De ce „7-9” pentru FC Petrolul? Dar, de ce nu, de exemplu, „3-5”? Explicația stabilirii unui obiectiv abordabil „lupilor”, strecurând o… marjă de siguranță!

Dragos Trestioreanu -

De ce „7-9” pentru FC Petrolul? Dar, de ce nu, de exemplu, „3-5”? Explicația stabilirii unui obiectiv abordabil „lupilor”, strecurând o… marjă de siguranță!

La început, după ce am aflat care este, nu am înțeles de ce conducerea echipei de SuperLigă FC Petrolul Ploiești a stabilit drept obiectiv pentru ediția 2023-2024 ocuparea unui loc în intervalul „7-9”. M-am tot gândit că, dacă tot se bătea monedă, din ce în ce mai mult, pe prezența „lupilor” în cupele europene în anul Centenarului (2024), de ce nu se stabiliseră drept target pozițiile „3-5”, de exemplu? Sau conducătorii s-or fi gândit că ar fi fost… prea de tot? Nu știu, doar mă întreb. Însă, haideți să zicem că Petrolul va termina campionatul pe 7 și astfel va beneficia de dreptul de a juca baraj. Mai întâi cu o echipă din play-off mai de jos, în afara locurilor care permit accederea directă, iar apoi, cu aceea de pe locul 3, bănuiesc că una dintre Rapid sau CFR. Chiar se va spera, atunci, la un drum deschis către cupele europene? Mai greu de crezut, sincer. Veți spune că, după buget și lot, obiectivul este foarte bine stabilit, dă o șansă la baraje, după care nimeni nu se va supăra prea tare că, în caz de eșec, se va rata prezența în preliminariile Conference League. O fi, dar mai degrabă nu o fi bine, veți vedea mai jos de ce. Răbdare până vor fi bani trebuie atunci când nu-i ceri. Nu când îi ceri și îi mai și iei! Dacă ar fi fost fără să ceri, în loc de „7-9”, de ce nu?, se putea alege, mai la siguranță, un „8-11” sau chiar un „9-12”? Dar, aici e aici!

Toată suflarea fotbalistică din Ploiești și Prahova știe că 2024 este un an cu totul și cu totul special, mai ales pentru suporterii culorilor galben-albastre, căci, fotbaliștii, antrenorii sau conducătorii vin și pleacă, pe când ei rămân mereu pe loc, lângă echipa de suflet, FC Petrolul. Cum fanii și-au dorit în mod expres onorarea – implicit și sărbătorirea – Centenarului printr-o performanță deosebită, a fost clar că oficialii clubului, cei care stabilesc obiectivul echipei, nu ar fi putut să fixeze unul care să nu cuprindă un posibil loc de calificare la baraj/baraje. Fiind dificil de anticipat că se putea termina campionatul pe 1 sau 2, pentru accederea directă în preliminariile cupelor europene, fiind limpede așa ceva, ce să mai, iar Cupa României rămâne o „loterie”, mai rămăsese o singură soluție. Fiindcă „3-5”, o recunosc toți simpatizanții Petrolului că era, oricum am da-o, o exagerare, „7-9” a fost ideal, asta chiar dacă, la o adică, 8 și 9 nu duc, de fapt, nicăieri. Rămâne însă acel 7, luat ca o marjă de siguranță. O poziție care conduce la un dublu baraj de calificare în cupele europene. Chit că ambele partide se vor disputat în deplasare! Cred că mergea și un „6-8”, de ce nu? Mai ales că, de pe a șasea poziție, chiar dacă pierzi barajul de calificare în CEL, rămâi oricum măcar cu liniștea scăpării de un… alt baraj, cel al salvării de la retrogradare!

Lăsând cifrele la o parte, totuși, ca și intervalele mai sus-comentate, să încerc a bănui, de fapt, substratul alegerii acestui obiectiv, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Am impresia, să fiu scuzat, că nu prea mediatizându-se, așa cum ar fi fost firesc, titlul proiectului înaintat de FC Petrolul la Consiliul Județean Prahova, ori, mă rog, o parte a acestuia, că s-a omis a se lua în calcul tocmai acest aspect important. În baza unui proiect, dacă este declarat câștigător, desigur, cel care l-a înaintat primește o sumă de bani, proporțională cu locul din ierarhia finală, stabilită de o comisie a CJ Prahova. FC Petrolul a făcut parte dintre câștigătoare și – potrivit promisiunii că se va califica în cupele europene, în anul Centenarului – a primit, cel puțin așa cred, fiindcă nu s-a anunțat nimic pe canalele oficiale, o anumită sumă de bani.

Este vorba despre bani care, îmi închipui, vor trebui justificați dacă și când va fi momentul. Nu știu acum cert dacă, în caz de necalificare în CEL, vor trebui și returnați. Dar, mă cam îndoiesc, pentru că, dacă s-ar fi știut despre acest risc, refuz să cred că s-ar fi promis calificarea în acea cupă europeană. Totuși, dacă o fi astfel, adică se vor cere? Nu ar fi deloc simplu pentru FC Petrolul de rezolvat, la datoriile avute încă. Deci, pe scurt, explicația locului 7 ne apare simplu de înțeles. Nimeni nu poate spune, până la final de campionat, că 7 nu-i loc de baraj la cupele europene. Deci, titlul este perfect acoperit și, desigur, mai pe puterile financiare ale clubului și evoluțiile echipei sale. Așa că, oricare obiectiv, poate mai realist la un moment dat, ar fi împiedicat să se aibă șanse reale la câștigarea proiectului înaintat la CJ Prahova. Sau, mai bine-zis, s-ar fi contrazis tocmai titlul cel cu atât de mari șanse de câștig pentru proiectul înaintat acolo. Cum s-a și întâmplat, de fapt, acesta fiind, repet, declarat câștigător, cu siguranță pentru Centenar și promisiunea cupelor europene, care nu se puteau atinge de la locul 8 în jos, de exemplu! Dar și nici de pe 4 sau 5, înte-adevăr!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.sport.ro, Youtube TIMEOUT și www.cjph.ro