O victorie ce-ar însemna securizarea locului al treilea

Dragos Trestioreanu -

O victorie ce-ar însemna securizarea locului al treilea

În această seară, de la ora 21.30, Petrolul Ploiești va disputa antepenultimul meci de pe teren propriu din actuala ediție de campionat a Ligii I. Va fi vorba despre un fost derbi local, adversara – Astra – mutându-se, de câtva timp, la Giurgiu, dar nerupând total legăturile cu orașul de domiciliu de altădată. Ambele combatante nu se află deloc într-o situație similară cu ultimele două sezoane ale lor, atunci când puneau presiune pe campioana en-titre, Steaua, astăzi FCSB. Oaspeții au jucat chiar în grupele Europa League, în ediția 2014-2015, dar nu au reușit să se califice mai departe, însă au avut și prestații ceva mai apreciate. În schimb, Petrolul s-a oprit, pentru a doua oară consecutiv, în play-off-ul aceleiași competiții. Pentru clubul găzarilor, situația a devenit agravantă – culminând cu solicitarea intrării în procesul de insolvență – odată cu reținerea patronului, a directorului general și a unui membru al consiliului de administrare, rămași în arest la penitenciar și-acum. Nici Astra nu a avut un sezon bun, a schimbat antrenori, ultimul – Dorinel Munteanu – demisionând în această săptămână, după o serie de șase meciuri fără măcar o victorie. În locul lui a fost instalat un tehnician care a mai trecut pe la gruparea lui Ioan Niculae, aflat și el în arest, mai de curând. Deci, pentru a trei oară consecutiv, Petrolul întâlnește o grupare cu un antrenor nou, după Ion Balaur, la Mediaș, Vanja Radinovic – la Ceahlăul, venind rândul lui Marius Șumudică, noul șef al staff-ului tehnic al trupei din Giurgiu. Omologul acestuia din urmă de pe banca „lupilor”, Mircea Rednic, a și scos în evidență, într-o declarație pentru www.fcpetrolul.ro, acest aspect inedit: „Evident, ne dorim foarte mult să câştigăm, mai ales în condiţiile în care venim după patru eşecuri consecutive suferite pe arena Ilie Oană. La fel cum s-a întâmplat şi înaintea ultimelor două etape, întâlnim, din nou, o adversară care a schimbat antrenorul, iar în astfel de situaţii apare, de regulă, un plus de motivare din partea jucătorilor, la fel cum pot fi noutăţi şi din punct de vedere tactic. Dar, repet, noi trebuie să câştigăm şi să ne detașăm pe locul trei, după această etapă”.

Rednic a oprit în cantonament, pentru meciul cu Astra, ce va fi preluat în direct de televiziunile Look TV și DigiSport, un lot de 18 fotbaliști, adică tot atâția cât permite regulamentul a fi înscriși în raportul de joc. Față de cei deplasați la Piatra Neamț, pentru meciul contra Ceahalăului, de luni, 27 aprilie, au sărit din schemă rezerva de portar de-atunci, Mirel Bolboașă, odată cu revenirea lui Peterson dos Santos Pecanha, care și-a ispășit suspendarea de o etapă, după cumulul de cartonașe, și mijlocașul Sebastian Gallegos, înlocuit cu Alexandru Chiriță. În rest, vor mai fi trecuți pe „foaie” goal-keeper-ul Alberto Cobrea, fundașii Jean Sony Alcenat, Ioan Filip, Kristian Ipșa, Marian Marin, Andrei Peteleu, Jean-Alain Fanchone, mijlocașii la închidere Laurențiu Marinescu, Pablo de Lucas Torres (foto, între Yahaya Seidu și Takayuki Seto; www.sportpictures.eu), Mourad Satli, cei ofensivi, Victor Astafei, Gevaro Nepomuceno, Rodrigo Pastorini și atacanții Toto Tamuz, Mohamed Tchite și Patrick N’Koyi. Urmează a sta în tribună, și la acest duel, Rok Kronaveter, după cartonașul roșu primit la Mediaș, în partida cu Gaz Metan. Dacă despre Geraldo Alveș și Filipe Teixeira s-a scris în media, fără vreo confirmare oficială însă pe siteul clubului, că li s-ar fi reziliat unilateral contractaele, încă nu s-a aflat dacă și Ciprian Vasilache, scos din lot ulterior confruntării din Ardeal, ar fi împărtășit aceeași soartă. Altfel, de urmărit dacă banderola de căpitan, purtată în Moldova de Pablo de Lucas, va reveni pe brațul lui Pecanha sau antrenorul principal al „galben-albaștrilor” i-o va lăsa tot spaniolului.

Comisia Centrală de Arbitri a delegat la partida dintre Petrolul și Astra un sextet format din tânărul central clujean Horațiu Mircea Feșnic, asistenții Nagy Micloș Istvan (tot din Cluj), Sebastian Stoianov (Constanța), adiționalii Marian Barbu (Făgăreș) și Denis Haidiner (Hunedoara) și rezerva Alexandru Cerei, un alt clujean. Ei vor fi monitorizați de sibianul Aron Huzu, trimisul CCA la Ploiești, iar organzitorii meciului – de către bucureșteanul Paul Cazan, fostul echipier al Sportului Studențesc și tată al fundașului de la Ceahlăul, Lucian Cazan.