O „sosie”a lui Mihai Velisar îi parcurge aproape același „drum”! Începe cu primul împrumut, continuă cu al doilea… Bine că juniorul Petrolului ’52 este detașat în Prahova, ci nu prin țară, ca internaționalul de tineret!

Dragos Trestioreanu -

O „sosie”a lui Mihai Velisar îi parcurge aproape același „drum”! Începe cu primul împrumut, continuă cu al doilea… Bine că juniorul Petrolului ’52 este detașat în Prahova, ci nu prin țară, ca internaționalul de tineret!

Nu-l mai văzusem jucând până nu a fost readus la Petrolul ’95, vara aceasta, ulterior unui împrumut. Se încadra perfect vârstei impuse celui de-al doilea „under” obligatoriu, cel mai mic, adică născut în anul 2003. El este pe 8 iulie. Nici nu aveam cum să îl văd, pandemia fiind de vină, ca și imposibilitatea vizionării măcar online a meciurilor unei echipe din Liga a III-a la care fusese trimis, anul trecut. Pentru a – știți clișeul – juca mai mult. Într-o noapte, săptămâna trecută, cu totul întâmplător, i-am aflat povestea. Una pe care merită să v-o spun și dumneavoastră, stimați vizitatori ai siteului www.gazetaph.ro. I-a plăcut de mic fotbalul, mai exact de la 5 ani. Fusese pasiunea și a tatălui său, zis „Gogoșarul”, membru activ în galeria ‘lupilor”. L-a preluat la CSM Ploiești un antrenor bine cunoscut în Ploiești și Prahova specializat în descoperirea, creșterea și, dacă mai apuca, lansarea copiilor – Mihai Nicolescu.

Încântat de calitățile puștiului ploieștean, Nicolescu și părintele acestuia l-au luat de mână și i l-au prezentat lui Marius Manolache, în 2012, la Centrul de Copii și Juniori al SC FC Petrolul. Și-așa a început dragostea dintre… Ștefan Fabian Niță (foto sus și foto jos, în echipament galben) și clubul găzarilor. Păcat că „filmul” nu a mai putut fi urmărit mai mult de un an și de Cristian Niță – tatăl lui Fabian și cel care îi insuflase atracția față de fotbal -, trecut în neființă prematur. Dar amintirea acestuia i-a rămas vie fiului, fiind „încrustată” pe gamba dreaptă a acestuia, împreună cu textul emoționant, înscris cu litere arabe: „Pentru totdeauna în inima mea!” (foto mijloc sus). Este, după cum se observă, un „instantaneu” cu o „ștafetă” imaginară „tată-fiu”, întâlnit și la Mihai Velisar (vezi www.gazetaph.ro). Velisar, un alt produs al defunctului centru, detașat la ex-SCM Gloria Buzău și, apoi, la Gaz Metan Mediaș, nemaiîntorcându-se deocamdată, acasă, în județ, deși poartă în Ardeal – ca și Niță jr. pe antebrațul drept, în Ploiești și Prahova – și tatuajul reprezentând imaginea simbolistică a Petrolului (foto mijloc jos).

Din vorbă în vorbă, Fabian mi-a mărturisit că nu regretă revenirea de vinerea trecută la echipa la care a fost împrumutat și în campionatul trecut. Asta după ce s-a pregătit, aproape toată vara, sub comanda lui Nicolae Constantin și fiind de așteptat astfel ca el să reprezinte, fiind născut în 2003, back-up-ul lui Sergiu Pîrvulescu. Un junior titular absent la meciul de la Târgu Jiu, cu Viitorul Pandurii, din cauza eliminării de la partida de pe teren propriu cu FK Csikszereda, din etapa a treia. Deși Pîrvulescu nu avea un jucător de schimb de aceeași vârstă specializat pe postul său, Aris Stoica fiind fundaș stânga de formație, totuși, Niță a trebuit să ia din nou drumul Plopeniului, pentru a mai bifa un sezon la CSO. Asta dacă nu cumva va fi rechemat în mercato de iarnă, fiind prevăzută o astfel de clauză în contractul său actual. „Și-acum voi fi cel mai mic de vârstă de la echipa din Plopeni, așa cum am fost și în campionatul trecut, dar am jucat titular, atunci, și am fost primit foarte bine de către antrenori și coechipieri, fiind sigur că la fel va fi și acum, bucurându-mă în plus că există un lot mai tare, dovadă calificarea în faza următoare a Cupei României, în care o vom întâlni chiar pe Petrolul, echipa de care aparțin” – a declarat Ștefan Fabian Niță pentru www.gazetaph.ro. Mai mult ca sigur că Niță va fi, miercuri, 1 septembrie 2021, de la ora 17.00, adversarul direct, pe „Gheorghe Șilaev”, al lui… Armando Vajushi, cel pe care l-a avut drept exemplu de veritabil profesionist, la Petrolul ’52, în toată perioada pre-competițională. Ștefan Niță continuă să viseze la momentul mult dorit, debutul în echipamentul „galben-albastru” la seniori, iar pentru a-i prinde concretețe aspirațiile, știe că trebuie să joace mult mai mult decât ar fi avut ocazia la Ploiești, orașul natal al său.

Un municipiu în care a fost, vreme de nouă ani, la SC FC Petrolul și ACS Petrolul ’52, lucrând, în afara lui Manolache, și cu mult mai cunoscutul Petre Butufei, fostă glorie a clubului găzarilor. Fotbalist ambițios, muncitor, cu viteză și talentat, totodată, pe Fabian îl așteaptă un viitor frumos la Petrolul, neavând niciun dubiu în acest sens. Mai ales că există Cineva de Sus care îl urmărește și îl veghează, urmând a se bucura de toate reușitele lui dintr-o carieră aflată încă la început!

Foto: www.fcpetrolul.ro și arhivă personală