De ce nu trebuie, încă, suporterii echipei FC Petrolul să „sară în sus” de bucurie pentru ultimele schimbări de la clubul găzarilor. Pașii de până acum sunt cam împiedicați, oricum s-ar da-o!

Dragos Trestioreanu -

De ce nu trebuie, încă, suporterii echipei FC Petrolul să „sară în sus” de bucurie pentru ultimele schimbări de la clubul găzarilor. Pașii de până acum sunt cam împiedicați, oricum s-ar da-o!

Vestea că FC Petrolul, mai precis conducerea de până acum a clubului găzarilor, a bătut palma cu doi investitori turci, despre care s-a vorbit încă din cantonamentul de iarnă al „lupilor”, de la Lara, a generat două curente în rândul suporterilor „lupilor”. Unii au „sărit în sus” de bucurie, pe când alții au cerut, așa cum cred că era și firesc, de altfel, să se amâne momentul deschiderii sticlelor de șampanie, iar asta până când se vor vedea semnăturile părților pe un contract. Aș adăuga ca, până să se usuce cerneala pe document, să se afle și organigrama, forma de organizare a clubului, sumele alocate, de o parte și de alta, bugetul pe șleau, obiective sportive și de altă natură, măsuri imediate în privința lotului etc. Îmi dau seama că ar fi multe de spus, dar – câtă vreme se vorbește deja, prin media centrală, de calificarea Petrolului în play-off-ul ediției 2024-2025 a campionatului SuperLigii, de aceea și din cupele europene pare-se că s-a mai… uitat – este firesc să se știe, încă de la bun început, toate cele de mai sus. De ce cred că „săritul în sus” mai trebuie amânat pentru o vreme și adoptată, în schimb, o răbdare inerentă în situația unor astfel de asocieri? Deoarece timpul, evident nu mult, va permite a se percepe eficacitatea schimbărilor de dată recentă. Unele care cred că vor mai fi, fără îndoială.

În primul rând, cei dintâi pași de la momentul anunțului inițial al zilei reunirii, luni, 3 iunie 2024, și – cel puțin – până în urmă cu trei zile, când a și avut loc practic, au fost unii împiedicați și, implicit, de neînțeles. Chiar să nu se fi știut de iminența acordului cu investitorii turci, încât să se poată evita astfel senzația de club amator. Unul care dă un anunț, iar apoi îl retrage, fără a da vreo explicație, totuși, însăși informația că reunirea a fost decalată cu patru zile venind nu imediat! Oare, de ce?!? OK, să zicem că „temporizarea” ar fi fost justificată de acea iminență a semnării actului cu pricina. Așa, mai de ultim moment. Să fiu iertat însă, dar aceste „bâlbe” nu se întâlnesc la un club profesionist. Lasă, pe cale de consecință, o umbră de neîncredere, cu privire la seriozitatea părților în cauză. Cum 3 iunie era oricum prematură pentru reunire, trei săptămâni fiind suficiente pentru readucerea organismului unui fotbalist la nivelul de dinaintea vacanței, știindu-se în club de aceste tratative, ce rost mai avea de a o fixa, devreme, la început de lună, ci nu după ce se bătea palma?

În al doilea rând, modul de a se proceda cu, de miercurea trecută, fostul antrenor principal Balint Gyuszi (foto mijloc, în text) și staff-ul acestuia a lăsat în urmă tot un iz de lipsă de profesionalism. Bănuiesc că ziua reunirii și programul ulterior acesteia, cuprinzând o săptămână de antrenamente la Ploiești, urmată de două cantonamente, unul intern, la Mogoșoaia, și altul extern, posibil în Austria sau Slovenia, au fost stabilite de comun acord de conducere și Balint. Cel puțin, așa procedează cluburile care se respectă. Atunci când a fost clar că se rezolvă legătura oficială cu afaceriștii turci, necrezând că s-a bătut în cuie pe 1 sau 2 iunie, încât să fie nevoie, pe blat, să folosesc jargonul fotbalistic, de amânarea zilei revenirii la antrenamente, a-l convoca, miercurea trecută, pe cel care contribuise la alegerea programului pentru a se discuta despărțirea neașteptată a însemnat cinism, sadea! Scuze de genul că orice nou-venit în conducere sosește și cu antrenorul său – „Îi mulțumim (n.r. lui Balint Gyuszi) pentru ceea ce a făcut pentru noi, dar nu înțeleg de ce a spus că este surprins, pentru că în fotbal schimbările sunt dese. Nu ar trebui să fie uluit. El ar fi fost în continuare antrenorul nostru, dacă nu se întâmpla această schimbare” (președintele executiv al FC Petrolul, Claudiu Tudor) mai mergeau atâta timp cât Balint ieșea pe ușă și, pe aceeași ușă, intra noul tehnician. Cel care trebuia a fi condus antrenamentul de la reunirea de peste două zile, adică de vinerea trecută. Nu a fost deloc astfel, Mehmet Topal (foto la titlu și în text) aterizând la Otopeni, dintr-un avion de linie, abia duminică seară, fapt ce-a condus la încă o modificare de program. De subliniat că a fost întâmpinat, la sosire, de către consilierul președinților de la FC Petrolul, George Negoițescu (foto în text, în cămașă bleumarin, în dreapta noului antrenor).

Ei bine, când a anunțat mutarea vineri a zilei reunirii de luni, pe siteul www.fcpetrolul.ro s-a scris că programul cantonamentului de la Mogoșoaia nu va suporta modificări, urmând a decurge conform anunțului inițial, adică debutând, luni, 10 iunie. A sosit în România Topal-bey, cu o întârziere de două zile față de momentul reunirii, și va conduce primul său antrenament cu FC Petrolul… luni seară, de la ora 20.00, ședință de pregătire găzduită tot de arena Ilie Oană. La fel ca și cea făcută săptămâna trecută de Florin Stîngă, Laurențiu Marinescu și Cătălin Grigore, cei care au răspuns și de antrenamentele de sâmbătă și duminică. Dar, nu înainte ca Mehmet Topal să fie prezentat oficial într-o conferință de presă, care va avea loc la 18.00, mai exact la șapte zile după data inițială a reunirii! Chiar îi pare cuiva a fi ceva profesionist? Că Topal nu a pregătit, ca tehnician principal, în doi ani, o echipă este mai puțin relevant, acum. Sunt convins că a învățat destule de la antrenorii pe care i-a avut la granzii din Turcia și la una dintre trupele de top în Spania, atunci când a evoluat și în Primera. Problema este, deci, una singură, în cazul lui: de ce nu a putut veni pe 3 sau, mă rog, măcar pe 7 iunie, dacă tot se dorise o reunire prematură și, apoi, decalată cu patru zile? Vedem pe undeva așa ceva? Întreb din nou!

Altfel, am citit, din momentul atacării subiectului acesta, al sosirii turcilor la FC Petrolul, în media centrală, netranspirând nimic aici, la Ploiești, până atunci, tot ceea ce a apărut pe siteuri, grupuri de rețele de socializare etc. Am rămas surprins cum de siteuri bine cunoscute au arătat că nu stăpânesc subiectul privind modul de organizare al FC Petrolul Ploiești, scriind că, în urma asocierii, domnii Serhan Çetinsaya și Sertaç Güven intră în conducerea clubului, care rămâne cu 70%, cu restul de 30%! Din ce?!? Procente dintr-un ONG???? Oameni buni, la Petrolul nu există un SA, să fie vorba despre acțiuni și procente! Apoi, apare și informația precum că Marian Copilu, împrumutătorul Petrolului cu 1,2 milioane de euro, ar deține acum 30%, iar turcii, de fapt, 70%! Iar întreb: din ce?!? Nu trece o zi și apare știrea că Marian Copilu s-ar retrage și vor rămâne – fără procente, nemaifăcându-se referire la acestea! – domnii Răzvan Mateescu, Cristian Fogorassy și Claudiu Tudor, alături de oamenii de afaceri străini, bineînțeles. Observ, din nou, și în presa de duminică seara, că se insistă pe procentul de 30% preluat de turci, contra, pentru început, a 1,9 milioane de euro. Cât să se ajungă la 5 milioane de euro buget – cine o da diferența de 3 milioane euro?!? – și să se aducă astfel jucători foarte buni. Așa cum a declarat la aeroport, aseară, Topal, tocmai aterizat împreună cu staff-ul său. Unii deja glumesc, răutăcioși, spunând să nu se ajungă și aici, la Ploiești, ca la Dinamo, cu vestitul deja Cortacero! Doamne, iartă-mă, sper că nu! Ah, să nu uit, o altă anomalie: se scrie că noul antrenor a semnat un contract întins pe doi ani, dar clubul găzarilor a anunțat de trei. Cum o fi?!? 

Firesc, m-am întrebat și eu, ca și suporterii Petrolului, sunt convins, cine sunt domnii Mateescu și Fogorassy, ultimul vorbind deja public despre asociere, din calitatea sa de… director de marketing, și părând a fi cel care ar fi și demarat tratativele, din iarnă! Neoficial, am aflat că acești domni… nevăzuți, necunoscuți, să parafrazez titlul unei spumoase comedii franceze de pe marile ecrane, ar fi venit la Ploiești împreună cu… Marian  Copilu!!! Dar, atunci, de ce numele dânșilor a fost ținut la top secret până acum?!? Și altceva, de ce s-ar retrage dl Copilu, iar oamenii dânsului, să le zic astfel, să rămână pe loc? Ba chiar, în funcții de conducere importante, după cum notează media centrală. Să așteptăm totuși conferința de presă de astăzi, în care vor fi prezentați, de ce nu?, poate nu numai domnii Çetinsaya și Güven, dacă or dori, ci și domnii Răzvan Mateescu și Cristian Fogorassy. Dacă așa se va și întâmpla, ar merge numit, măcar de atunci, și FC Petrolul drept un club cu adevărat profesionist!

Foto: www.fanatik.ro, www.digisport.ro, www.fcpetrolul.ro și www.gsp.ro

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024