O poveste care a început frumos și continuă tot la fel. Baschetbaliștii de la CSM Ploiești, lideri solidari în Seria a II-a a eșalonului secund

Dragos Trestioreanu -

O poveste care a început frumos și continuă tot la fel. Baschetbaliștii de la CSM Ploiești, lideri solidari în Seria a II-a a eșalonului secund

În urmă cu mai bine de două săptămâni s-a dat startul ediției 2017-2018 a campionatului Ligii 1 de baschet masculin, știutul deja, de fapt, eșalon secund al sportului jucat la panou în România. Înscrisă în Seria a II-a, noua echipă a Clubului Sportiv Municipal Ploiești, condusă de „omul bun la toate și care sfințește locul mereu”, Cătălin Burlacu, a debutat cu dreptul în actualul sezon, chiar dacă a jucat în deplasare, tot la o echipă cu drept de promovare și chiar cu pretenții pentru așa ceva, CSO Voluntari. Una ce are în componență baschetbaliști cu CV, precum Virgil Căruțașu, mai ales el, și Mihai Neguț, sau foste speranțe ploieștene, ca Vlad Dumitrescu și Vladimir Biasutti. Victoria obținută în sala Agronomia, din București, acolo unde evoluează acasă, deocamdată, ilfovenii, a fost începutul unei noi povești frumoase în baschetul masculin din urbea lui Caragiale. Și ceea ce a debutat frumos tot așa a continuat, Burlacu și coechipierii lui, mai vârstnici sau mult mai tineri, bifând în următoarele două etape tot atâtea succese. Ambele au fost câștigate la sala Olimpia, din Ploiești, în dauna unor „sateliți” ai echipelor tari din Liga Națională, BC Mureș 2 Târgu Mureș și, respectiv, U B-T Cluj Napoca, cea din urmă fiind echipa secundă a campioanei naționale en-titre. Au fost două victorii la o singură posesie, dar după meciuri spectaculoase, în care – îndeosebi cu clujenii – s-au remarcat și câțiva tineri din lotul ploieștenilor. Adică, exact scopul acestei competiții: creșterea și progresul sectorului juvenil.

Dintre toate întâlnirile, fără îndoială că cea mai frumoasă a fost cu U B-T 2, care a aliniat o trupă competitivă, o nucă greu de spart. Din fericire, pe lângă Cătălin Burlacu, din nou „one man show” – a fost coșgheterul echipei sale, dar și al meciului -, au mai ieșit în față și Adrian Tudor, și marea surpriză Mircea Topologeanu, cel din urmă fiind aproape de a termina jocul cu al doilea punctaj din echipa sa! De remarcat au fost, pe planul eficienței, și junii Antonio Crăciun și Teodor Bărbuceanu. În ceea ce privește echilibrul existent în teren, cel mai bine „vorbesc” datele statistice, ploieștenii adjudecându-și două sferturi, unul terminându-se la egalitate, iar ultimul fiind câștigat de către ardeleni: 74-72 (20-18; 23-23; 16-10; 15-21).

Federația Română de Baschet a acordat toată atenția acestui derbi al Seriei a II-a, delegând trei arbitri, iar în calitate de comisar, pe președintele Comisiei Centrale a Comisarilor, fostul arbitru bucureștean Marius Marinescu. De subliniat și că antrenorul principal al echipei U B-T 2 Cluj-Napoca, Răzvan Cenean, un ex-baschetbalist, este membru al Comisiei Centrale a Antrenorilor, din cadrul FRB. Probabil așa s-ar fi explcat cam desele sale… proteste la adresa deciziilor arbitrilor, majoritatea fără rost!

Ploieștenii au trecut peste un moment de cumpănă, atunci când Burlacu a făcut patru greșeli personale destul de repede, însă a trebuit să rămână pe parchet, aportul său ofensiv fiind decisiv. Asta chiar dacă, în apărare, atenția-i i-a fost mărită, pentru a nu fi eliminat devreme. A fost până la urmă, dar pe final de partidă, atunci când victoria nu prea mai putea scăpa echipei pe care o antrenează și la care joacă! În acele momente, Adi Tudor și-a arătat din plin experiența și clasa, dovedind că poate juca și din plăcere, dar și își poate asuma și un rol de lider, atunci când este nevoie! Îmbucurătoare, repet, au fost evoluțiile tinerilor, care fac „salturi” mici, dar vizibile, de la o confrunatre la alta. E drept, au și de la cine învăța, având alături cinci modele, dintre care duminică a lipsit, din motive personale, spaniolo-românul Angel Santana. Dar au fost prezenți, în afara antrenorului-căpitan-jucător și a lui Adrian Tudor, și Szijarto Levente, și Vlad Dogaru, ultimul ca tras prin inel și cu o pofta de joc parcă mai mare decât în „tinerețe”!

În urma victoriei cuceerite în dauna „satelitului” campioanei naționale, CSM Ploiești a devenit lider solitar al ierarhiei la zi a Seriei a II-a, tot o victorie obținând, în etapa a III-a, și CSO Voluntari, în fața celei de-a treia formații cu drept de promovare, CSU Brașov. Dumitrescu a fost „MVP”-ul acetei întâlniri, cu 34 de puncte, dintre care 10 de 3 puncte! Nu ar fi exclus însă ca, din faza a doua a întrecerilor Ligii 1, Vlad să se întoarcă totuși la Ploiești, oferta de a se semna iar cu CSM-ul apărând de-abia după ce optase pentru trupa din Ilfov! Burlacu și coechipierii lui au rămas singurii din serie fără niciun eșec, iar în runda următoare vor oferi replica celui de-al treilea „satelit” din Seria a II-a, Baschet Club CSU 2 Sibiu.

CSM PLOIEȘTI: Dogaru (6 puncte), Tudor (16; 1×3), Szijarto (4), Carabulea (2), Burlacu (21; 1×3). Au mai jucat: Dumitru, Crăciun (7), Vrabie, Topologeanu (13), Bărbuceanu (5; 1×3). Antrenori: Cătălin Burlacu (principal), Ionuţ Ivan (secund), Robert Munteanu (preparator fizic).

U-BT 2: Mureşan (19), Berculescu (19), Abuteir (11), Vasile, Vida (12). Au mai evoluat: Berca (6), Trifu, Stretea, Vălean (3), Irimia (2), Ştefan, Brie. Antrenori: Răzvan Cenean (principal), Mihai Racoviţan (secund).

Au arbitrat: Andrei Bădilă (Bucureşti), Alexandru Nicolae (Bucureşti) și Mihnea Vlad (Iaşi).

Comisar FRB: Marius Marinescu (Bucureşti).

Începând de la partida cu „alb-negrii”, ploieștenii echipați în galben și albastru le-au oferit fanilor și farmecul show-urilor majoretelor, fetele de la trupa Happy Dance încântând asistența cifrată la circa 800 de iubitori ai baschetului, așa cum o fac de fiecare dată când sunt invitate la sala Olimpia. Cu o vestimentație șic și cu mini-spectacole în pauzele de joc, tinerele de la Happy Dance au fost și vor fi mereu simpatizate și de suporterii echipei CSM Ploiești.

Foto: www.csmploiesti.ro