Paleții din lemn – Idei creative pentru folosirea lor

Daniel Dimache -

Paleții din lemn – Idei creative pentru folosirea lor

Paleții din lemn sunt utilizați frecvent pentru depozitarea și deplasarea încărcăturilor, pentru mărfuri fel de fel, dar mai ales pentru transportul unor produse supradimensionate și valoroase. Utilizarea lor oferă multe avantaje, cum ar fi plasarea compactă a mărfurilor, desfășurarea mai rapidă a operațiunilor de încărcare-descărcare, sau asigurarea unor dimensiuni standard în ceea ce privește ambalarea unei cantități mari de produse.
Paleții din lemn, certificați europaleți sau paleți EUR, au dimensiuni standard. De exemplu paleții pentru mărfuri, de unică folosință, au dimensiunile de 1000 mm x 1200 mm x 145 mm și grosimea plăcilor de 20-22 mm. Dacă sunt realizați din lemn mai bun, atunci ei pot fi utilizați de mai multe ori. În general, paleții sunt împărțiți în trei clase: pot fi de calitate înaltă, de clasa întâi sau de clasa a doua.
Paleții din lemn de uz general sunt rezistenți și reutilizabili. Ei se pot folosi la încărcarea și plasarea mărfurilor în spații comerciale. Cu ajutorul lor se facilitează creșterea eficienței resurselor naturale într-un spațiu logistic. Paleții pot fi disponibili într-o gamă variată de dimensiuni, pot fi de tip jumătate, de dimensiune euro, sau de tip industrial. Cei mai folosiți în industrie sunt paleții din lemn, cum sunt variantele de europaleți pe LuckyStore.ro, care respectă standardele de calitate, pentru a asigura o manipulare sigură.
Mii de companii folosesc astfel de paleți pentru expedierea mărfurilor, asta fiind cea mai obișnuită metodă de transport a produselor în ziua de azi.

Alte utilizări ale paleților din lemn

Deși unii ar spune că nu este tocmai indicat folosirea paleților din lemn la fabricarea mobilierului pentru casă, totuși mulți aufolosit astfel de materiale pentru paturi sau mese gen hand made.
Cei care sunt contra, consideră că paleții din lemn sunt realizați din scânduri nefinisate, strâmbe, de calitate inferioară, care au multe noduri. Și totuși, lucrurile nu stau întotdeauna așa, există și paleți care sunt de calitate, care sunt construiți din lemn de foioase de înaltă densitate, din lemn tare, cum este de exemplu: cireșul, arțarul, frasinul, stejarul, ulmul, fagul. Lemnul de densitate joasă este cel de salcie, plop și nuc.
Lemnul este utilizat frecvent la producerea de mobilier, de aceea și paleții din lemn pot fi reutilizați pentru a obține produse destul de interesante. Din paleți se pot construi piese de mobilier, ustensile și decorațiuni de interior sau exterior.
De regulă aceste piese au un stil rustic, se potrivesc în diferite variante de decor. Cei care au case din lemn preferă acest tip de mobilier, pentru că merge perfect în designul de interior. Ideea este de a realiza piese frumos finisate, care să aibă clasă. Pentru asta se pot aplica anumite finisaje, ornamente sau culori pe mobilă, pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Paleții din lemn se pot folosi și la realizarea de canapele, paturi joase sau înalte, mese, suporturi și altele. Din categoria materialelor pentru crearea designului de interior pot face parte și paleții din lemn. Cu puțină imaginație se pot realiza lucruri interesate, din paleți de acest fel.

De multe ori pentru decorarea camerelor este necesară și vopsirea paleților folosiți. Din paleți din lemn se pot construi rafturi pentru depozitarea cărților sau a altor lucruri din casă. Se poate realiza de exemplu o noptieră interesantă, sau câteva rafturi mai voluminoase. Cu puțin efort se poate face și un dulap de haine, lemnul fiind vopsit în alb pentru a fi mai luminos.
Paleții se pot folosi și în garaje sau magazii pentru organizarea lucrurilor, pentru construirea unor panouri pe pereți de care să fie agățate uneltele sau bicicletele. Paleții din lemn pot fi utili oricărui proprietar de casă, care consideră că aceștia au valoare și pot fi reutilizați.
Din ei se poate realiza o băncuță din lemn sau o căsuță pentru un cățel. Alte lucruri potrivite pentru terasa sau grădina casei, realizate din paleți din lemn sunt: o canapea, câteva scaune, o masă din lemn, un cuier, câteva suporturi pentru flori, etc. Mobilierul de grădină poate fi foarte interesant dacă este realizat din paleți din lemn. În plus, el se va potrivi și cu mediul natural, cu florile și copacii din jur.
Din paleți din lemn se pot construi și jucării de grădină pentru copii, cum sunt căsuțele din lemn pentru cei mici. Oamenii pot avea multe idei în ceea ce privește utilizarea paleților de lemn la ei acasă, atât în interiorul cât și la exteriorul ei.