Opera unuia dintre cei mai valoroşi sculptori români, folosită la Costineşti ca stâlp pentru cabluri şi sârmă de rufe

Daniel Dimache -

Opera unuia dintre cei mai valoroşi sculptori români, folosită la Costineşti ca stâlp pentru cabluri şi sârmă de rufe

„Fructul soarelui”, o operă de artă creată în 1979 de sculptorul George Apostu, unul dintre cei mai valoroși și renumiți artiști români, amplasată în Costinești, este folosită pe post de stâlp de susținere pentru operatorii de cablu și sârmele de rufe întinse de localnici. Situația a fost sesizată de criticul de artă ieșean Petru Bejan, profesor universitar, iar senatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Județean Constanța cerând remedierea de urgență a acestei situații.

Se poate observa cu ușurință din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină și cu bucăți care se deprind din baza ei, a devenint un real pericol pentru eventualii turiști care ajung în zonă.

Senatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Județean Constanța prin care a solicitat remedierea situației și identificarea celor care se fac responsabili de neglijarea acestui monument artistic. „Înțeleg că dintr-un buget rușinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, așa cum ar merita, creația vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condițiilor vitrege în care supraviețuiește cultura. Este trist că nu prețuim și nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect și responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim vești bune de la Constanța”, a declarat Dan Lungu.

„Fructul soarelui”, potrivit „Dicționarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, mai are o replică în Galați și una în Suwako, Japonia. Sculptorul George Apostu, care s-a stins din viață în 1986 la Paris, este unul dintre cei mai respectați artiști români, care a avut expoziții internaționale în Franța, Belgia, Italia, Spania, Brazilia sau India. Cu trei ani înainte să se stingă din viață, acesta a primit de la primăria orașului Paris un atelier de creație în capitala Franței.

„Sper să luați act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvați problema și să identificați vinovații pentru această situație inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijență, lipsă de respect sau ignoranță, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe”, a scris senatorul Dan Lungu în scrisoarea deschisă transmisă CJ Constanța.

Dan Lungu este unul dintre cei mai citiţi şi mai apreciaţi  scriitori români ai generaţiei sale, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași.

SCRISOARE DESCHISĂ

 În atenția,
Președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Ţuţuianu

Consilierilor din Consiliul Județean Constanța

Domnul Președinte,

Doamnelor și Domnilor Consilieri,

În anul Centenarului se vorbește foarte mult despre istorie, tradiție, patriotism local și sacrificiu pentru țară. Se vorbește, din păcate, prea puțin despre sacrificiile artiștilor făcute deopotrivă în timpul războiului și după acesta. Se vorbește prea puțin, de exemplu, despre faptul că ansamblul din Târgu-Jiu lăsat de Constantin Brâncuși este un omagiu adus celor peste 800.000 de români care au murit în războiul reîntregirii naționale. Un cadou al artistului lăsat peste ani generațiilor care se minunează cât de norocoși am fost că istoria ne-a fost marcată de astfel de personalități.

Aveți și dumneavoastră un frumos cadou cultural în județul pe care-l guvernați. Nu e o coloană a infinitului, ci un fruct al soarelui. Sculptorul George Apostu a lăsat la Costinești, încă din 1979, o astfel de amintire. „Fructul soarelui”, potrivit „Dicționarului sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, mai are o replică în Galați și una în Suwako, Japonia și ar fi trebuit să fie un monument care să reprezinte o atracție turistică, nu stâlp de susținere pentru operatorii de cablu, după cum a sesizat și criticul de artă, profesorul universitar Petru Bejan. În partea de jos a monumentului, mai sunt, de asemenea, întinse și câteva sfori de rufe. O bucată din soclul monumentului a fost ruptă, ca sforile să poată fi prinse gospodărește. Observând doar câteva fotografii, vedem limpede că numai o minune mai ține opera de artă în picioare. Ne așteptăm să cadă, iar bucăți din ea să fie luate de oameni acasă pentru a cârpi vreun gard.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor consilieri, vă scriu acest mesaj în calitate de senator al României, de membru al comunității culturale din această țară, dar în primul rând în calitate de cetățean revoltat. Vă solicit să luați toate măsurile care țin de administrația dumneavoastră pentru a remedia situația și a afla cum a ajuns în această stare monumentul sculptorului George Apostu, unul dintre cei mai valoroși și renumiți artiști români.

Sper să luați act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvați problema și să identificați vinovații pentru această situație inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijență, lipsă de respect sau ignoranță, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe.

Vă rog să îmi transmiteți un punct de vedere al instituției dumneavoastră cu privire la acest subiect și planul de măsuri  pentru rezolvarea cu celeritate a acestei probleme.

Cu cele mai bune gânduri,

Dan LUNGU,

Senator USR de Iași