O repriză, Miovenii. Altă repriză – Petrolul. Rezultatul final? Remontadă de reintrare în cărțile promovării a „lupilor”!

Dragos Trestioreanu -

O repriză, Miovenii. Altă repriză – Petrolul. Rezultatul final? Remontadă de reintrare în cărțile promovării a „lupilor”!

Petrolul a mers la Mioveni cu un singur gând: obținerea unei victorii! Altfel, despre promovare în Liga 1 se mai putea vorbi la timpul trecut. Tot cam așa se vorbea și la finele primei reprize de marți, 23 aprilie 2019, una terminată cu 1-0 în favoarea băieților lui Daniel Oprița, după un gol marcat de Măzărache. Beneficiar al unei respingeri greșite, cu capul, a lui Sarris, redevenit titular, și o lipsă de marcaj și de… viteză a lui Olaru, intrat în locul suspendatului Borța, a condus la dechiderea scorului. Fostul echipier al CSU Craiova, trecut și pe la Concordia Chiajna, a avansat și a șutat pe jos, de la 20 de metri, din poziție aproape centrală, iar puțin mascat de Ghinga, portarul Bolboașă nu a mai avut cum interveni cu succes. Era minutul 17, și până atunci, și până în minutul 29, „lupii”… nu au avut treabă cu buturile adverse, abia la finele primei jumătăți de oră a meciului, Moldoveanu a reușit să șuteze la poartă, iar dacă balonul nu ștergea spinarea coechipierului Arnăutu poate că ar fi fost prima încercare de a periclita poarta Miovenilor! Cât de puțin pentru o echipă care trebuia să învingă! Și dacă s-a opus involuntar unui șut cadrat al lui Moldoveanu, Arnăutu avea el să fie primul care s-o facă, dar abia cu un minut înainte de pauză, atunci când a șutat „cu capul în pământ”, din lateral dreapta, nedându-i astfel emoții lui Croitoru. Drept urmare, s-a mers la vestiare cu 1-0 pentru CS Mioveni. Clar echipa mai bună a primei jumătăți a partidei!

În pauză, cei circa 150 de ultrași pătimași ai găzarilor, prezenți într-un colț al arenei gazdelor, s-or fi gândit că, la fel ca-n basme, Gigi Mulțescu le-o da băieților să „mănânce jar”! Și așa părea să fi și fost, Petrolul răsturnând scorul de pe tabelă în mitanul secund, după ce parcă a… schimbat echipamentul cu acela al gazdelor. Gazde care au intrat de maximum trei ori în careul ploieștenilor, însă au dat fiori de fiecare dată. Mai întâi, centralul mult prea sever Florin Andrei a anulat, dar pe bună dreptate, pentru un fault în atac premergător voleului în vinclu al lui Balint, din 8 metri, golul de 2-1 al „galben-verzilor”, apoi autorul deschiderii scorului a vrut să marcheze „à la Madjer”, cel dintr-o finală de Cupa Campionilor Europeni (precursoarea Ligii Campionilor). Centrarea lui Rădescu a fost perfectă, dar execuția lu Măzărache – ridicolă! În sfârșit, la 1-2, Hergheligiu putea egala, însă șutul lui spre colțul scurt, din minutul 86, a fost salvat miraculos, cu brațul stâng, de lângă bara verticală, de inspiratul Bolboașă! Este adevărat, nici Petrolul nu a mai fost Petrolul din cea dintâi repriză. A intrat decisă pe teren, Croitoru a salvat în corner un șut bun, pe jos, al lui Kozoronis, de la 17 metri puțin lateral dreapta, apoi tot mijlocașul grec, cel care a făcut un meci perfect, i-a centrat perfect, de pe stânga, lui Arnăutu, dar lovitura de cap, din 5 metri, a golgheterului oaspeților a mers direct în brațele lui Croitoru.

Una peste alta, erau semne limpezi că egalarea plutea în aer, așa cum se zice. Și-a venit exact când s-a scurs un ceas de joc, în urma unei faze în care petroliștii au fost mângâiați pe creștete de Zeița Fortuna: Olaru i-a pasat, de pe dreapta, lui Saim Tudor, care a pivotat în suprafața de pedeapsă și i-a pus balonul apoi – blocat fiind de Beța și Celea – pe șut lui Chindriș, reluarea violentă a fotbalistului intrat la pauză pe teren s-a oprit însă în picioarele lui Arnăutu. Încercând să tragă spre buturile adverse, cel din urmă a fost blocat și el, dar a avut norocul ca balonul să sară la Moldoveanu, rămas fără marcaj în stânga, la 10 metri, bucureșteanul înscriind la colțul lung și bifând a a patra reușită a lui, din cinci meciuri disputate cu Gigi Mulțescu pe bancă. Mai precis, câte una de meci, cu excepția celui de la Bacău, contra Aerostarului! Cu 1-1 pe tabelă și mai bine de o jumătate de ceas încă din meci, se putea spera – și visa – iar la un succes! Unul care avea să și vină după o pasă a lui Kozoronis și o minge deviată inteligent, cu capul, de ultima schimbare a antrenorului Petrolului, atacantul Rusu, inepuizabilul Arnăutu depășindu-l, ulterior, în viteză pe Celea și săltând, din careul mare, mingea peste un Croitoru venit în plonjon. Cu 2-1 din minutul 77, altă viață pentru fotbaliștii echipați complet în albastru, un echipament chiar că aducând… noroc!

Finalul de meci a fost pe contre, Petrolul se putea desprinde, dar și CS Mioveni era să egaleze la mai sus-amintita fază a lui Hergheligiu. Au apărut și crampele musculare, localnicul Trașcu fiind și înlocuit, în vreme ce căpitanul Ghinga a rezistat stoic pe teren, deși a acuzat de două ori apariția cârceilor. Meciul a luat sfârșit după un corner al gazdelor, însuși portarul Croitoru venind în careul mare advers, dar fără șanse de a marca, după execuția unui coechipier. Mai mult, pe respingere, Saim Tudor a scăpat singur pe dreapta și ar fi modificat cert scorul de pe tabelă. Însă, atunci, Andrei s-a grăbit să fluiere finalul, deși lovitura de colț a dictat-o după încheierea timpului decis ca prelungire a partidei! Per ansamblu, a fost un meci cu două părți diametral opuse – prima, clar a trupei lui Oprița, iar a doua, parcă și mai clar, a celei a lui Mulțescu senior. Care Mulțescu și-a dovedit experiența mare ca antrenor, schimbând așezarea într-un mai ofensiv 1-4-4-2, care devenea și 1-3-5-2 pe atac, a realizat destul de repede că junele Țicu nu poate asigura decât defensiva, nevenind cu plusvaloare pe atac, și l-a schimbat, după 33 de minute, cu Saim Tudor, acesta interpretând mult mai bine partitura din fișa postului de mijlocaș de bandă. L-a scos la pauză pe un Bucșa mai șters și având și un cartonaș galben primit în debutul confruntării, iar înlocuirea lui Pușcaș, fără vreo contribuție ofensivă concretă, exact ceea ce ar fi fost nevoie, cu Rusu a fost… cireașa de pe tortul unei victorii în care, între reprize, nu mai credea, îmi închipui, nici cel mai optimist suporter al petroliștilor. Firesc, după cum decursese jocul. Dacă se puncta ca la box, după un mitan secund superior celui dintâi al „galben-verzilor”, Petrolul a câștigat pe merit un meci foarte dificil și continuă să se lupte pentru a prinde măcar locul de baraj, dacă pe al doilea din ierarhie, de accedere direct în Liga 1, nu s-o mai putea.

CS MIOVENI: Croitoru 6 –  Kilyen 6.5, Celea 5.5, Beţa 6.5, Stoica (cpt) 6 – Traşcu 6 (72 – Călin 5) – Rădescu 6.5 (80 – Năstăsie), Boboc 5.5, Şerban 6, Măzărache 7 – Balint 6 (55 – Hergheligiu 6). Colectiv tehnic: Daniel Opriţa (antrenor principal), Fane Nofitovici (antrenor secund), Mihai Iulian Ilie (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Bolboaşă 7.5 – Olaru 6, Sarris 6, Ghinga (cpt) 7, Ţigănaşu 6 – Kozoronis 7, Bucşa 6 (46 – Chindriş 7), Puşcaş 6 (73 – Rusu 7), Ţicu 6 (33 – Saim Tudor 6.5) – Arnăutu 8, Moldoveanu 8. Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor), Yuksel Yeșilova (preparator fizic).

Au arbitrat: Florin Andrei 7  (Târgu Mureş) – Tunyogi Ferencz 7 (Zalău) şi Ovidiu Timar 7 (Marghita, județul Bihor).

Arbitru de rezervă: Claudiu Ştef (Târgu Mureş).

Observatori: Mircea Bucur (Târgu Mureș), pentru joc, și Florin Hâncu (Brașov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Bucșa (4), Șerban (7), Rădescu (27), Țigănașu (31), Saim Tudor (45), Olaru (54), Kozoronis (87), Boboc (89), Măzărache (90+2).

În Sâmbăta Mare, pe 27 aprilie, de la ora 12.00, Petrolul va combate acasă, pe arena Ilie Oană, în compania echipei Daco-Getica București, la care îl are ca împrumutat pe atacantul „U 21” Eugen Nica și la care s-au mai transferat alți doi „U 21” foști la Ploiești, portarul Dan Isvoranu și mijlocașul de bandă Robert Grecu. Este nevoie, ca și în capitala țării, în tur, de o victorie, care să fie legată apoi de încă una, la o grupare care are, și ea, în efectiv ex-petroliști, SSC Farul Constanța. Împotriva actualei grupări a lui Raul Avram și Georgian Păun se va juca pe 4 mai, tot sâmbăta, dar de la 15.30, ambele dispute ale găzarilor urmând a fi preluate în direct de cele trei posturi de televiziune care au achiziționat drepturile de transmisie exclusive, Digisport, Telekomsport și Look Sport.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)