O scrisoare a ACS Petrolul ’52, rămasă fără răspuns după mai bine de o săptămână din partea Consiliului Local Ploiești, a condus la clipe jenante la o competiție națională, adjudecată de micuții „lupi”, în dauna omologilor campioanei de seniori! Cine își asumă această maximă rușine a întârzierii?
Dragos Trestioreanu -
Povestea începe, nu demult, pe 18 iunie 2021 mai precis – nu are rost s-o iau mai din timp, fiindcă o știe deja toată lumea! -, dată la care la registratura ACS Petrolul ’52 Ploiești s-a pus ștampila pe o scrisoare oficială a clubului, semnată de către președintele executiv Costel Lazăr și adresată Consiliului Local Ploiești, în atenția doamnelor și domnilor consilieri ai municipiului Ploiești (foto sus). După cum se poate observa lesne din facsimilul postat, prin acest act oficial, conducerea Petrolul ’52 a solicitat dreptul de a beneficia temporar de cele șase mărci Petrolul, adică din 20 iunie 2021 și până în ziua atribuirii acestora, în urma licitației decise prin votul consilierilor local. De ce s-a recurs la această cerere, rămasă fără răspuns până în prezent? Deoarece, din 19 iunie 2021, actualul club divizionar secund nu mai avea dreptul de a se afișa pe echipament cu sigla Petrolului (scutul bine cunoscut), care a fost acoperită, pe tricouri, cu o bucată de pânză albă! A fost numai una dintre formele impuse cu acest prilej, mai pierzându-se și altele, ajungându-se chiar și până la închiderea fan-shopului, obiectele expuse având inscripționate marca pentru care se pierduse dreptul de a se folosi. Că la antrenamente tricourile erau cu stema acoperită, mai treacă-meargă, nevenind prea mulți fani la ședințele de pregătire sau reprezentanți ai media video, dar să se întâmple la fel și la primul meci amical, cel de la Breaza, contra CSO Tricolorul, joc transmis live de FCP TV, un post preluat și de siteuri centrale de specialitate, asta deja o dă în rușine! Rușine mare, ce mai! Și mai neplăcut s-a întâmplat la o competiție de copii, „Stelele Viitorului București”, desfășurată în week-end la Centrul Național de Pregătire al Federației Române de Fotbal, de la Buftea. Ce-a fost acolo?
În primul rând, trebuie remarcat că grupa de copii născuți în anul 2009 a ACS Petrolul ’52, antrenată de Cristian Iordache, s-a calificat în finala mare și a dispus, după executarea loviturilor de departajare, de echipa similară a clubului CFR Cluj, speranțele campioanei naționale en-titre de la seniori: 2-1, după 0-0 în timpul regulamentar de joc! Și trupa lui Cristian Pura de la clubul găzarilor (copii născuți în 2010) a jucat cu trofeul și medaliile pe masă, dar s-a înclinat la limită, scor: 1-2, în fața bucureștenilor de la New Stars (o școală de fotbal din capitala țării). Bilanțul, deci, a fost excelent, din două participante de la ACS Petrolul ’52 Ploiești ambele au ajuns în finală, una câștigând aurul, cealaltă – argintul! Dar, sărăcuții puști în vârstă de 12 ani au trebuit să se așeze la fotografie, cu medaliile de gât care le acopereau întrucâtva… numerele mari de pe piept!!! De ce acolo erau numerele?!? Deoarece, și acești bravi copii – ce vină or fi avut pentru o ignorare a unui răspuns la o scrisoare oficială? – au trebuit să respecte legea impusă de Consiliul Local Ploiești, aceea de a nu mai fi expus în spațiul public scutul pe tricouri, acest fiind motivul pentru care le-au îmbrăcat cu… spatele în față!!! Așa cum se poate vedea din fotografia postată. Își asumă cineva această întârziere sine die, le explică puștilor cineva de ce au trebuit să „ascundă” stema, deși și-au dorit să joace și pentru sigla aceea de lângă inimă?
OK, deși nu-i normal deloc, o fi având cineva ceva cu altcineva de la club, dar acesta – nota bene! – e condus tocmai de cei care au concurat acolo, jos, pe gazon, la brandul Petrolul, în diferite perioade timp. OK, se vrea să li se ia bani pe mărci – deși acestea au fost lăsate în custodia municipalității pentru păstrare, pentru a nu fi înstrăinate după bunul plac al cuiva, ci nu pentru a se face afaceri cu ele -, dar cine a jucat pentru ele, cine le-a făcut cunoscute și apreciate, cine a făcut vestiti în România numele de Petrolul? Nu tocmai cei cărora li se cer bani grei, acum? Nu cumva tocmai cei care acum sunt ignorați sau cărora li se propun variante care seamănă a…? Dar, mai bine nu scriu cu ce! Bine a zis Seniorul Mircea Dridea că de la Veolia la… Hale și Piețe este diferență mare. Nu spun că de la cer la pământ, deși pe acolo ar fi dacă stăm strâmb și judecăm drept. Tot bine a zis domnia sa și cu acel drept la veto, care poate conduce, dacă nu ar fi trist, chiar la situații amuzante, de genul că șase membri ai Comitetului Director, așa cum se intenționa să fie, să decidă ceva, iar cei trei, din partea CL, să spună: VETO! Și totul pică! Sau, de ce nu?, și invers să fie, adică la vot cei trei din „echipa Veto” să-și dorească să se adopte o decizie a lor, iar ceilalți șase să nu fie de acord! Cum ar mai fi condus acel club?!? Deloc?!?
Altă chestiune: haideți să vedem, că tot se vorbește de asocieri, de finanțări etc., pașii pentru acordarea de către primărie a unor bani – se pare că maximum 350.000 de euro ar fi vorba – pentru echipa de fotbal: 1. Aprobarea bugetului local, la 45 de zile după cel național, ceva în jur de ultima decadă a lunii aprilie a anului, buget în care se prevede o sumă de bani pentru finanțarea de proiecte pe Legea 350; 2. Cel mai devreme în ședința ulterioară bugetului local se aprobă regulamentul; 3. Organizarea concursului de proiecte și sesiunea de depunere a acestora (durează circa 30 de zile, pentru a se avea timp de întocmire a proiectului, conform ghidului); 4. Se declară câștigătorul concursului; 5. Se așteaptă expirarea termenului de depunere a contestațiilor și, apoi, de rezolvare a acestora; 6. Semnarea contractului și acordarea primei tranșe de bani. E la mintea cocoșului că se ajunge, cam așa se și întâmplă, de regulă, ca acea tranșă să fie dată prin luna iulie! Și se acordă numai prin bugetul din anul depunerii, pentru a se face plăți din acel an, ci nu și plăți anterioare aceluiași an calendaristic. Cum anul competițional fotbalistic este structurat a se desfășura pe sistemul „vară-primăvară”, devine clar cum și când vin banii și ce se mai poate face cu ei. Un specialist în administrație, care a dorit să-și păstreze anonimatul, îmi spunea că, de fapt, banii alocați proiectelor pe Legea 350 sunt prevăzuți pentru concursuri de mică anvergură, ci nu pentru campionate sportive de nivel superior, cum ar fi și cel al Ligii a II-a de fotbal.
Și ajung și la ultima chestiune: locul în eșalonul secund. Acesta aparține ACS Petrolul ’52 Ploiești. OK, Consiliul Local Ploiești a decis să se țină o licitație pentru mărcile deținute din vara lui 2017 și până pe 18 iunie 2021 de către acest club. A solicitat ca la licitație să se prezinte numai persoane juridice cu obiect de activitate sportul. OK, dar – cum valoarea mărcilor a crescut, pesemne după noua evaluare a unei persoane de specialitate, deși nu prea văd de ce ar fi sporit, dar, în fine – poate exista eventualitatea ca fosta deținătoare, contra cost, a mărcilor să nu se mai prezinte, din motive obiective, la licitație. Și-atunci, întreb și eu, retoric deocamdată: există, acum și aici, vreo entitate sportivă locală care să dea atâția bani pe mărci?!? Haideți să zicem că există. Ce se va face cu mărcile? Bănuiesc că nu vor fi achiziționate de cluburi de baschet, handbal, volei sau – de ce nu? – oină, că tot se joacă sâmbătă un meci pe „Ilie Oană”! Deci, cluburi de fotbal domiciliate în Prahova – nu am văzut caietul de sarcini, pentru a ști dacă au dreptul să participe și entități din alte județe – ar fi la nivel de campionate naționale numai două precum CS Blejoi și CSO Plopeni, ambele din L3. Sincer, cu tot respectul datorat lor, nu cred că vor participa la licitație. Iar despre divizionarele din întrecerile județene – nici atât! Ce se va face? Se lasă mărcile în sertar, ACS Petrolul ’52 va continua în Liga 2, dacă și-a luat din timp măsuri de precauție pentru o astfel de situație, iar copiilor trebuie să vină cineva să le spună de ce scutul acela pentru care se mândreau că îl poartă se va schimba! Sau va rămâne tot acoperit!?! Să vedem mai bine al cui obraz trebuie acoperit, de fapt, la cât de purpuriu ar trebui să fie acum! Măcar pentru acești copii cu suflete nevinovate, nededulciți firește la astfel de situații, ar fi bine să nu se mai forțeze nota și să se dea măcar un răspuns la acea scrisoare! O fi așa de greu? Am încredere în consilierii locali, pe unii dintre ei îi cunosc personal de ani buni, pe alții – nu, dar bănuiesc că au cu toții cunoștințe (și) din domeniul fotbalistic, putând căuta astfel portițe legale pentru a sprijini echipa-fanion. Așa cum se întâmplă și prin alte județe și se întreabă lumea de ce acolo se poate și la noi, nu? Și acolo o fi (tot) cu… VETO?
Foto: www.fcpetrolul.ro, Facebook Petrolul Non Stop, www.infoploiesticity.ro și www.observatorulph.ro