Orientul, ce El Dorado pentru petroliști!

Redactia -

Orientul, ce El Dorado pentru petroliști!

În afara lui Damien Boudjemaa, care a luat-o un pic mai spre vestul Europei, și a lui Hamza Younes și Ferebory Dore, ce au preferat s[ rămână mai prin zona României, ultimul făcând și cale întoarsă, ]ntre timp, dar alegând Clujul, celelalte plecări de la Petrolul au fost spre Orient. Un Orient devenit El Dorado pentru purtătorii de galben și albastru, fie de pe teren, fie de pe bancă. Și Alexandru Benga, cel care i-a urmat pe Younes și Dore în Bulgaria, pentru șase luni, s-a reorientat înspre est. De dată mai recentă, s-a vorbit de Adrian Mutu, dar „telenovela de Bollywood” nu a mai ajuns să fie și turnată. Apoi, nu numai fotbaliștii, ci și membri ai staff-ului tehnico-medical au ales aceeași direcție. După ce Ovidiu Hoban a optat pentru Israel, iar despre Yuksel Yeșilova (foto jos, stânga; www.fcpetrolul.ro) se aude că l-ar aștepta o mare provocare la el acasă, în Turcia, ca antrenor principal la Sivasspor, în Superligă, pe calea deschisă de ex-managerul general Vivi Răchită au pășit și vărul lui, masorul Răzvan Negoiță, alias simpaticul Burtă (foto sus, în dreapta, cu Laurențiu Marinescu; www.petrolul.ro), și preparatorul fizic specialist în recuperări de jucători, spaniolul Ignacio Martinez, Nacho pentru apropiați ((foto jos, în dreapta, alături ce Pablo de Lucas Torres, în campania anti-rasism; www.stiridesport.ro). Drumul le-a fost deschis, de fapt, de kinetoterapeutul tunisian Morthada Abdellatif, ajuns translator al fostului selecționer al României, Victor Pițurcă, la Al-Ittihad, în prima ligă a Arabiei Saudite. Una tot mai plină de români cu CV de fotbalist, tehnician, medic, preparator fizic ori masor. Dacă, în privința jucătorilor, s-a mai pus ceva în loc la Petrolul, dincolo de teren rămâne Razvan_Negoita_Burtade văzut dacă posturile lui Mortha, „Burtă” și Nacho vor mai fi acoperite.

Care ar fi semnale acestui exod spre Orient? Explicația o știe deja toată lumea: salariile cu mult mai mari decât la Pl.oiești, ca și în toată țara, de altfel, potrivit specializărilor fiecăruia. Însă, când alegi să pleci în necunoscut doar de dragul banilor, o astfel de acțiune incumbă și riscuri pe măsură. Să fii dat afară pe termen scurt, mai precis. Uite că Laurențiu Reghecampf este cam pe cracă și nu-i deloc exclus să i se arate ușa repejor, în condițiile în care, după o dublă manșă ratată în finala Ligii Campionilor Asiei, și-a luat cu de la sine putere o vacanță de 11 zile, ce-o va petrece tocmai în celălalt capăt al globului, la Las Vegas! Cu șeicii nu te joci Yuksel_Yesilova_la_Petrolul_fcpetrolul.ro_micaînsă ca și cu patronii de carton de pe la noi. Dar plecările intempestive din curtea lui „Ilie Oană” au cu siguranță și o altă seminficație, dincolo de cea a câștigurilor materiale superioare, nimănui neputându-i-se interzice, e drept, visul de a câtștiga mai mulți bani, în special în sport, unde viața-i mai scurtă. Ar putea fi vorba astfel despre conștiența unui regres financiar, mult mai bine înțeles – și resimțit – din interior. Un regres ce a condus și la schimbarea de antrenor. Cu efect mai puțin așteptat asupra jocului și al psihicului fotbaliștilor. Când o corabie dă semne că a început să ia apă, se știe, mulți se aruncă în valuri, pe punte rămânând doar căpitanul. Nu cel de echipă, evident, ci altul. Mai precis tocmai acela care trebuia să țină vasul pe linia de plutire și, mai mult, să-l conducă spre oceanele îndepărtate, cu țărmuri bogate.

nachoLa SC FC Petrolul s-a întredeschis o poartă prin care deja au luat-o la fugă câte unii. Vor urma și alții? Așa se aude pe la colțuri că se va întâmpla când va da zăpada. Sigur, nimeni nu-i de neînlocuit. Respectând termenii pescărești, are balta pește. Dar depinde și de care. Din vara lui 2012, la Ploiești, au apărut dacă nu nisetri, măcar crapii mari. Ba și câte-un șalău, sau chiar mai mulți, de soi. Și destui… somni, într-adevăr. Acum și-au întins undițele aici pescuitorii care plătesc în petrodolari, iar lor este foarte greu să le reziști. Și astfel, în loc ca balta să se umple de exemplare tot mai grozave, care să-i crească prețul și să aducă bunăstarea, aglomerația se sfârșește pe zi ce trece, pleuvușca neputând atrage vreodată. Va veni, pe cale de consecință, și ziua în care nu va mai avea niciun rost să se folosească lanseta într-o baltă rămasă și fără pești, și fără apă! Există soluții care să împiedice transformarea ei într-o… gaură hâdă?