OCPI Prahova a finalizat lucrările de cadastru în comuna Râfov

Redactia -

OCPI Prahova a finalizat lucrările de cadastru în comuna Râfov

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova a finalizat lucrările de cadastru în comuna Râfov. Proprietarii celor 6.461 de imobile vor primi în curând, gratuit, noile cărţi funciare. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR).

Noile cărţi funciare ale celor 6.461 de imobile din comuna Râfov au fost înmânate miercuri, 16 aprilie 2025, autorităţilor locale, care le vor distribui proprietarilor.

În comuna Râfov, înregistrarea sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară a început în anul 2022 şi a vizat o suprafaţă totală de 3.321 de hectare. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

În prezent, din totalul celor 104 UAT-uri din judeţul Prahova, nouă sunt cadastrate integral (Olari, Gorgota, Cornu, Floreşti, Măneşti, Ceptura, Gherghiţa, Cocorăştii Colţ, Râfov), iar în alte 75 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major “Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale României, iar valoarea totală a Proiectului este 312.891.155 de euro.

Proiectul major a fost finanţat, până în decembrie 2023, prin Programul Operaţional Regional şi a fost etapizat. Faza II a Proiectului este finanţată, în prezent, prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027.