Obiectivul cel mai apropiat și absolut obligatoriu: calificarea în sferturile Cupei României – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 14)

Dragos Trestioreanu -

Obiectivul cel mai apropiat și absolut obligatoriu: calificarea în sferturile Cupei României – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 14)

În acest week-end, după cum se știa, Petrolul a avut liber, prezența la acțiunea echipei naționale „U18” a României (antrenamente și „dubla” cu reprezentativa similară a Slovaciei) a lui Ianis Stoica și Mario Bratu oferind posibilitatea, regulamentară, de a amâna meciul din campionatul ligii secunde de la Turris Oltul Turnu Măgurele. Astfel, ploieștenilor li s-a asigurat un respiro într-o suită de partide care urmau a se succeda extrem de repede. Scăpându-se de cea din județul Teleorman, Flavius Stoican și-a putut pregăti jucătorii exclusiv pentru duelul de „care pe care” de miercuri, 30 octombrie, ora 17.00, de pe „Cluj Arena”, cu revelația acestei ediții din Cupa României, Sănătatea Grup Servicii Publice Cluj, cea care a eliminat-o în „16”-imi, pe același stadion, pe deținătoarea trofeului ediției 2018-2019, Viitorul Constanța, grupare din Liga 1 care, în acest an, a câștigat și Supercupa României. Printre „victimele”din acest sezon ale Sănătății au fost însă și alte echipe mult mai bine cotate decât cea în care joacă ex-petrolistul Filip Lăzăreanu, Raul Ciupe (fost la Sportul Studențesc București și „U”, printre altele), Dan Roman (trecut pe la mai multe formații de prim eșalon), Dan Matei (ex-Gloria Bistrița și „U”), Laurențiu Rus (autorul golului calificării în optimi, ultima oară la CSM Poli Iași) și fostul golgheter al CFR-ului Cluj, Cosmin Tilincă.

După cum se vede, un lot foarte bun pentru un club din Liga a III-a, aflat pe la jumătatea ierarhieiîn acest moment, dar dispus, totodată, să se „ia de piept” cu orice adversar în competiția KO și chiar să îl și elimine din competiție. Este un motiv pentru revenitul în circuitul oficial Laurențiu Marinescu și pentru coechipierii lui să fie foarte atenți la viitoarea oponentă și s-o trateze, drept urmare, cu maximă seriozitate. Asta chiar dacă vârsta unora dintre componenții trupei clujene o face să semene mai degrabă cu una de… old boys! Însă, dacă a scos-o din întreceri pe Viitorul, e clar atunci că este o echipă imprevizibilă și capabilă să lupte tot meciul. Cum a demonstrat-o cu Viitorul, ținând cont că s-a apărat aproape 90 de minute golul marcat în primul sfert de oră al jocului de către un alt fost petrolist, mai sus-amintitul Rus. Puterea de luptă a „virușilor verzi”, cum sunt porecliți Matei și ai săi a fost văzută – și recunoscută – de toți cei care au urmărit live acel meci, pe arenă sau pe micile ecrane. Totuși nu înseamnă că toate partidele vor fi la fel, știți doar clișeul cu „niciun meci nu seamănă cu altul”, nicidecum.

Chiar dacă nu practică fotbalul cel mai plăcut ochiului, chiar dacă unii dintre foștii titulari vor lipsi, din cauza unor accidentări, revenirea altora, Laurențiu Marinescu, Petru Racu și Walace da Silva Alves și dorința de calificare în sferturi, pentru aducerea, poate, pe „Ilie Oană” și a unei echipe de Liga 1, pot fi tot atâtea atuuri de a le fi oferită suporterilor și bucuria unui succes. Trebuie uitat că, pe „Cluj Arena”, amintirile Petrolului nu prea sunt frumoase, nu numai după eșecurile de anul trecut și de anul acesta, ci și chiar din perioada prezenței „lupilor” în cel dintâi eșalon, în care însă un succes al „lupilor” a fost adus acolo de… Younes Hamza, trebuie uitat că jocul este cam fără sare și piper, iar singurul target urmând să fie astfel numai și numai calificarea mai departe în Cupa României, fiind vorba totuși de o confruntare între două formații din eșaloane diferite, cu efective diferite valoric, superior fiind cel al oaspeților, firește. Astfel încât, nicio scuză nu-i permisă, niciun alibi de genul „campionatul primează, căci de acolo se accede în Liga 1” neputând exista. Nimic, deci, pentru a-i cauționa pe „lupi”,  în caz de – Doamne ferește! – eșec și, implicit, eliminare din întreceri. Următorul joc din campionat, cel de sâmbătă, 2 noiembrie, ora 11.30, de acasă, cu ASU Poli Timișoara, o grupare din zona retrogradării, nu se anunță a fi chiar într-atât de dificil pentru o echipă al cărei obiectiv asumat este PROMOVAREA! Cât să i se acorde atenție în plus în dauna celui din Cupa României! Chiar s-ar putea ierta, oare, ratarea calificării în optimi a lui Marinescu & Co.? Personal, la cum îi cunosc pe suporterii Petrolului, va fi absolut imposibil!

Foto: www.sport.ro și www.gsp.ro