Orice început de drum este foarte dificil. La fel se întâmplă și cu Petrolul ’52

Dragos Trestioreanu -

Orice început de drum este foarte dificil. La fel se întâmplă și cu Petrolul ’52

Născută din marea dorință a suporterilor ca „Petrolul să nu moară”, nașterea unei noi echipe, care să se lupte pentru a duce tradiția mai departe, cea a Petrolului ’52, trăiește acum momentele dificile de început. Este ceva însă absolut normal, câtă vreme oameni de afaceri locali, care își manifestau, din păcate doar vocal, nu și cu fapte, dragostea pentru Petrolul evită să ajute noua construcție. S-a întârziat foarte mult alegerea unuia dintre cele două proiecte propuse, deși firesc ar fi fost să fie doar unul singur, de la bun început, cu susținere generală. S-a optat, într-adevăr, pentru cea mai bună soluție, dar asta aproape în ceasul al 12-lea. Pe „repede înainte” s-a făcut lotul, au mai existat – și mai există, din nefericire – piedici din exterior, de tot felul, doar pasiunea imensă a suporterilor adevărați fiind mereu aceeași și ținând flacăra vie, cum se spune. Cu puține antrenamente, fără omogenizare, cu un melanj între jucători cu experiența și a primelor trei eșaloane din România, cu foarte tineri fotbaliști din fostul centru de copii și juniori al falimentatei SC FC Petrolul, Petrolul ’52 a apărut în fața publicului în cesa dintâi zi a week-end-ului trecut, într-un prim – și ultim – meci amical înaintea startului în ediția 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova.

3Invitată de conducerea CS Blejoi – un mare exemplu de solidaritate locală și respect față de cel mai iubit nume din sportul rege prahovean – la propria arenă, pentru un joc de pregătire, Petrolul ’52 a arătat câteva plusuri, rapide, dar și destule minusuri. Normale însă pentru timpul foarte scurt alocat antrenamentelor. Din nou, fanii au dat dovadă de maximă dragoste, după donațiile de până acum, încingând… grătarele, lângă stadionul din Blejoi și desfăcând berile, încasările urmând a fi vărsate în contul Petrolului ’52. La fața locului au venit peste 500 de fani împătimiți, au făcut galerie, au aprins torțe, au încurajat, au cântat și au trecut peste rezultatul final, negativ, 3-4 (1-3). Nu a fost totuși un capăt de țară pentru nimeni, câtă vreme învingătoarea era nimeni alta decât vicecampioana eșalonului de elită județean, CS Blejoi. Adică, o trupă legată, bine așezată pe teren, condusă de pe margine cu mână forte și pricepere de antrenorul Răzvan Vlad, cel care are la dispoziție un lot bine închegat, cu echipieri care se cunosc perfect și caqre au traseele bine imprimate în memorie. De altfel,  gazdele au condus mereu pe tabelă, iar când au fost egalate, au avut reacție eficientă imediată la buturile fostului portar al divizionarei județene CSO Plopeni, Ionuț Marinică.

În prima repriză, tehnicienii oaspeților, Octavian Grigore, Nicolae Constantin și Gheorghe Liliac, cu toții foste glorii ale Petrolului, au optat pentru un prim „11” cu mai mulți jucători cu experiență, avându-l în frunte pe căpitanul Claudiu Tudor, fost combatant în Liga 1, cărora le-au alăturat doi foști juniori ai defunctului CCJ nominalizat mai sus, fundașul stânga Mihai Velisar și mijlocașul Tiberiu Nițescu. Golul marcat de învinși, în prima jumătate a amicalului, a purtat semnătura unui fotbalist cu nume celebru, Ilie Dumitrescu (minutul 27), în fapt fiind vorba despre cel recomandat de către Claudiu Tudor, care îl știa de pe vremea când evolua la echipe din județul Ilfov. A fost o reușită aplaudată de suporteri, după un dribling scurt în careul mare și un șut ce l-a fixat pe picioare pe Adrian Gheorghe, goal-keeper care, după ce-a fost prezent la primul antrenament de pe arena Ilie Oană, a declinat oferta Petrolului ’52.

2La reluare, ținând cont de ecartul avut de CS Blejoi, de două lungimi, adversarii ploieșteni au debutat mai în forță și au redus din handicap prin Decebal Nae (60), unul dintre foștii marcatori bine cunoscuți ai campioanei județene en-titre, cea care a refuzat să beneficieze de accederea în Liga a III-a, obținută pe teren, după dubla câștigătoare din barajul de promovare, CS Păulești. Adică, prima oponentă din campionat, de duminică, 21 august 2016, ora 11.00, din deplasare a Petrolului ’52. Nae a profitat cu inteligență de un spațiu lăsat liber de fundașul stânga Ștefan Stanca, alt blejoian care a refuzat trecerea la noua grupare din reședința județului Prahova, și a punbctat cu un șut sec, din careul mare, de pe dreapta. După o oră de joc, Tavi Grigore a procedat la mai multe înlocuiri, oferindu-le minute bune și tinerilor din efectiv, produse ale CCJ al SC FC Petrolul. În această perioadă a atras atenția atacantul Cosmin Lambru, mai întâi printr-o minge furată din piciorul unui adversar și urmată de un trasor, expediat de la 15 metri, puțin peste transversală, iar apoi, printr-un assist pentru colegul din avangardă, la fel de tânărul Mihai Adrian Vintilă (86), care a îndeplinit o simplă formalitate, din „6 metri”, în urma pasei pătrunderii pe dreapta și a pasei destul de recentului debutant în primul eșalon național. La 3-3, parcă într-un deja-vu, Blejoiul a ripostat pe loc și s-a stabilit astfel scorul final. Golurile gazdelor au fost bifate de Stanca (2), frații Badea, Vlad (28) și Florin (87), o altă reușită fiind de fapt un autogol al fundașului central Alexandru Ionuț Crăciun (36), ex-Metalul Reșița, surprins la o lovitură de la colțul terenului, executată de pe stânga. În afara acestuia, restul a fost rodul unoer scheme bine pregătite la antrenamente de către fotbaliștii blejoieni. Un plus pentru căpitanul Ionuț Filip, Cristian Vasile și Cătălin Ruptureanu, dar de fapt echipa locală a mulțumit cu totul, per ansamblu.La fel ca și organizarea desăvârșită a amicalului, ceea ce nu-i deloc o noutate pe arena din Blejoi.

Printre cei prezenți la meci, au fost remarcați destui dintre ex-echipieri ai Petrolului, precum și alți foști sau actuali oameni de fotbal din județ. Dintre cei din urmă au fost remarcați Eugeniu Goicea, Valentin Alexandru, Silviu Crângașu, Gheorghe Biziniche, Petre Ionescu sau Mihail Ionescu. Mircea Dridea, Virgil Dridea, Camil Oprișan, Alexandru Pall – fostele glorii ale clubului găzarilor – sunt non-stop alături de echipa lor, chiar și la o vârstă la care alții își plimbă nepoții prin parcuri. Dar nu numai ei, ci și Constantin Ștefan sau Daniel Chiriță au venit la arenă. Fapt cu atât mai lăudabil. Cu ei alături, drumul pe care s-a plecat acum are mari șanse să aibă o traiectorie ascendentă. Nimic în viață nu-i ușor, dar cu dragoste, pasiune, ambiție și devotament, avându-i pe toți cei care iubesc sincer, și practic, Petrolul, istoria va bmerge mai departe!

Caseta tehnică

CS BLEJOI: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica, V. Iordache, I. Filip (cpt), Șt. Stanca – Rudaru, Enciu – Ruptureanu, Cr. Vasile, Vl. Badea – M. Ivan. Au mai jucat: A. Ioniţă – Sterie, Moruz, Vişan, Dobre, Cr. Ion şi Fl. Badea. Nu a evoluat: Irinel Dumitru (accidentat). Antrenori: Răzvan Vlad (principal) și Emil Coșieru (secund).
PETROLUL ’52: I. Marinică – R. Catană, Cernat, Al. Crăciun, Velisar – Cl. Tudor (cpt), Niţescu – D. Nae, Ad. Vintilă, I. Dumitrescu – D. Gheorghe. Au mai jucat: Țicu, R. Constantinescu, Pârvu, Ursu, C. Lambru, M. Jipa şi D. Iancu. Nu au evoluat: B. Năstase, Vl. Butufei și G. Păun (accidentați). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Nicolae Constantin (secund) și Gheorghe Liliac (portari).
Au arbitrat: Bogdan Zahiu – Sorin Nistor și Gabriel Răduţă (toţi din Ploieşti).

Foto: Paul Mâinea și Daniel Cosarek