O precizare privind transferul fostului petrolist Manuel Botic la Metaloglobus. Eroare la apartenența lui Alexandru Dumitru? Ploieștenii au „scăpat” și de argentinianul Bryan Mendoza, dar a rămas în stand-by belgianul Joeri Poelmans!

Dragos Trestioreanu -

O precizare privind transferul fostului petrolist Manuel Botic la Metaloglobus. Eroare la apartenența lui Alexandru Dumitru? Ploieștenii au „scăpat” și de argentinianul Bryan Mendoza, dar a rămas în stand-by belgianul Joeri Poelmans!

În lista jucătorilor din Liga a II-a transferați până în ultima zi de mercato de iarnă, postată cu promptitudine de www.liga2.prosport.ro, la capitolul „plecări” de la Petrolul Ploiești apar mai multe nume, după cum se poate observa din ilustrația de sus de la acest text. Lipsesc, bizar, așa cum am mai scris, numele celor trei „underi” împrumutați la CSO Plopeni, în Liga a III-a, dar nu și a altuia, cel al lui Flaviu Bodea mai precis, tânăr portar detașat la ACS FC Someșul Dej. Mai apar, în schimb, fotbaliști care nu prea mai aveau treabă cu clubul găzarilor, iar asta de ceva vreme. În plus, la unul dintre cei plecați apare mențiunea că ar fi detașat la un alt club. O detașare care putea lăsa totuși impresia, la prima vedere, cel puțin, că jucătorul respectiv, Manuel Botic, ar fi fost împrumutat la Metaloglobus București de către… clubul găzarilor.

Botic a venit, vara trecută, la Petrolul, din Austria, de la SC Delta, și a fost împrumutat trupei „lupilor”, fără a se preciza pe siteul de profil www.transfermarkt.de perioada detașării lui. Din ce am aflat de la surse bine informate apropiate clubului ploieștean, Manuel Botic (22 de ani) avea o clauză conform căreia clubul Delta trebuia să primească o sumă de bani în eventualitatea în care Petrolul și-ar fi dorit să-l cumpere. Cum, în afară de unii juniori apreciați mai de perspectivă și care pot fi achiziționați la prețuri modice, găzarii nu iau decât jucători având statutul de „liber de contract”, s-a renunțat, iarna aceasta, la serviciile mijlocașului ofensiv austriac, care înscrise un gol, în derbiul contra Rapidului. Manuel a redevenit al Deltei, cea care însă l-a direcționat, tot sub formă de împrumut, la Metaloglobus.

O altă informație în privința plecărilor de la Petrolul, în perioada de mercato de iarnă, s-a referit la Alexandru Marian Dumitru (19 ani; mijlocaș de bandă stângă), sosit la Ploiești de la echipa „U 19” a unui club obscur din Spania, CF Rayo Majadahonda. Dacă austriacul a fost legitimat pe 4 septembrie 2020 la Petrolul, Dumitru figurează ca fiind fără vreun angajament din… aceeași dată și an! Deci, el nu a semnat vreun contract cu Petrolul. Potrivit aceluiași site www.liga2.prosport.ro, Alex figurează ca întors la… SC Delta, după un împrumut! Unde?!? Ciudat, nu-i așa? Din ce îmi amintesc, Alex Dumitru, român născut la Craiova, dar care a făcut junioratul în Spania, nu a fost semnat, așa cum se zice în folclorul sportului rege, de Petrolul, până la deadline-ul din mercato de vară, și a rămas… „suspendat în aer”, să zic așa. Acum, a fost eliberat de ploieșteni, dar nu se înțelege de ce de ei, câtă vreme nici nu figurează pe undeva că ar fi avut contract aici! Sau a avut?

În sfârșit, la capitolul „plecări”, mai apare și numele israelianului Ben Levy, cel despre care am explicat, în pauza de iarnă, că a dorit să plece de la Petrolul după ce și-a dat seama că nu poate prinde echipa de bază pe postul său, cel de mijlocaș de bandă dreaptă. Iar asta deoarece era – și este – rezervat celui de-al doilea „under” obligatoriu, primul fiind adjudecat 100% de fundașul stânga Valentin Țicu. Cum Levy depășise perioada de mercato de vară, a putut abia acum să se despartă oficial de clubul găzarilor și s-a transferat la o formație din țara lui, Hapoel Umm Al-Fahm (Liga a II-a).

Altfel, conducerea „galben-albaștrilor” a reușit să scape, în ceasul al 12-lea al mercato de iarnă, de unul dintre ultimii „indezirabili”, argentinianul cu pașaport italian Bryan Mendoza. Adică, fundașul dreapta care fusese împrumutat, pentru un sezon întreg, de la FC Botoșani. Petrolul nu a mai avut însă nevoie de serviciile sud-americanului, după ce a fost readus Ștefan Bărboianu, de la Turris-Oltul Turnu Măgurele, retrasă oficial, acum, din campionatul eșalonului secund. Pe cale de consecință, moldovenii l-au recuperat pe Mendoza și i-au găsit, cu greu, un alt club din Liga a II-a la care să-și continue activitatea din România, mai exact Fotbal Comuna Recea. Se speră însă ca Bryan să nule  fie… adversar foștilor colegi în acest campionat și se subînțelege de ce, dată fiind poziția din clasament a noii echipe! Drept urmare, pe lista celor doriți a fi de acord cu întreruperea contractelor înainte de termen a mai rămas numai fundașul stânga belgian Joeri Poelmans. Cel de la care se intenționează a se primi acceptul ruperii angajamentului, chiar dacă fotbalistul din Benelux va ajunge, și el, în situația din toamnă a lui… Alexandru Dumitru. Adică, „suspendat în aer” până la următorul mercato, care va fi cel din vară, în cazul lui Peolmans!

Foto: www.liga2.prosport.ro și www.fcpetrolul.ro