Oficial le merge bine…

Dragos Trestioreanu -

Oficial le merge bine…

Dacă, în 2016, fotbaliștilor de la Petrolul le merge și mai prost decât anul trecut, de fapt din ce în ce mai prost, echipelor de handbal feminin și de baschet masculin de la CSM Ploiești le merge (tot mai) bine. Ba, chiar, și handbaliștilor de la același ultim club le merge un pic mai bine. Semn că o „urecheală la buzunar” aplicată la timp, în cazul practicantelor și practicanților sportului cu mingea mică, a fost o măsură stimulativă binevenită. La fel cum întărirea trupei de baschet masculin – cea feminină este (cam) de valoarea… Petrolului! – își vede deja roadele în penultima fază a competiției a eșalonului secund. Dacă handbalistele dau semne că se pot lupta iar pentru un loc de cupă europeană, baschetbaliștii dovedesc că se pot pune speranțe mari în ei că sunt în stare să readucă baschetul masculin local pe prima scenă.

După cum se observă, acolo unde conducerea clubului știe ce face și face ce știe, dar mai ales și ce trebuie, rezultatele nu întârzie să apară. Se „dezmorțește” o stare de impas, situația fetelor de la handbal, se mai motivează o formație obișnuită cu mediocritatea, cea a băieților din același sport, se dă elan alteia, schimbată aproape din temelii – trupa de baschet masculin. Cum Petrolul nu face parte din… CSM, având astfel – firește – management diferit, strategia diferită a condus la rezultate diferite. Unele negative, evident, în cazul clubului găzarilor. Unde s-a putut implica conducerea clubului sportiv a municipalității în ajutorarea clubului găzarilor, în calitate de mai nou administrator al arenei Ilie Oană, se și vede: pași însemnați întru îmbunătățirea calității gazonului. Din dorința de a crea condiții mai apropiate de cele ale viitoarelor oponente din play-out, cei de la CSM au demarat lucrări diverse pentru o oferi un cadru cât mai adecvat desfășurării meciurilor din faza a doua a Ligii 1 Orange. Cu banii pe care i-a avut alocați la bugetul propriu pentru „obiectivul arena Ilie Oană”, conducerea CSM-ului a ales o firmă specializată în întreținerea gazoanelor și i-a dat pe mână rezolvarea, în aproape trei săptâmâni, a unor probleme ce nu au apărut de azi, de ieri. Astfel, la „Ilie Oană”, se lucrează, din nou, la suprafața de joc și se întrevede, pe cale de consecință, că – la ora meciului cu echipa CSMS Iași, de peste aproape 14 zile, pe teren va fi gazon-gazon, ci nu… noroi amestecat cu firicele de iarbă ca și moarte.

Și în sport, ca și în oricare alt domeniu de activitate, de altfel, atunci când știi ce-ai de făcut și vrei să și faci, poți demonstra foarte ușor, prin rezultate, că se poate trece peste varii necazuri. Chiar și cu bani mai puțini, precum în situația de față. Arta conducătorului, de fapt, este tocmai aceea de a se descurca și în momente mai puțin favorabile din punctul de vedere al bugetului. Nestând cu mâinile în sân și nevăitându-se pentru moștenirea grea, conducerea CSM-ului se luptă, pe când la SC FC Petrolul doar se lamentează. Cea din urmă se plânge de lipsa de bani, ca și cum datoriile le-ar fi făcut altcineva, de lotul din vara și toamna trecute, cele care, culmea, erau mai bune decât acesta de-acum, de câte și mai câte… Când nu mai privești spre trecut, ci te bați doar cu prezentul, gândindu-te (numai) la viitor, rezultatele ajung să se distingă repede. Chiar și din avion. Parafrazând, cine nu are conducători să-i cumpere! Despre SC FC Petrolul e vorba, firește.