O nouă campanie de donat sânge la Ploiești

Daniel Dimache -

O nouă campanie de donat sânge la Ploiești

În perioada 21-25 februarie a.c. la Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti a avut loc o nouă campanie de donat sânge.

Campania a fost organizată de site-ul local de ştiri www.infoploiesticity.ro în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Ploieşti.

 

Un record egalat

După succesul avut în luna ianuarie 2021, atunci când peste 400 de prahoveni au donat sânge şi plasmă, anul acesta recordul a fost egalat şi depăşit cu aproximativ 20 persoane.

Printre donatori au fost şi elevi care au ajutat-o cu sânge pe doamna profesoară de limba franceză  Sfichi (Pirvu) Roxana, de la  Colegiul Tehnologic Lazăr Edeleanu, aceasta are vârsta de 38 ani, un băiat de clasa 2 (8 ani) şi o fetiţă de trei ani.

 Sfichi (Pirvu) Roxana a fost diagnosticată cu cancer şi operată, fiind internată la Institutul Fundeni.

Are nevoie de transfuzie sangvină şi este nevoie urgent de donatori de sânge grupa B3 RH negativ.

”A fost o mobilizare exemplară şi un exerciţiu de responsabilitate privind importanţa donării de sânge. În numele  echipei INFO PLOIEŞTI CITY mulţumesc tuturor donatorilor şi personalului medical de la CTS Ploieşti”. Gabriel Dima (manager www.infoploiesticity.ro).

 

Parteneri media au fost:Prahova-news.ro, gazetamunteniei.ro, ph-online.ro și KISS FM.

Vreau să donez! Dar cum să să procedez?

Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat serviciu de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.

Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.

Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.

Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.

În ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?

După ce va prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi între donarea de sânge total şi donarea de concentrat unitar trombocitar de afereză, în funcţie de necesităţile spitalelor deservite de către CTS Ploieşti.

În alegerea tipului de donare al dumneavoastră va interveni şi medicul de colecta care efectuează selecţia donatorilor.

Donarea de sânge total durează cel mult 10 minute, şi în acest timp se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total care va fi prelucrat ulterior, pentru obţinerea de produse labile de sânge, care vor fi testate, conservate, stocate şi apoi distribuite în spitale, conform legii sângelui 282 / 2005.

Donarea de afereză durează un timp mai îndelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sângelui, trombocitele. Deşi mai îndelungată, aceasta donare este mai comodă pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, şi este foarte folositoare pentru pacienţii din secţiile de oncologie şi hematologie. Important este doar să aveţi disponibil puţin curaj şi puţin timp pentru a ajuta un necunoscut în mare suferinţă.

Beneficii:

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

– 7 tichete de masă

– Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării

– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în alta localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge

 

– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

 

CTS Ploieşti:

Adresa: Şoseaua Vestului, Nr. 24 A, Ploieşti, Judeţul Prahova

Telefon: 0344 /802969

Fax: 0244 / 595517

E-mail: [email protected]

Program de donare sânge

Ora 8-13, Luni-Vineri

Program de recrutare donatori voluntari de celule stem hematopoetice

Ora 10-13 Luni -Vineri

Program de recoltare analize populaţie

Ora 8-10, Luni-Vineri

Program de eliberare rezultate

Ora 11-13, Luni-Vineri