Panificaţia – raiul evazioniştilor. Ce au constatat poliţiştii

Redactia -

Panificaţia – raiul evazioniştilor. Ce au constatat poliţiştii
  • La data de 1 septembrie a.c., la nivel național a fost demarată o amplă acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.Astfel, au fost efectuate controale la societăți comerciale, persoane fizice, fiind verificate și mijloace de transport.

La data de 1 septembrie a.c. au fost demarate, în toată țara, controale pentru combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie, fiind vizate inclusiv zonele în care se exportă cereale.Astfel, în perioada 1 – 6 septembrie, la nivel naţional, s-au desfăşurat acţiuni la care au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi.

Cei aproape 100 de poliţişti prahoveni au efectuat peste 100 de controale la societăți comerciale, la persoane fizice, fiind verificate și mijloace de transport.Polițiștii au depistat 2 infracţiuni. De comiterea acestora sunt suspectate 4 de persoane.În cadrul dosarelor penale constituite, au fost indisponibilizate produse în valoare de 826.632 lei.

De asemenea, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 15.310 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 4.530 lei.

 

 

EXEMPLU:

 

În urma verificărilor efectuate de polițiștii prahoveni specializați în investigarea fraudelor a fost identificată o grupare ce opera pe raza judeţului Prahova şi a judeţelor limitrofe, care, prin intermediul mai multor societăţi administrate în fapt de membrii componenţi ai acesteia, achiziţionau de pe piaţa produselor agricole, la negru sau pe bază de documente legale, dar la preţuri inferioare, în funcţie de negocieri, în mod exclusiv cereale, indiferent de categorie de produs sau de calitatea acestora.

Pentru a comercializa produsele către societăţi specializate în export din zona portului Agigea, Constanţa, membrii grupului sunt suspectați că au înfiinţat o serie de societăţi în cadrul circuitului comercial liniar prin intermediul unor interpuşi.

Ca modalitate de a se sustrage de la plata taxelor către bugetul de stat, cei în cauză sunt suspectați că înregistrau în evidenţele contabile ale societăţilor achiziţii pe bază de borderouri de achiziţie false, la valori mult mai mari decât cele reale, apropiate de preţul de vânzare pentru a diminua baza impozabilă şi a se sustrage de la plata taxelor aferente profitului pe care-l realizează.

De asemenea, societăţile sunt suspectate că nu înregistrau relaţiile comerciale pe care le desfăşurau cu persoane juridice sau fizice specializate în transport de cereale, iar în colaborare cu acestea foloseau pe durata transportului către destinaţie avize de expediţie având înscrise date nereale pe care le schimbau la destinaţie cu cele ce urmau a fi înregistrate în evidenţa contabilă.

Membrii grupului încearcau astfel să creeze un tampon între activitatea lor şi posibilitatea organelor de cercetare penală de a identifica anvergura şi modalitatea de săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală.

Până în prezent, a fost estimat un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 826.632 lei rezultat în urma comercializării unei cantităţi de 2.594.146 kg cereale.