O ultimă jumătate de oră de excepţie a fost de ajuns pentru un nou succes al „lupilor”

Redactia -

La Schorfling, în Austria, marţi, 10 iulie 2012, Petrolul a disputat penultimul joc-test din turneul din străinătate, contra formaţiei FK Teplice, cea care a fost superioară ploieştenilor în primele 45 de minute, unele foarte slabe pentru „lupi”, care s-au văzut conduşi încă din minutul 17. Atunci, la o degajare lungă a portarului ceh, terenul fiind unul cam scurt, bosniacul Aidin Mahmutovic a urmărit balonul până la 16 metri şi – profitând de marcajul larg făcut de Lukasz Szukala şi Vincent Bikana, ca şi de ieşirea dintre buturi a lui Mircea Bornescu – l-a lobat pe acesta din urmă, cu o lovitură de cap, care a trimis în plasă. Tot adversarii au avut, chiar în minutul următor, o oportunitate de a se detaşa pe tabela, dar acelaşi Mahmutovic a lovit transversala, după un şut pe diagonală, expediat de la 14 metri. Petrolul a replicat timid, ocaziile mari lipsind aproape cu desăvârşire. Ceva mai bună a fost doar cea a lui Mihai Roman II, beneficiarul unei centrări lobate a lui Damien Boudjemaa (foto; www.fcpetrolul.ro), căpitanul din acest meci al ploieştenilor. Însă, tânărul oltean nu l-a putut depăşi pe un fundaş advers, doar ştergând mingea, cu capul, în minutul 41, fără soţi de izbândă.

La reluare şi pe parcursul reprizei secunde, antrenorul Mircea Rednic a procedat la câteva schimbări eficiente, care i-au asigurat o ultimă jumătate de oră foarte bună a „galben-albaştrilor”, care au răsturnat scorul şi s-au impus, finalmente, la două goluri diferenţă. Au fost reuşite venite în urma unor acţiuni spectaculoase, primele două, şi un model de fază fixă – la al treilea. În minutul 58, Opriţa a centrat, de pe dreapta, la 18 metri, în poziţie centrală, acolo de unde Gheorghe Grozav, foarte bun în acest mitan, a lovit măiastru balonul, cu capul, trimiţându-l peste goal-keeper-ul lui FK Teplice, Tomas Grigak. Un eurogol, ce mai! Petroliştii au scăpat cu bine patru minute mai târziu, la o centrare de pe stânga şi un „cap” mult peste poartă, într-o fază în care atacantul ceh, care a ratat, se afla singur cu Vasili Hamutovski în faţă, în „6 metri”. Ploieştenii au revenit repede în atac, iar Adrian Cristea l-a deschis perfect, pe stânga, în suprafaţa de pedeapsă, pe Grozav, cel care, altruist, i-a pasat în faţa porţii goale lui Hamza Younes (69), autorul golului de 2-1. Peste numai 120 de secunde, Szukala a securizat victoria, printr-o lovitură de cap superbă, de la 8 metri, aproape de vinclul stâng, pe colţul scurt, după un corner, de pe dreapta, execuitat perfect de către Marian Cristescu. S-a terminat 3-1 (0-1) şi dacă Petrolul va juca la fel ca în ultimele 30 de minute cu FK Teplice şi în campionat, ar fi bune speranţe pentru ceva interesant, atunci.

Ceea ce a surprins, în mod neplăcut de data aceasta, a fost absenţa de la acest meci internaţional amical a unei brigăzi de arbitri profesioniste, apelându-se la… administratorul bazei sportive locale, în calitate de central, şi la unul dintre masorii Petrolului, Răzvan Negoiţă, alias „Burtă”, plus un localnic, drept asistenţi!!! Cum partida a fost televizată în direct, acest aspect a lăsat un gust amar şi în ţară, mai mult ca sigur. Altfel, nici de această dată, Rednic nu a avut parte de noutăţi în lot, jucătorii promişi a ajunge în Austria neapărând încă şi timpul a cam intrat deja în sac. Jocul s-a desfăşurat pe o arenă de o calitate mai slabă decât cele de până acum, în mijlocul unui lan de grâu şi porumb, asezonat cu o mizerie neaştepată, într-un colţ din incintă, neaşteptat pentru o ţară civilizată. Dar astea au fost condiţiile, nici vremea neţinând prea mult cu fotbaliştii, fiind destul de cald.

Tehnicianul Petrolului a opus lui FK Teplice următoarea echipă: Bornescu (46 – Hamutovski) – Alcenat (61 – Achim), Szukala, Bikana (46 – Galamaz), Guilherme (81 – Neag) – Hoban  (46 – Mustivar) – Cojocnean (46 – Opriţa), Marinescu (62 – M. Cristescu), Boudjemaa (cpt; 62 – Ad. Cristea) – Grozav, M. Roman II (46 – Younes). Odată cu ieşirea de pe gazon a lui Boudjemaa, banderola a trecut pe braţul lui Mustivar, dar mai mult ca sigur că Mircea Rednic va opta, la revenirea în ţară, pentru un număr fix de trei căpitani, în ordinea dorită de el.