O primă repriză dominată „da capo al fine” de Petrolul, pe „Cluj Arena”, dar fără a marca și fiind „ciugulită” de arbitru! A doua – un dezastru de neașteptat și de… neacceptat!

Dragos Trestioreanu -

O primă repriză dominată „da capo al fine” de Petrolul, pe „Cluj Arena”, dar fără a marca și fiind „ciugulită” de arbitru! A doua – un dezastru de neașteptat și de… neacceptat!

Cu mai nou-venitul Younes Hamza legitimat deja și așezat, deocamdată, pe bancă, la început de meci, dar gata să intre pe gazonul de-abia pus pe „Cluj Arena”, după deja celebrul festival UNTOLD, Flavius Stoican, antrenorul principal al Petrolului, și-a dispus primul „11”, contra Universității, într-un ofensiv 1-4-4-2, cu înalții și puternicii Sergiu Arnăutu și Ștefan Blănaru drept vârfuri de lance. Și-așa, a apărut prima mare ocazie, în minutul 3, la o minge pasată, după un efort de apreciat, de Arnăutu, una de care însă Blănaru și-a bătut joc, deși se afla bine plasat. Șutul ex-sibianului a „mers” direct pe plonjonul lui… „El Fugitivo” din cantonamentul de la Poiana Brașov al „lupilor”, Cosmin Dur-Bozoancă, portarul detașat de la Viitorul lui Hagi respingând fără dificultate! Dacă cărășeanul s-ar fi concentrat măcar puțin, Petrolul ar fi avut 1-0 de la… vestiare, așa cum se spune în folclorul fotbalistic. După 12 minute, centralul din orașul de domiciliu al lui Sepsi, Lucian Rusandu, nu și-a „trădat” ardelenii, închizând ochii la un henț în careu al lui George Florescu, vizibil nu din avion, ci de pe… Marte!

Dacă așeza mingea pe var, normal, corect și regulamentar, poate că Rusandu ar mai prinde, mai repede, vreun joc la Liga 1. Nu va sta aproape mereu dincolo de tușă, în postură de rezervă cvasi-perpetuă! Asta dacă nu cumva și la CCA ar exista… ochelari de cal! Cu un posibil 2-0, pe tabelă, din minutul 15, cu o adversară dominată copios – de parcă era… concitadina CFR în primul mitan cu Lazio, în grupele Europa League -, nereușind să-i dea nici măcar o emoție lui Cezar Lungu, destul de bine protejat atunci de Petru Racu și Cristian Sîrghi, fapt pentru care „U” nu a tras un șut pe poartă în toată repriza, cu siguranță că Laurențiu Marinescu și coechipierii lui ar fi câștigat la scor derbiul mai trist de-acum. Însă, arbitrul și-a „făcut numărul” și i-a ieșit de minune chestiunea asta, salvându-i pe clujeni de la un eventual groggy, într-o primă jumătate de joc dezastruoasă a lor, fără realizări și cu mulți fiori, bucurându-se de superficialitatea la finalizare a oaspeților.

La reluare însă, a fost de-ajuns ca Sîrghi să sară pe sub minge, Cristian Gavra să o preia norocos, s-o protejeze bine și s-o trimită, apoi, din drop, de la 20 de metri, în colțul din dreapta al buturilor lui Lungu, surprins din execuția altui jucător împrumutat de „U” de la Viitorul. Din acel minut 51, cel al – nota bene! – primului șut pe spațiul porții ploieștenilor, găzarii și-au cam pierdut capul, atât cei de pe teren, cât și cel din spațiul tehnic! Deși au continuat să atace și au mai avut ocazii, junele Ianis Stoica provocând două „galbene” – singurele ale clujenilor – la moldoveanul de peste Prut, Arthur Crăciun, respectiv la internaționalul din Insulele Capul Verde, Kay, fundașii centrali ai trupei „șepcilor roșii”, fotbaliștii cu experiență din lotul găzarilor nu au fost în stare de o finalizare ca lumea! Iar pe acest fond, a apărut iar „la rampă” centralul Rusandu, cu un penalti, la limită, acordat însă imediat, ci nu cum ezitase s-o facă în primul sfert de oră al meciului! A fost un duel umăr la umăr, posibil cu Marinescu puțin mai decis în intervenție, lovitura de la „11 metri” fiind o decizie exagerată, care a și inflamat spiritele. Înaintea transformării cu fentă a lui Florescu (75), omul cu… hențul din minutul 16, nervii ploieștenilor s-au acutizat, Marinescu și Arnăutu primind avertismente, iar Stoican – chiar un cartonaș roșu! Nu a fost destul, fiindcă, la 60 de secunde după intrarea pe teren a lui Hamza Younes (78), în locul lui Blănaru, căpitanul Marinescu a intrat cu piciorul sus la portughezul Rafa Miranda, oponentul din duelul de la faza cu penaltiul! Arbitrul din Sfântu Gheorghe – care arătase trei minute de așteptare, atunci când A1 al Petrolului nu ieșea de pe teren, după eliminare, ba chiar făcuse un gest de retragere a echipei – abia a așteptat să-i arate al doilea „galben” și să-l trimite nu în tribună ca pe tehnicianul oaspeților, cel ajuns acolo lângă președintele executiv Marius Stan, ci la vestiare, după ce ploieșteanul îi predase banderola fostului internațional tunisian.

Cu un om mai puțin pe teren, cu antrenorul departe de spațiul tehnic, cu șeful Executivului rămas tot acolo fără grai, Petrolul a terminat meciul „în genunchi”, Carol Taub (85), la pasa lui Nicolae Pîrvulescu, după o eroare a lui Derlis Meza CDolli, și jucătorul „U 21” Florin Burghele, la posibil prima atingere de balon a lui, după un carambol, cu Sîrghi și Racu depășiți din nou, au fixat rezultatul la un neverosimil și nemeritat pentru ploieșteni 0-4! Astfel „U” a mai ridicat capul din subsol, a ajuns la -1 la golaveraj, iar băieții lui Flavius Stoican la -3 și o poziție pe la mijlocul unei ierarhii de 20 de echipe! Groaznic pentru o grupare cu pretenții la promovare, care nu se mai poate scuza că, vezi, Doamne, campionatul e lung, sunt multe puncte în joc, vor mai pierde și alte echipe puncte, bla-bla-bla! Telegrafic, Lungu nu a fost vinovat la vreun gol, ba a și salvat la 0-1, din poziție de „unu la unu” cu Pîrvulescu, Ștefan Bărboianu inegal de data aceasta, Racu – de… scăpat urgent de el, Sârghi, aproape… la fel, Valentin Țicu, accidentat serios la laba piciorului de către Alex Pop și schimbat repede cu Antoniu Manolache, cel și cu bune, dar și cu rele, Alexandru Munteanu, „subțire” de tot, Meza Colli, prea discret și cu o greșeală fatală pentru poarta sa, Marinescu, bun în prima parte, mult prea nervos în a doua, Ianis Stoica, și-a făcut destul de bine treaba, deși nu prea a fost jucat, Arnăutu, muncitor și bun servant, singurul mai de remarcat până spre final, Blănaru, ratând iar „într-o veselie”, Gabriel Deac, iute, dar fără finalizări, și Hamza, arătând că este tot tehnic și poate fi util atunci când va juca mai mult sau, mai ales, din primul minut!

UNIVERSITATEA: Dur-Bozoancă 7 – Takacs 6.5, Crăciun 6, Kay 6, Berci 6.5 – Dican 6.5, Florescu (cpt) 7.5, Rafa Miranda 7.5 (82 – Inacio Miguel), Taub 8 – Pop 7 (88 – Burghele 8), Gavra 8 (61 – Pîrvulescu 7.5). Colectiv tehnic: Adrian Falub (antrenor principal), Mihai Nădăban (antrenorul portarilor), Lucian Turcu (preparator fizic).

FC PETROLUL: Lungu 6 – Bărboianu 5.5, Racu 4, Sîrghi 4.5, Țicu (9 – Manolache 5.5) – Munteanu 5.5 (60 – Deac 5.5), Meza Colli 5, Marinescu (cpt) 4, Stoica 6 – Arnăutu 6.5, Blănaru 5 (79 – Younes). Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ion (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Lucian Rusandu 4 (Sfântu Gheorghe) – Stelian Slabu 5 (Brașov) și Adrian Vornicu 7 (Iași).

Arbitru de rezervă: Ovidiu Mazilu (Satu Mare), cel care a provocat eliminarea lui Flavius Stoican.

Observatori: Teodor Biriș (Hunedoara), pentru joc, și Bogdan Zanfirescu (Botoșani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Crăciun (47), Kay (54), Marinescu (72 și 79), Arnăutu (72).

Cartonașe roșii: Flavius Stoican (73), Marinescu (79).

Săptămâna viitoare, Petrolul revine acasă, pe arena Ilie Oană, și va primi replica unei echipe bine clasate, CS Mioveni, la care evoluează, foarte apreciat, ex-găzarul Dean Beța, chiar șu un semieșec atunci fiind mai mult decât îngrijorător pentru atingerea țelului propus, promovarea. Nu știu de ce, dar parcă suporterii „lupilor” au parte acum de un déjà-vu, de o întoarcere în timp în urmă cu an, nu credeți? Să vedem când va fi iar cum a mai fost atunci, adică echipa își va și reveni! Va fi greu însă, cu argeșenii, fără primii doi căpitani, Marinescu și Ionuț Cioinac, ambii suspendați, pe lângă alții accidentați sau lipsiți de formă! Grele vremuri pentru Petrolul, ce mai!

Foto: capturi www.digisport.ro