O „lanternă” care era să nu mai lumineze drumul „lupilor” spre al doilea succes consecutiv la limită

Redactia -

În săptămâna meciului oficial cu FC Severin, trei dintre vedetele actuale ale Petrolului, Hamza Younes, Laurenţiu Marinescu şi Gheorghe Grozav, însoţite de către antrenorul principal Mircea Rednic, au vizitat două grădiniţe din Ploieşti, „Licurici” şi nr. 23, din cartierul de nord al oraşului, pentru a-i premia pe copiii cei mai inspiraţi la desenele legate de arena Ilie Oană şi de fotbaliştii echipei fanion. Apoi, căpitanul Laurenţiu Marinescu, împreună cu junele Vlăduţ Morar, autorul golului victoriei, de la Constanţa, din meciul cu Viitorul (scor: 2-1), i s-au alăturat tehnicianului lor, la conferinţa de presă ce a prefaţat jocul cu  mehedinţenii. În sfârşit, cu o jumătate de oră mai devreme de primul fluier al arbitrului băcăuan Emil Voicu, o arenă aproape plină, semn că nu au fost chiar atât de mulţi simpatizanţi ai Stelei, în tribune şi peluze, la derbiul de acum trei săptămâni, pe gazon au pătruns, în aplauzele şi uralele asistenţei de circa 12.000 de oameni, fostele glorii ale Petrolului, care au scris istoria măreaţă a clubului. Momentul s-a dorit a fi o sărbătorire a celor 46 de ani scurşi de la partida memorabilă cu FC Liverpool, de pe vechiul „Ilie Oană”, câştigată de ploieşteni cu scorul de 3-1. Constantin Cernăianu, fostul secund şi urmaş al lui Ilie Oană pe banca găzarilor, Mircea Dridea, Virgil Dridea, Dumitru Munteanu, Eduard Iuhas, Constantin Moldoveanu, Octavian Dincuţă şi Camil Oprişan, ca şi mai tânărul Octavian Grigore, au primit diplome, tablouri şi flori, salutând apoi galeria şi pe toţi ceilalţi spectatori, ca pe vremea când îi încântau  pe toţi petroliştii dn Ploieşti, Prahova şi România.

Pe acest fond de nostalgie, dar şi de entuziasm, le-a venit rândul actualilor purtători ai tricourilor galben-albastre să primească replica „lanternei roşii”, FC Severin, echipa pregătită de către ex-antrenorul Astrei, italianul Nicolo Napoli, fiind o nucă foarte greu de spart. Ba, chiar ar fi făcut deranj mare pe „Ilie Oană”, la un moment dat, atunci când căpitanul său, portughezul Hugo Moutinho (foto, dreapta, primul din stânga; www.gsp.ro) a irosit oportunitatea egalării, de la punctul cu var. Prima repriză a fost destul de echilibrată, raportul ocaziilor mari de gol fiind de doar 2-1 în favoarea gazdelor. Însă, uriaşă a fost şansa prahoveanului Sergiu Arnăutu, care putea deschide scorul, pentru oaspeţi, în minutul 24, după o lovitură de cap, bine ţintită, de la 7 metri, la colţul scurt, în urma unei lovituri libere de pe stânga executată de Adrian Olah. Numai reflexul formidabil al lui Mircea Bornescu a făcut ca tabela să nu se modifice în acel moment, „Pepe” salvând de lângă vinclul de la colţul scurt. Petrolul a replicat prin două şuturi ale lui Marian Cristescu (31 şi 44; foto dreapta, la balon, privit de arbitru, de căpitanul oaspeţilor şi de Jovan Golici, primul din dreapta – www.gsp.ro), mai întâi, după pasa foarte bună a lui Sony Mustivar, primită la 18 metri, în poziţie centrală, când a greşit de puţin ţinta, iar apoi, cam din acelaşi loc, ex-petrolistul Andrei Marinescu reţinând fără mari probleme.

Mitanul secund a fost mult mai animat, în privinţa ocaziilor, astfel încât, după ce acelaşi Cristescu (49) a trimis pe lângă bara verticala dreaptă, de la 17 metri, la o pasă deMarian_Cristescu_sutand_la_poarta_privit_de_Hugo_Moutnho_arbtirul_Emil_Voicu_si_Jovan_Golic_in_Petrolul_-_FC_Severin_20.X.2012_gsp.ro manual al lui Hamza Younes, s-a reuşit şi marcarea a ceea ce avea să fie unicul gol al meciului. Daniel Opriţa (foto sus, în mijloc: www.digisport.ro) a primit un balon pe dreapta, în careul mare, a trimis o centrare şutată pe jos, iar Jeremy Bokila (55; foto sus, în stânga; www.digisport.ro), cel care i-a luat locul, la reluare, lui Mustivar, a ţâşnit din spatele internaţionalului de tineret Ionuţ Gugu şi a pus latul la 4 metri, mingea ducându-se în plasă, la colţul scurt, şi declanşând un vuiet prelung! Severinul a reacţionat imediat, dar şutul lui de la 25 de metri al Moutinho (61), după o acţiune personală, a trecut la câteva palme de stâlpul din dreapta al porţii lui Bornescu. După doar şase minute, acelaşi lusitan avea să se afle la punctul cu var, în urma unei pase a lui spre francezul Jeol Thomas, atacat imprudent de Manasse Ruben Enza-Yamissi în suprafaţa de pedeapsă. „11 metri” fără dubii, acordat pe loc de către central, dar pe care Moutinho l-a ratat, primind o replică foarte bună din partea lui Bornescu, la şutul său cam moale şi telefonat! Pierderea momentului favorabil a clătinat echipa oaspete, care se putea vedea condusă cu 2-0, atunci când acelaşi Bokila a judecat bine o fază, profitând şi de o eroare a lui Gugu, însă reluarea sa puternică, cu stângul, după o deschidere superbă a lui Damien Boudjemaa, a primit, şi ea, o replică pe măsură, din partea lui A. Marinescu, care a deviat balonul în corner, cu un reflex miraculos. Asta după ce puţin mai devreme, sârbul Milan Mitic îl salvase, printr-un plonjon disperat, la un alt şut de gol al penetrantului belgiano-congolez. Finalul de partidă nu a mai adus cu sine oportunităţi de a marca, din partea combatantelor, dar Petrolul nu se poate spune că nu ar fi trăit periculos, cu amintirea atâtor puncte pierdute pe sfârşit de joc. S-a încheiat 1-0 (0-0) un meci foarte greu pentru echipa mai bine clasată, care şi-a dat seama, şi pe gazon, că formaţia clasată pe ultimul loc nu-şi merită deloc poziţia actuală şi nici statutul de singura fără victorie, dupa 12 etape de campionat. Nu-i mai puţin adevărat că, în afara unui 0-2 la Mediaş, FC Severin nu a pierdut decât la maximum un gol diferenţă, cu ghinion sau dezavantajată clar de arbitraj.

SC FC PETROLUL: Bornescu 9 – Achim 6, Galamaz 6.5, Enza-Yamissi 5, Guilherme 6 – L. Marinescu (cpt) 7.5, Mustivar 7 (46 – Bokila 8) – Opriţa 7 (87 – Hoban), M. Cristescu 5.5 (70 – Grozav 5), Boudjemaa 7.5 – Younes 7. Antrenor: Mircea Rednic.

FC SEVERIN: A. Marinescu 7 – Mitic 7, Gugu 5.5, Durimel 6, Al. Giurgiu 6.5 – Olah 5.5 (79 – Buleică), Golic 6, H. Moutinho (cpt) 5, Al. Zaharia 5.5 – Arnăutu 6 (68 – Neacşa 5.5), Thomas 7 (67 – Vancea 5.5). Antrenor: Nicolo Napoli.

Au arbitrat: Emil Voicu 6 (Bacău) – Adrian Radu Ghinguleac 6 (Bucureşti) şi Daniel Hulubei 7 (Vaslui).

Arbitru de rezervă: Ion Marius Marodin (Bucureşti).

Observatori: Ion Dumitru (Bucureşti), pentru joc, şi Vasile Bratu (Amara), pentru arbitraj. 

Cartonaşe galbene: Durimel (16), Guilherme (39), Moutinho (45), Enza-Yamissi (67), Neacşa (85).

Stefano_Avogadri_si_Carlos_Cesinha_cu_Marius_Nicolae_in_loja_la_Petrolul_-_FC_Severin_20.X.2012_prosport.roDupă meci, în afara lui Nicolo Napoli şi Mircea Rednic, care au venit pe rând la conferinţa de presă, care s-a terminat fix la miezul nopţii, în centrul atenţiei reprezentanţilor mass-media au fost şi noile achiziţii ale Petrolului, fundaşul derapta italian Stefano Avogadri (foto jos, primul din stânga; www.prosport.ro) şi mijlocaşul polivalent de pe benzi, stângaciul brazilian Carlos Cesar dos Santos (foto jos, cel din mijloc, alături de directorul sportiv Marius Nicolae; www.porsport.ro), mai cunoscut sub supranumele de Cesinha. Cei doi vor semna luni, 22 octombrie 2012, contracte cu clubul găzarilor, unul, până la iarnă, cu opţiune de prelungire pe doi ani şi jumătate, iar celălalt – pe două sezoane. Interesant este că ex-echipierull Rapidului, fost la Larissa, în Grecia, şi apoi la Moreirense, în Portugalia, în ultimul sezon, a cerut să fie testat de ploieşteni, înainte de a fi legitimat! Însă, Rednic a declarat că, dacă va constata că e pe deplin pregătit, Cesinha are şanse mari să facă parte din lotul de 18 jucători pentru următoarele partide din Liga I şi Cupa României, de la Braşov, cu Fotbal Club. Avogadri va efectua luni vizita medicală, dar nu par a fi deloc probleme care să împiedice cooptarea, şi a lui, în lotul „lupilor”.

Iată ce a declarat Mircea Rednic, după joc: „Victoria a fost apărată bine de Mircea Bornescu şi de toţi jucătorii. Severinul, după cum joacă, nu merită să fie ultima, aşa că ştiam că vom avea un meci greu. De aceea, nici nu am reuşit să ne facem prea multe ocazii în repriza secundă. Aveam nevoie de această victorie. Bokila trebuia să fie titular, dar s-a accidentat cu Galatasaray şi din acest motiv a început pe bancă. Mă bucur că a intrat şi a dat gol, aşa cum şi Hamza a intrat la Constanţa şi a marcat. Sunt profesionişti şi trebuie să dea totul, când apelez la ei. Pe Grozav l-am menajat după meciurile echipei naţionale, dar rămâne un jucător de bază, pe care eu contez. Îl aşteptam de mult timp pe Cesinha, un fotbalist de picior stâng. Sper să fie bine pregătit şi, de săptămâna viitoare, să intre în lot. Va mai veni un fundaş dreapta, pentru că Achim a rămas singur pe acest post. Hamza nu vrea la Steaua, are contract cu Petrolul şi se simte bine aici. Sfatul meu este să plece în străinătate”. La rândul lor, şi Opriţa, şi Cesinha au vorbit pentru „Digisport”. Fostul căpitan al Petrolului a declarat: „O victorie chinuită, ne aşteptam la un meci greu. Mister ne-a avertizat înainte. O echipă care joacă, pasează, dar cele trei puncte sunt importante. Bornescu ne-a salvat, îi mulţumim şi îi dorim să o ţină tot aşa. A fost penalti clar la henţul acela (n.r. – la faza din minutul 8, la care Alexandre Durimel a lovit mingea cu mâna, în careul mic!). Asta e, arbitrul nu a văzut. Cesinha? Nu ştiu de el, acum am aflat, e un jucător valoros, a fost la Rapid, sper să ne ajute. Nu ştiu că Hamza vrea să meargă la Steaua, e un om foarte important pentru noi, sper să rămână aici”. În sfârşit, iată ce a zis şi Cesinha: „Petrolul e echipă bună, eu sunt foarte fericit! Am venit încă o dată în România, nu e nicio problemă! Atmosfera este foarte furmoasă la Ploieşti, nu am jucat niciodată pe acest stadion, condiţiile sunt bune. Asta e viaţa, vreau să fac performanţă la Petrolul. Eu am vorbit înainte cu Bornescu, i-am spus că va juca bine. La Rapid? Nu am mai discutat cu nimeni. Ah, da, doar cu Bozovic am mai vorbit. Vreau să dau multe goluri pentru noua mea echipă, şi nu doar cu Steaua, ci cu toate echipele cu care vom mai juca”!