Nu s-a mai „stins” lampa, nu s-a mai „modificat” tabela cu Buzăul! Dar mai nimic nu înclină, deocamdată, spre o… oglindă a viitorului play-off al Petrolului!

Dragos Trestioreanu -

Nu s-a mai „stins” lampa, nu s-a mai „modificat” tabela cu Buzăul! Dar mai nimic nu înclină, deocamdată, spre o… oglindă a viitorului play-off al Petrolului!

Cine a văzut, la stadion sau pe micul ecran, meciul dintre FC Petrolul Ploiești și FC Buzău nu a putut să nu recunoască, sâmbătă seară, că nu ar mai fi urmărit o astfel de partidă. Specialiștii i-ar fi zis un joc super tacticizat, iubitorii fotbalului – unul mai deloc plăcut ochiului. Și Petrolul, și Buzăul au mai oferit așa ceva!  Nu a fost deloc de gustat nu neapărat rezultatul final, 0-0, unul echitabil și pe măsura prestațiilor practicanților din teren ai jocului cu balonul rotund, un fel de nici prea-prea, nici foarte-foarte. Însă, pentru suporteri, unele evoluții absolut dezamăgitoare ale favoriților cu siguranță au deranjat. Dar și, poate mai ales, lipsa de inspirație în alegerea tuturor celor 11 petroliști care au început jocul și chiar a… următorilor nouă, aflați pe bancă, a surprins. Nu este o referire generală, desigur, dar care are o acoperire procentuală destul de mare. 

Când ai numai două ocazii mari și late în 94 de minute bifate în total – apropo, domnul arbitru Lucian Rusandu o fi urmărind la TV meciuri din campionatele occidentale să învețe de acolo cu cât se prelungește exact un meci? -, ar fi fost dificil a te impune. În special în fața unei echipe foarte bine organizate de către un strateg fotbalistic desăvârșit. Cu studii de matematică pe bune, așa cum este prof. Cristi Pustai. Dacă debutul lui Pashov la Petrolul a fost absolut bine-venit, bulgaro-ucraineanul arătând clar a fotbalist de Liga 1 (vezi și numai pasa pentru Coman, nefinalizată nepermis în repriza secundă de atacant!), am anumite rezerve la cel al lui Prejmerean. Pus lângă Cebotaru, moldoveanul de peste Prut nu a părut cel dintotdeauna, adică așa cum era atunci când îl avea alături pe Seto. Lăsarea pe bancă a lui Takayuki, tot meciul, îmi permit să afirm că a fost cea mai mare eroare a antrenorului principal al Petrolului, Nicolae Constantin  (foto mijloc). Apoi, vin la rând neincluderea în lotul de 20 a lui Cioiu, un fotbalist tehnic ofensiv, exact ce le-a lipsit „lupilor”, a vitezistului Măzărache – OK, venea după o absență mai lungă, dar măcar un sfert de oră putea intra, de pe bancă! – și a lui Velisar, de a cărui viteză și centrări s-a dus lipsă în banda stângă. De… Vajushi, care continuă să se antreneze la Ploiești, nu mai aduc aminte – deși și numai o jumătate de oră dacă prindea, rezolva ceva mai mult -, fiindcă este clar că ajung precum… câinii aceia care „se uită” la Lună!

Unde au greșit grav „galben-albaștrii”? Văzând „pânza de păianjen” întinsă în fața lor de Maestrul Pustai, mai mulți găzari au crezut că, tot aruncând balonul peste un fileu imaginar, ar avea șansa finalizării eficiente ulterioare. Eroare maximă! Nejucat pe calitățile sale, Jarovic a eșuat între masivii fundași centrali Vârtej și Wiktorski și nici pe laterale nu a avut sorți de izbândă în fața a doi „underi” puternici, precum Zamfir și Sălceanu. „Underi” cum, din păcate, Petrolul nu a avut. Și nici nu are. La valoare mă refer, nu la posturi. Boțogan a intrat mult în joc, a fost acolo, a participat, așa cum se zice. Însă, cineva de pe margine, din spațiul tehnic, trebuia să-i fi strigat să nu se „ia la bătaie” cu solizii adversari seniori, fiindcă fizicul nu-l ajuta. Copilul a vrut, este fără tăgadă, a avut prima ocazie cu adevărat mare, cu puțin noroc putând s-o și fructifice, a scos maximum, de fapt, la acea fază. A m ai scos și un penalti, neacordat de către un arbitru care, cred tot mai mult, e rătăcit întâmplător în acest sport. Dacă nu a avut mai multe realizări, Alin nu poate fi scos țap ispășitor. Cum nu poate fi nici „underul” de pe dreapta, Constantinescu, pentru că toți aceia care ar fi trebuit să vadă se fac că nu văd ceea ce se vede din avion! Că de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere, să fiu iertat! Toți aceia care tac îi fac un imens deserviciu. Numai ei sunt de vină, nu băiatul! Per ansamblu, nu trebuie făcută tragedie, însă, din această remiză și nici să se decreteze că, aoleu!, ce ne vom face în play-off. Una-i una, alta-i alta. Constatări în plus le voi lăsa pe mai la rece…

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)