Parfumul derbiurilor de altădată: noul Petrolul versus noul Rapid, într-un amical al aducerilor aminte!

Dragos Trestioreanu -

Parfumul derbiurilor de altădată: noul Petrolul versus noul Rapid, într-un amical al aducerilor aminte!

Nu cred că s-a uitat un meci din primăvara anului 1966, de pe fostul stadion cel mare al Ploieștiului, atunci când Virgil Dridea – Dridea II, așa cum se tipărea în singurul ziar de sport din epocă – a marcat direct dintr-un corner executat de la colțul din dreapta, în sensul de atac al echipei sale, în poarta aflată acum în fața peluzei 1, cea a galeriei! Astfel, viitorul antrenor al „galben-albaștrilor”, cel care a adus-o pe Anderlecht Bruxelles la Ploiești, în 1990, a consfințit victoria ce-a deschis drumul spre ultimul titlu național al Petrolului Ploiești, al patrulea, obținut în dauna Rapidului din București! În sezonul următor însă, giuleștenii au scos o remiză albă pe aceeași arenă și au cucerit astfel primul lor titlu din palmares!

Între Petrolul și Rapid a fost mereu o rivalitate maximă, pentru suporterii lor întâlnirile directe reprezentând adevăratele derbiuri ale primului eșalon. Mai mult chiar decât un meci cu Steaua sau Dinamo! Cum istoria a fost dură cu ambele echipe – atât de iubite și cu fani numeroși – au mai retrogradat, s-au mai duelat și în Divizia B, au revenit, apoi, la derbiurile din „A”, ulterior Liga 1, iar în prezent – după trecerea prin… purgatoriu – s-au reînscris pe traiectoria care le va duce acolo unde au fost, cu performanțe reale, în cea mai parte a carierei lor: în cel dintâi eșalon!

Astăzi, 28 iulie 2018, nou-promovata în Liga a II-a, FC Petrolul Ploiești, îi va fi gazdă – de la ora 20.00, într-un amical de gală, care nu va putea fi urmărit decât de cei prezenți în tribune și peluze, nefiind transmis de nicio televiziune și nici pe internet – nou-promovatei în Liga a III-a, FC Rapid București. Asta la puțină vreme după ce aceasta din urmă și-a recăpătat, pe bani grei, istoria, adjudecată de la societatea falimentară de dinainte, păstorită de Valeri Moraru. Organizatorii locali, oficialii clubului găzarilor, au gândit acest meci nu numai ca o ultimă repetiție înaintea debutului Petrolului, sâmbătă, 4 august, ora 15.30, în compania Sportului Sangov, ci și ca un foarte bun  prilej nu numai de aducere aminte, ci și de prezentare a actualui efectiv, în pauza competițională făcându-se multe transferuri, respectiv renunțându-se la destui dintre jucătorii care au concurat la promovare.

În fața unui stadion, speră organizatorii, cât mai plin, Petrolul se va prezenta cu un lot complet, mai puțin Paul Antoche, jucătorul defensiv suferind o leziune la genunchi, în ultimul meci din cantonamentul sloven, cu Slaven Belupo, accidentare în urma căreia a făcut un stop în pregătire. Astfel, Antoche nu va fi azi prezent decât la prezentarea echipei, nu și pe teren, el urmând a reveni la antrenamente de luni, 6 august. În rest, noul colectiv tehnic – antrenorul principal Leo Grozavu, antrenorul secund Mugurel Cornățeanu, antrenorul portarilor, Vasile Șleam, și preparatorul fizic, Ovidiu Chiribici – vor avea de unde alege formulele de echipă pentru ultimul test din pre-sezonul competițional oficial, cu FC Rapid.

Și la trupa susținută financiar, sezonul trecut, de către Primăria sectorului 1, predată însă, de curând, fostului finanțator al Sportului Snagov, un ex-junior al Sportului Studențesc București, Victor Angelescu, care a devenit acționar majoritar, cu 40%, din totalul acțiunilor, au fost destule noutăți. Printre acestea sunt de reținut retragerea definitivă din proiect a președintelui-jucător Daniel Niculae, care a pus astfel capăt și unei prietenii de 15 ani cu Daniel Pancu, sosirea la trupa antrenată de ex-tehnicianul principal al falimentatei SC FC Petrolul, Constantin Schumacher, a unei foste mari speranțe a lui Gheorghe Hagi, mijlocașul Alin Cârstocea. El s-a alăturat unui lot oricum puternic, mai cuprinzându-i pe foștii prim-divizionari Vasile Maftei, Ionuț Voicu, Doru Bratu, Alexandru Iacob, Petre Goge, ca și pe golgheterul Marian Vlada ori pe amuzantul goal-keeper Ștefan Ciuculescu, dat afară de la Steaua deoarece obișnuia să-l… imite în vestiar pe Gigi Becali! Vom vedea azi dacă Schumacher va mai avea și alte noutăți, de dată mai recentă.

În ceea ce-l privește pe Pancu, el a ales să semneze un contract pe 3 ani cu actualul FC Rapid, ex-Academia Rapid, siteul fanilor acestei echipe, www.fcrapid1923.ro, anunțând că nu se știe clar în ce calitate și-a pus apostila „Pancone” pe acest angajament: de oficial sau/și de jucător? Cert este că, acuzând unele neînțelegeri cu managerul general Ovidiu Burcă, ex-echipier și al Rapidului, și cu avocatul Andrei Nicolescu, membru al staff-ului managerial, Niculae a renunțat la președinție și a părăsit clubul alb-vișiniilor! În schimb, fostul internațional Pancu nu s-a arătat la fel de deranjat și a decis să meargă înainte, sacrificând o amiciție de durată cu acela căruia i se mai zice și Nico.

Altfel, remarcabilă realizarea afișului meciului de prezentare de azi, purtând marca deja inconfundabilă „Ionuț Cărbureanu”, un bine cunoscut membru al ADGA! El a reușit, în mod fericit, să îmbine latura retro cu aceea a prezentului. Felicitări!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.fcrapid1923.ro