Or mai avea rost obiective mărețe pentru Petrolul? Și Mustivar devine istorie pentru clubul găzarilor

Redactia -

Or mai avea rost obiective mărețe pentru Petrolul? Și Mustivar devine istorie pentru clubul găzarilor

În ediția online de astăzi, 1 februarie 2015, cotidianul Gazeta sporturilor anunță în exclusivitate că SC FC Petrolul Ploiești va rezilia mâine, amiabil, contractul avut cu fotbalistul francez care joacă în echipa națională a statului Haiti, Soni Mustivar (foto, în prima iarnă când s-a antrenat pe arena Ilie Oană; www.fcpetrolul.ro). Mijlocașul central a venit la Ploiești în luna ianuarie a anului 2012, pe vremea când manager general al „lupilor” era Valeriu Răchită. De altfel, din echipa care a reușit salvarea de la retrogradare acum doi ani și jumătate, Soni era ultimul rămas în tabăra găzarilor. Pe termen destul de scurt, oficialii „galben-albaștrilor” au adoptat o metodă uzitată în baschet, sport în care loturile se schimbă cam sezon după sezon. Decizia de despărțire fără vreo comepensație financiară de un fotbalist intrat în ultimele șase luni de contract a fost confirmată pentru www.gsp.ro de către directorul executiv Alexandru Crângu, cel care a declarat că a fost luată de comun acord cu patronul SC FC Petrolul SA, Daniel Capră, reținut de la finele toamnei trecute sub acuzația de spălare de bani. Pentru a putea fi lăsat să plece liber de pe „Ilie Oană”, Mustivar a renunțat la restanțe financiare de câteva zeci de mii de euro, din uiltimii doi ani, deci și la bonusurile promise de către municipalitate după adjudecarea Cupei României, în 2013, și ocuparea celei de-a trei poziții din ierarhia Ligii I, în sezoanele 2012-2013 și 2013-2014. Reamintim că Primăria Ploiești a virat în contul Asociației Lupii Galbeni 2012 numai o parte din acest bonusuri, alocarea restului fiind blocată de o anchetă a Direcției Naționale de Anticorupție cu privire la legalitatea contractului.

În cei trei ani petrecuți la Ploiești, Soni Mustivar a câștigat trofeul Cupa României, din centrarea lui înscriind Jeremy Bokila golul victoriei în dauna finalistei CFR Cluj, a bifat 75 de meciuri în primul eșalon, înscriind două goluri și având trei assist-uri. A adunat și nouă partide în competiția KO, un gol și o pasă decisivă acolo, opt în Europa League, câte una în Cupa Ligii și Supercupa României. Mijllocaș puternic, foarte bun recuperator și devotat total echipei sale, actualul internațional haitian cu dublă cetățenie, având-o și pe cea franceză, a ajuns la Petrolul de la SC Bastia. El lasă în urmă amintiri deosebit de plăcute, fiind unul dintre cei mai simpatizați echipieri ai Petrolului, de către fanii „lupilor”, sentimentul de afecțiune fiind, de altfel, reciproc. „Pentru mine au fost trei ani foarte frumoşi la Ploiești, am crescut o dată cu echipa şi-mi pare foarte rău că mă voi despărţi acum de fanii Petrolului, care m-au iubit şi m-au respectat pe teren şi în afara gazonului, urmând a-i purta mereu în sufletul meu” – a declarat, de altfel, jucătorul pentru www.gsp.ro. După Juan Angel Albin, Njongo Lobe Priso, Gerson Guimaraes Ferreira, Shai Haddad și, posibil, în curând, Toto Tamuz, SC FC Petrolul se mai desparte de un fotbalist, despre care se spune că își va continua activitatea sportivă la o formație din Major Soccer League, în SUA, formație ce o fi pus ochii pe el în calitate de component al primei reprezentative din Haiti.

În atare condiții, chiar dacă nimeni nu este de neînlocuit – depinzând însă și cu cine și mai ales când -, devine ilar a se mai vorbi despre ocuparea unui loc pe podium și accederea în finala Cupei României, cu țintă adjudecarea trofeului. Cum ar fi ca, deoarece este pe locul 2 în clasamentul turului, CFR Cluj să mai susțină, acum, când a și depus cererea pentru intrarea în procesul de insolvență, că sar mai bate la titlu?! Cum, cu mai puțin de o lună înaintea debutului în cea de-a doua jumătate a campionatului, la meciul de acasă cu FC Brașov, Petrolul nu se poate lăuda – dacă nu cumva este vorba despre o premieră absolută! – nici măcar cu un singur nou-venit, țintele menținute în vizor sunt deja… blurate! Nu mai este timp de omogenizare, în cazul în care, așa cum a promis antrenorul principal Mircea Rednic, s-ar mai face totuși achiziții, evident din rândul fotbaliști liberi de contract sau care să fie împrumutați pe termen scurt. Adică, doar până la finele sezonului.