O victimă perfectă pentru un meci amical între două cantonamente, AS SR Brașov. Una peste alta, Petrolul arată cu totul altă față decât în tur! Pleacă jucători, vin jucători, se va vedea și cu ce implicații…

Dragos Trestioreanu -

O victimă perfectă pentru un meci amical între două cantonamente, AS SR Brașov. Una peste alta, Petrolul arată cu totul altă față decât în tur! Pleacă jucători, vin jucători, se va vedea și cu ce implicații…

O primă repriză a Petrolului, pe cât posibil, deși va fi mai greu, repetată la debutul oficial din 2020, acasă, cu Dunărea Călărași, nu neapărat ca scor, ci ca joc și faze calde de poartă, i-ar mulțumi pe suporterii pretențioși ai lui Laurențiu Marinescu și compania, readucându-i astfel pe mai mulți la „Ilie Oană”, în miniretur. În ultima zi a primei luni a anului, în pofida orei de debut, 13.00, a meciului amical cu o divizionară C din a doua jumătate a ierarhiei Seriei 3 din Liga a III-a, AS SR Brașov, compensându-se destul, totuși, cu programarea fericită pe cea mai mare arenă din Ploiești, au fost prezenți 500 de suporteri fideli, repartizați în tribunele 0 și 1. Nu foarte mulți, dar plecând cu siguranță mulțumiți de la stadion, atât pentru rezultatul final, 5-0, cât și pentru joc și, implicit, pentru spectacol. În primele 45 de minute s-a marcat de patru ori, foarte interesant fiind că au punctat aceiași fotbaliști care o făcuseră și în primul cantonament de la Belek, adică Marinescu (10), dintr-o splendidă lovitură liberă executată peste zid de la 25 de metri, din poziție aproape centrală, Vajushi (12), voleu la colțul scurt, de la 7 metri, din unghi de 45 de grade, în urma centrării impecabile din dreapta spre stânga a lui Bărboianu, Deac (33 și 35, mai întâi după ce i-a suflat mingea unui apărător advers, a pătruns în careu și a tras tare, sus, în plasă, de la 10 metri, dreapta, pe diagonală, și, apoi, cu capul, pe centru, de la 6 metri, tot sus, în plasă, la cornerul de pe stânga al deja-amintitului Marinescu. A fost un mitan perfect, cu reușite frumoase, dar și cu cinci ocazii irosite, în urma unor acțiuni gustate de fani, ale lui Deac (15), Blănaru (18 și 23), Vajushi (29; șut senzațional puțin pe lângă vinclul stâng, de la 17 metri, zonă centrală) și Meza Colli (reluare pe jos, de la 18 metri, milimetric pe lângă bara din dreapta lui Cășlariu).

A doua parte a meciului a fost doar cu o singură reușită, deși pe teren au intrat și oamenii de gol de temut, Arnăutu și Hamza, cei care nu au reușit însă nici acum să marcheze, day au avut un joc bun în câmp. Poate o vor face, ca și Blănaru, coechipierul din cea dintâi repriză, la Side, „geloși” pe Deac (cu 4 goluri din patru meciuri) Marinescu și Vajushi (ambii cu câte 3 din 4) și Olaru (cu 2 din 4). În mitanul secund, în minutul 58, golgheterul din tur al Petrolului, Arnăutu, a trimis tare, la semiînălțime, dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, puțin lateral stânga, balonul fiind respins în față de goal-keeper-ul advers, Potcoavă, pe urmărire Olaru plasând mingea perfect pe lângă brașoveanul dintre buturi. A fost un 5-0 final, deși mitanul debutase tare, cu o cursă frumoasă pe stânga a unui spaniol talentat, Rodriguez, terminată cu o minge întoarsă la Hamza (47), al cărui șut, dintr-o poziție incomodă, nu a putut fi cadrat. Au mai fost și două faze în careul mare, încheiate cu șuturi ale lui Stoica, blocate de apărătorii Brașovului și obținându-se lovituri de la colțul terenului, într-un mitan în care, la ultima lui evoluție în echipamentul galben-albastru, juniorul a dat dovadă de ambiție. Au mai existat și alte oportunități de a se mai marca, dar s-a terminat, până la urmă, cu o „manita” în dreptul ploieștenilor, diferența de un eșalon observându-se lesne pe un teren foarte bun pentru finalul celei de-a doua luni a iernii. Acum, urmează Side, cu cinci teste grele, trei echipe din liga secundă rusă, un lider de eșalon al doilea din Serbia și un alt adversar, care urmează să fie stabilit la fața locului, posibil a fi chiar din România.

FC PETROLUL: Lungu (46 – Avram) – Bărboianu (63 – Nicolae), Olaru (63 – Sîrghi), Manolache, Țicu (63 – Stoica) – Meza Colli (63 – Nițescu) – Deac (46 – Bratu), R. Enache (46 – Pierce), Marinescu (cpt; 46 – Arnăutu), Vajushi (46 – Rodriguez) – Blănaru (46 – Younes). Colectiv tehnic: Constantin Enache (antrenor principal), Cătălin Munteanu (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Alessandro Cittadino (preparator fizic).

AS SR BRAȘOV: Cășlariu (46 – Potcoavă) – Negotei (82 – Boriceanu), Tălmaciu, Rența, Dragomir – Florin Stîngă (82 – Gomboș), Țuțu (63 – Babeiu) – Horia Popa (cpt; 63 – Estolkya), Danciu, Răchișan (46 – Ianovici) – Dragoș Popa (46 – Nicolau). Antrenor: Florin Stîngă.

Au arbitrat: Mădălin Dicu – Petre Doru (ambii din Bucov) și Valentin Ionel Dumitru (Gherghița).

Cartonașe galbene: Danciu (32), Pierce (72).

Amicalul s-a lăsat și cu momente neplăcute, intrat la joc în ultima jumătate de oră, pentru prima oară în acest an, în Turcia ieșind pe teren abia în ultimele zile, dar numai pentru alergări, fundașul central Sîrghi a suferit din nou o ruptură musculară! Una care l-a scos iar din circuit, după test șchiopătând serios în drum spre Range Roverul personal, parcat în curtea arenei Ilie Oană! Să nu fie – Doamne, ferește! – capăt de drum la Petrolul pentru gălățeanul fost combatant în grupele Ligii Campionilor. În schimb, Alexandru Saim Tudor, cu febră, și Cristian Apostolachi, răcit, nu au fost folosiți deloc, în cazul primului circulând și un zvon, în care nu cred, totuși, cum că ar vrea să plece altundeva, pentru a juca mai mult.

Din același motiv, de data asta nefiind nicio speculație, de mâine, 1 februarie, Ianis Stoica își întrerupe detașarea de la FCSB la Petrolul și va semna tot cu o echipă de Liga a II-a, dar din București, Metaloglobus, el trecând sub comanda… prahovenilor Marius Măldărășanu și Laurențiu Costache, alias Lara. Oricum, Stoica nu ar mai fi mers la Side cu Petrolul, deoarece a primit deja convocarea la echipa națională „U 18”, pentru a a participa la un turneu amical de la La Manga, din Spania, o localitate de vis situată între două mări, acolo unde, față de turneul din Portugalia, la care a atras atenția unui club de talia lui FC Porto, numai trupa locală nu le va mai adversară românilor, lusitanii, turcii și norvegienii urmând a combate cu ei. O pierdere clară plecarea unui fotbalist cu anumite calități rare pentru vârsta lui, fapt recunoscut de însuși antrenorul principal Costel Enache, un junior care mai avea câteva sezoane de încadrare în regulile obligatorii ale FRF, la Liga a II-a. Dar, fiecare club își gândește singur strategia, iar la urmă nu are nici obligația de a da socoteală cuiva, fiind vorba despre unul care nu cheltuiește bani publici! Deși un joc-test cu o divizionară C, o să mai revin asupra acestuia. 

Foto: www.fcpetrolul.ro