12 jucători ai săi înscriși în raportul de joc. Doar Neagoe avea să fie folosit în partea a doua a meciului, în timp ce junele Dumitru a rămas pe scaun tot meciul.

Cum jucătorii importanți ai Timișoarei profitaseră cu siguranță de cele 15 minute de respiro, iar rezultatul era unul la limită, tehnicianul CSM-ului a comandat atenție maximă pe parchet, siguranță în aruncări, presing avansat, începând chiar din terenul advers, și mai ales niciun moment de relaxare. Așa a și fost, băieții lui adjudecându-și ambele sferturi de după reluare, fiind în control tot timpul. Doar spre finalul celui din urmă act, Timba a ajuns la o posesie în spate, cât o aruncare cu succes de la mai bine de 6,75 metri. Scorul final a fost 77-71 pentru ploieșteni, după 24-22 și, respectiv, 22-19. În ultimul sfert, baschetbaliștii locali au făcut și spectacol, un alley-oop cu Ionescu și Casale (foto în text; www.csmploiesti.ro) drept protagoniști aruncând în aer tribunele, prin farmecul fazei lor. Amedeo Casale, jucător cu tată italian și a cărui soră, Anamaria, joacă și ea baschet la CSM, tot în eșalonul secund, a punctat, senzațional, de sus, dovedind o detentă remarcabilă. De altfel, în ultimele 10 minute, a mai punctat și în alte rânduri, ulterior unor acțiuni personale mult gustate – și aplaudate generos – de public. Însă, principalele „motoare” ale revenirii remarcabile de pe tabela de marcaj au fost tinerii Ionescu și Ciotlăuș (foto, lângă titlu; www.csmploiesti.ro), ambii fiind apreciați nu numai pentru că au fost cei mai buni realizatori ai trupei locale, ci și pentru calitatea întregului joc prestat de ei. Astfel, i-au… luat locul lui Căpușan, principala „gură de foc” în primele partide ale turneului semifinal, „veteranul” fiind sacrificat, acum, în folosul echipei sale, prin impunerea, de către antrenor, a unui marcaj strict, pe atacul oaspeților, la cel mai bun marcator al bănățenilor, dar și al meciului, Kovacevic, un adevărat „shooter”, amintind de… Marius Runkauskas, inegalabilul jucător de anul trecut al Asesoftului. Și ploieștenii Movileanu, deja-amintitul Dumitrescu, Dogaru, Ene și Neagoe și-au făcut datoria, în derbi. Interesant este că, în afara lui Dogaru și, bineînțeles, a lui Dumitru, nefolosit deloc, ceilalți 10 baschetbaliști ai CSM-ului și-au înscris numele pe lista marcatorilor: Movileanu (6 puncte), Ciotlăuș (21), Dumitrescu (9), Ene (3), Neagoe (1), Gavrilă (4), Gârbea (5), Căpușan (4), Ionescu (15) și Casale (9). Primii trei realizatori ai Timbei au fost Kovacevic (30), Lazăr (19) și Stănescu (9).

Partida de la „Olimpia” a fost arbitrată de bucureșteanul Vasile Alexandru și ieșeanul Sandu Alexandru, cei doi nemulțumind pe rând, în mod justificat, amândouă taberele, dar cu precădere pe cea a CSM-ului. Rămâne de văzut cum i-a… văzut – și notat – comisarul Federației Române de Baschet, Luca Badea, domiciliat tot în București. Următorul meci al echipei municipalității ploieștene – care a beneficiat, și la duelul cu Timba, de prezența viceprimarului cu atribuții de primar, Cristian Ganea, dar și a conducerii la vârf a clubului, directorul Cezar Stoichiciu și coordonatorul sportiv Cristian Nica – va avea loc duminica viitoare, la Baia Mare, în compania trupei locale, CS Olimpic, și ea cu veleități de promovare. CSM Ploiești este lider neînvins după trei etape, în vreme ce adversara din Banat, de duminică, are deja trecută cifra 2 pe coloana înfrângerilor.