Paradoxul de la Petrolul: când stătea, iarna, mai bine în clasamentul Ligii a II-a, avea mai multe noutăți la reluarea pregătirilor; acum, pe poziția a IX-a – numai două!!! Antrenament pe locul ultimului drum al lui Camil Oprișan!

Dragos Trestioreanu -

Paradoxul de la Petrolul: când stătea, iarna, mai bine în clasamentul Ligii a II-a, avea mai multe noutăți la reluarea pregătirilor; acum, pe poziția a IX-a – numai două!!! Antrenament pe locul ultimului drum al lui Camil Oprișan!

Așa cum am notat recent, la reluarea pregătirilor echipei Petrolul Ploiești, astăzi, 6 ianuarie 2021, în lot au fost prezente numai două noutăți, unele deja știute de luna trecută, de altfel: mijlocașul central Silviu Pană și fundașul dreapta Ștefan Bărboianu, ambii de la Turris-Oltul Turnu Măgurele. Primul, adus, se zvonește, la dorința expresă a antrenorului principal Viorel Moldovan, care l-a și lăudat la primul antrenament, de pe arena Ilie Oană, de azi, iar al doilea – o reparație morală absolut justificată după întârzierea exagerată din vara trecută în privința primirii unei oferte de prelungire a contractului. În rest, alte noutăți nu au fost, neputând fi incluși în această categorie portarul junior Flavius Bodea, care l-a „substituit” pe Nicolai Cebotari, învoit în privința revenirii din Republica Moldova, sau fundașul dreapta bine făcut Rafael Popovici-Ciatău, de la juniorii B ai clubului găzarilor. Cel din urmă a și luat loc pe bancă la un meci oficial al Petrolului. Este un adevărat paradox, în sensul că, în pauza de iarnă din primul și al doilea sezon din Liga a II-a, deși Petrolul a stat, de fiecare dată, mai bine în clasament decât acum, transferurile au fost mai multe față de cele din prezent!!!

Moldovan – împreună cu staff-ul său, format din secundul Francisc Dican, antrenorul cu portarii Cătălin Grigore și preparatorul fizic Stelian Isac – a avut la dispoziție miercuri, 6 ianuarie, 27 de fotbaliști, după cum urmează: Raul Avram, Georgi Kitanov, Flavius Bodea (portari); Alberto Olaru, Ștefan Bărboianu, Bart Meijers, Andrei Răuță, Jhon Steven Mondragón Dosman, Adrian Nicolae, Antoniu Manolache, Valentin Țicu (fundași); Pol Roigé Rodríguez, Nir Lax, Serge Yvann Ekollo, Alexandru Saim Tudor, Robert-Daniel Enache, Mihai Nițescu, Vlad-Adrian Bogdan, Manuel Botic, Mihai Constantinescu, Mario Bratu, Silviu Pană, Rafael Popovici-Ciatău (mijlocași); Valentin Balint, Vasile Buhăescu, Steve Leo Beleck A’Beka, Sory Ibrahim Diarra (atacanți). După cum se observă, la prima ședință de pregătire au participat 17 seniori și 10 „underi” (Bodea, Nicolae, Manolache, Țicu, Enache, Nițescu, Bogdan, Constantinescu, Bratu și Popovici-Ciatău), împărțiți în 18 români și nouă străini. Alți cinci jucători străini din efectivul avut din vară, Nicolae Cebotari, Bryan Mendoza, Marian Huja, Joeri Poelmans și Armando Vajushi, au fost învoiți și ei, urmând a ajunge la Ploiești mâine și poimâine, iar Amidu Salifu a sosit chiar de astăzi în România, dar după ora desfășurare a antrenamentului.

În ceea ce privește cantonamentul de iarnă, după cum notează www.fcpetrolul.ro, se pare că stațiunea bihoreană Băile Felix a ieșit din calcule, fiind înlocuită de o localitate din zona Brașovului. Una care urmează a fi stabilită în curând, fiindcă pe 16 ianuarie – după pregătirile efectuate în regim de semi-cantonament, acasă, până la finele săptămânii viitoare și cel dintâi joc-test al anului, cu echipa CSO Plopeni (Liga 3, Seria a V-a, locul 4)  – trebuind să debuteze stagiul obișnuit de iarnă. Cu acest prilej, au sărit din schemă, bineînțeles, și meciurile amicale cu SCM Zalău (Liga 3, Seria a X-a, locul 1)  sau CSM Reșița (Liga 2, locul 14, la trei lungimi în urma Petrolului, care este pe 9), posibil a fi înlocuite cu unul contra prim-divizionarei Sepsi Sfântu Gheorghe (Liga 1, locul 4) și împotriva a două formații din al treilea eșalon, precum AFC Odorheiu Secuiesc  (locul 8) și AS SR Brașov (locul 3). Ultimele două sunt combatante din Seria a V-a și adversare ale trupei prahovene CS Blejoi (locul 2, cu 6 puncte mai sus decât ocupanta ultimului loc de pe podium).

Din lotul găzarilor nu mai face parte, în acest moment, unul dintre „underii” din toamna trecută, mijlocașul ofensiv împrumutat de la Viitorul Constanța, Răzvan Matiș, acesta fiind chemat la Ovidiu de către mai noul antrenor al dobrogenilor, Mircea Rednic. Rămâne de văzut dacă Matiș se va mai întoarce la Petrolul, dar mai degrabă, nu. Tehnicianul „lupilor” a declarat, din nou, că nu-și dorește multe transferuri, ci – notează același www.fcpetrolul.ro – numai un atacant exclusiv pe gustul lui, deși ar fi cam greu de găsit în pauza de iarnă, în opinia sa, apoi, un fundaș central, dar și un fundaș stânga. Semn că Mondragón ar fi pe picior de plecare, iar belgianului Poelmans i s-ar da liber s-o părăsească, și el, pe Petrolul, așa cum își și dorește, de altfel. O altă dispariție din lotul „galben-albaștrilor” s-ar putea consemna și în cazul lui Mendoza, cel care ar putea reveni astfel mai devreme la FC Botoșani, deși a fost împrumutat pentru un sezon. Sosirea lui Bărboianu ar putea fi cauza unei eventuale încheieri mai rapide a detașării argentinianului. Rămâne de văzut dacă mai sunt și alți jucători vizați a se despărți de clubul găzarilor, străini sau români. Ca și, de urmărit cine vor fi cei trei doriți de Viorel Moldovan, antrenorul principal părând – după ce s-a votat continuitatea! – a fi cel care decide cine vine în această iarnă.

Trist, petroliștii s-au antrenat azi pe arena pe care ieri, înaintea prânzului, a „călcat” pentru ultima oară fosta mare glorie Camil Oprișan, ex-campion cu Petrolul în 1966 și fost adversar al celebrei Liverpool FC, în toamna aceluiași an. Avându-i alături pe mulți ex-coechipieri, conducători și jucători foști sau actuali, observatori, jurnaliști, prieteni, suporteri, nea Cami și-a „luat adio” de la locul de care s-a legat mare parte din viața lui, ca fotbalist de talent, antrenor cu ochi la descoperirea de fotbaliști și director cu ștaif al Centrului de Copii și Juniori al SC FC Petrolul Ploiești. Condus pe ultimul drum de soție, fiu, noră, nepot și cuscră, Oprișan s-a îndreptat – după un speech al unui fost elev al său, Daniel Zafiris, care a luat calea Domnului, după ce și-a pus ghetele în cui – spre locul de veci de la cimitirul Viișoara. Dormi în pace, Camil Oprișan, petroliștii mulțumindu-ți pe veci pentru ceea ce ai făcut și reprezentat pentru clubul găzarilor!

Foto: www.fcpetrolul.ro și Marcel MARIN