O victorie a României în fața Albaniei = calificare sigură în optimi. S-o putea? Hai România!

Dragos Trestioreanu -

O victorie a României în fața Albaniei = calificare sigură în optimi. S-o putea? Hai România!

La meciul cu numărul 100 pe banca tricolorilor, generalul Anghel Iordănescu are de susținut un examen dificil. Bate Albania și merge mai departe, face remiză și așteaptă, pupând iconițele, jocul celorlalte rezultate ori pierde, iar atunci își face bagajele, posibil și la propriu, și la… figuar. Schimbări puține anunțate de către televiziunea Dolce în „11”-le de start al partidei care va debuta la ora 21.00, pe mai noul Stade de Lyon, un ceas mai târziu la noi în țară: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș (cpt), Dr. Grigore, Mățel – Hoban, Prepeliță – Ad. Popa, Stanciu, B. Stancu – Alibec. În concluzie, față de remiza din jocul cu Elveția, de pe „Parc des Princes”, din Paris, fostul astrist Alexandru Mățel debutează la EURO 2016, profitând de accidentările – și, poate, nu numai! – lui Răzvan Raț și Steliano Filip, la fel cum o face și ex-petrolistul Ovidiu Hoban, în cazul lui Mihai Pintilii, dar el nu e și debutant. În sfârșit, Denis Alibec primește dreptul de a începe ca titular un meci, după cele câteva minute oferite de către Iordănescu pe „Stade de France”, în primul duel de la EURO, contra Franței. O altă revenire este și cea a lui Adrian Popa, care îl ține, din nou, pe bancă pe Gabriel Torje. Precaut, poate prea precaut pentru un meci deicisv în privința calificării, cel numit și „Tata Puiu” nu mizează doar pe un singur mijlocaș central și două vârful de atac sau, măcar, pe un „închizător” și patru mijlocași ofensivi în spatele singurului atacant. Nici de data aceasta, selecționerul nu a avut ochi, de la începutul unui joc, pentru cel mai tehnic echipier al său, Lucian Sănmărtean. Cel care însă, mai mult ca sigur, va primi minute, dacă jocul o va permite. Sau, mai precis, o va cere! Bistrițeanul se află pe o listă pe care mai sunt înscriși portarii Costel Pantilimon și Silviu Lung jr. și fundașii centrali Cosmin Moți și Valerică Găman, cu toții fără să fi gustat, pe gazon, aerul de… EURO! Așa cum are șansa, în noaptea aceasta, s-o facă jucătorul lui Dinamo Zagreb, Mățel.

În ceea ce-o privește pe adversara României din al treilea meci de la turneul final, Albania a remizat cu Elveția, la debutul său din Franța, iar apoi a pierdut cu echipa națională a țării gazde, scor: 0-2, dar a primit primul gol în… ultimul minut de joc regulmentar, iar pe al doilea – aproape de ultimul fluier al arbitrului. Specialiștii au decretat că este vorba despre o formație bine organizată, văzându-se mâna unui antrenor italian, Gianni De Biasi, are o bună condiție fizică, e formată din luptători ambițioși și este în stare de orice surpriză, dorindu-și, ca și România, de altfel, să bifeze un prim succes la EURO. Între titulariii albanezi revine căpitanul Lorik Cana, care a fost expulzat de pe teren la confruntarea cu elvețienii, pentru cumul de cartonașe. Între buturi va fi tot portarul lui Lazio Roma, Etrit Berisha, care a alternat, până acum, intevențiile de efect cu unele mai puțin inspirate, Cana își reia, deci, locul în linia defensivă, alături de „napoletanul” Elseid Hysaj, Mergim Mavraj (FC Koeln) și Ansi Agolli, de la Qarabag, la mijloc va fi un trio care dă… ora exactă pentru selecționata Albaniei, Taulant Xhaka (FC Basel), fratele… elvețianului Granit Xhaka, Burim Kukeli, de la FC Zurich, și Amir Abrashi, (SC Freiburg, 2.Budesliga), iar în avanposturi vor fi „francezul”de la Nantes, Ermir Lenjani, Armando Sadiku de la FC Vaduz, din… Liechtenstein, și Odise Roshi, de la NK Rijeka, coechipierul românului… nechemat de Iordănescu la EURO, Florentin Matei. Evident, De Biasi îi poate face omologului său de pe banca tricolorilor unele surprize. Rămâne de văzut…

Partida dintre echipele naționale ale României și Albaniei a fost încredințată unei brigăzi mixte, formată din centralul ceh Pavel Kralovec, asistenții Roman Slisko (Slovacia) și compatriotul arbitrului, Tomas Mokrusch, adiționalii fiind tot din Cehia – Michal Patak și… Petr Ardeleanu, cel din urmă posibil cu tată de origine română! Arbitru de rezervă va fi un grec, Tasos Sidiropoulos.

Mai puțin de o oră până la primul fluier al lui Kralovec, care a mai condus o singură dată selecíonata României, la o remiză albă cu Belarusul. De data aceasta, Vlad Chiricheș și coechipierii lui sunt cotați drept favoriți la casele de pariuri: 2,25-3,35, la victorie. Interesant este că, tot la casele de pariuri, cota pentru eventualitatea acordării unei lovituri de la „11 metri” este destul de mică: 3,55! Semn că se întrevede un… alt penalti pentru Bogdan Stancu (foto, transformând lovitura de pedeapsă din meciul cu Elveția; www.gsp.ro)? Așa să fie! Hai România!