O remiză care se putea transforma și în… victorie, și în eșec: Serbia – România 2-2, la Belgrad!

Dragos Trestioreanu -

O remiză care se putea transforma și în… victorie, și în eșec: Serbia – România 2-2, la Belgrad!

Înaintea celui de-al doilea meci din Grupa 4 a noii competiții continentale Liga Națiunilor UEFA, speranțele suporterilor României în vederea unui rezultat bun, la Belgrad, în meciul cu Serbia, erau drămuite. Mai degrabă totuși, fanii credeau într-un eșec, decât într-o victorie, după debutul cu o remiză albă, acasă, cu Muntenegru. Până la urmă, în deplasare, a fost tot remiză, însă una cu goluri!

România lui Cosmin Contra a avut o primă repriză abordată mai cu teamă, cu un anume respect pentru o echipă națională care a fost destul de recent combatantă la Cupa Mondială din Rusia. Serbia are, într-adevăr, fotbaliști cu un CV incluzând prezențe la echipe mari din Europa, cu Milinkovic-Savic primul în topul trupei lui Mladen Krstajic. Însă, deși a avut în față o formație mai timidă în primul mitan, Kolarov și coechipierii lui și-au concretizat dominarea, generată de superioritatea tehnico-tactică, abia în minutul 26. Dar, atunci, în urma unui lanț al erorilor adversarilor nepermis la acest nivel.

Pe rând, Tătărușanu – a respins în față un șut al lui Kolarov, din banda stângă – și, apoi, Bancu, Săpunaru și Bălașa nu au reușit să-l blocheze pe puternicul și abilul Mitrovic, cel care, căzut în „6 metri”, a reușit până la urmă să trimită în plasă, cu o execuție neașteptată, dintre apărătorii români, sperați parcă de… bombă! Din fercire, finalul reprizei a arătat că tricolorii noștri nu s-au predat, ci că, mai curând, anunțau că vor pune probleme în a doua jumătate a jocului: șut de la 17 metri, ușor lateral dreapta, al lui Chipciu (45), mingea deviată puțin de către un adversar „explodând” în transversala buturilor lui Dmitrovic! S-a intrat astfel la cabine cu un deficit de un gol și, deci, cu șanse mari de a se încerca mai mult în repriza secundă.

Așa s-a și întâmplat la numai 120 de secunde de la reluare, când același Chipciu l-a driblat scurt, în interiorul suprafeței de pedeapsă, pe căpitanul gazdelor, Kolarov, care a recurs la o ținere, renunțarea ulterioară la acest procedeu nepermis de regulament fiind tardivă. Arbitrul rus Vladislav Bezborodov a pus imediat mingea pe var, iar Stanciu a transformat penaltiul just acordat, deși goal-keeper-ul Serbiei a ghicit colțul. Dar fără a putea să atingă balonul în drumul său către plasă.

România a ținut de scor doar un sfert de oră. Mai precis până când Mitrovic a făcut o fază de mare spectacol, la marginea interioară a careului mare, ridicându-și o minge de pe gazon până la nivelul unui… voleu incredibil, cu dreptul. A fost o execuție superbă, care l-a făcut șah-mat pe Tătărușanu, surprins de reușita atacantului aflat între trei oponenți: Manea și, iar, Săpunaru și Bălașa! Avea să fie, fără doar și poate, golul meciului, dar spre norocul lui Contra și al băieților lui, de atunci și până la final, „striker”-ului lui Fulham nu i-a mai ieșit absolut nimic! În schimb, a profitat Țucudean de o ezitare a experimentatului Rukavina, atacantul CFR-ului din Cluj egalând elegant la 2, după o reluare cu efect, în urma unui corner de pe dreapta executat de Stanciu. Autorul golului l-a lăsat mască pe fundașul dreapta advers, acesta derutându-l pe propriul apărător al buturilor, care a intervenit fără succes!

Deși din minutul 69, cel al golului lui Țucudean, și până la finele meciului, ocaziile de a se mai înscrie au fost și de o parte, și de alta, cea mai mare a lui Mitriță (90), care l-a remarcat pe pleșuvul Dmitrovic, portarul sârb salvând cu piciorul la șutul în diagonală al olteanului, rezultatul final a fost tot o remiză pentru România, după cea albă, 0-0, de la Ploiești, venind rândul uneia cu goluri, 2-2, la Belgrad.

Cum Muntenegru a dispus, la Koprivnica, cu 2-0, de Lituania, învinsa de vineri a Serbiei, pe primele două locuri ale ierarhiei Grupei 4 după 2 etape, sunt cele două prime reprezentative ex-iugoslave, cu aceea a lui Ljubișa Tumbakovic pe primul loc, la golaveraj (2-0), urmată de Serbia (3-2), ambele cu câte 4 puncte, pe trei fiind România (2-2) și 1 punct, fără niciunul și cu minus între golurile marcate și cele primite (0-3) fiind trupa baltică mai sus-menționată. La finalul jocului de la Belgrad, jucătorii le-au mulțumit suporterilor prezenți la fața locului, suportul lor dovedindu-se important, după absența deja cunoscută de la partida cu Muntenegru!

Următoarele meciuri din LN UEFA vor avea loc pe 11 octombrie 2018, ambele de la ora 21.45: Lituania – România (va avea loc pe un teren cu iarbă artificială) și Muntenegru – Serbia. Reamintim că ultima confruntare de acasă a lui Spunaru & Co. în această competiție, cea cu Lituania, va fi găzduită de arena Ilie Oană, din Ploiești, pe 17 noiembrie, ora 21.45.

Cosmin Contra i-a folosit la Belgrad, pe arena „FK Partizan”, pe următorii jucători: Tătărușanu – Manea, Săpunaru (cpt), Bălașa, Bancu – Marin, Anton – Chipciu, Stanciu, Drăguș – Țucudean, mai intrând, în repriza a doua, Mitriță (60) în locul debutantului promițător Drăguș, apoi Keșerü (82), în al ușor accidentatului Țucudean, iar Rotariu (90+4), în al lui Chipciu. De subliniat că fostul petrolist Budescu a rămas tot meciul pe banca de rezerve, dar cum rezultatul final a fost unul bun pentru echipa aflată în deplasare nu poate fi acuzat Contra pentru nefolosirea fotbalistului transferat din vară în prima ligă a Arabiei Saudite!

Foto: www.gsp.ro și www.digisport.ro