Cum îți poți construi în regie proprie o casă cu etaj

Vlad Preda -

Cum îți poți construi în regie proprie o casă cu etaj

A construi o casă în regie proprie înseamnă să nu apelezi la serviciile unei companii specializate în construcții. Altfel spus, trebuie ca tu și ajutoarele pe care le alegi, fie că sunt prieteni sau rude, să puteți ridica prin propriile forțe locuința pe care ți-o dorești. Principalul avantaj al acestei modalități de construcție constă în costuri mai mici cu forța de muncă, însă și riscurile pot fi destul de amenințătoare. 

Din nefericire, situația din România nu este tocmai fericită atunci când vine vorba de calitatea caselor construite în regie proprie. Foarte mulți dintre cei care aleg să apeleze la această variantă nu sunt neapărat persoane bine pregătite în domeniul construcțiilor și ajung să realizeze lucrări de proastă calitate, bazate pe improvizații, care nu vor rezista în timp. Dacă iei decizia de a-ți ridica o casă în regie proprie, mai ales una cu etaj, atunci trebuie să fii foarte atent la toate aspectele implicate și să vizezi calitatea, nu rapiditatea și reducerea la maxim a costurilor. De ce trebuie să ții cont? 

Avantajele și dezavantajele construirii unei case în regie proprie

Fiind o soluție destul de populară în rândul românilor, construirea casei în regie proprie presupune o serie de avantaje incontestabile, iar unul dintre acestea este reprezentat de posibilitatea de a beneficia de flexibilitate atunci când vine vorba de termenul de finalizare a construcției și resursele dedicate. Practic, nu ești legat decât de tine, iar dacă te apuci de lucrare nu este obligatoriu să o termini imediat. 

Totuși, nu este recomandat să pleci la drum fără a te asigura că dispui de resursele necesare, însă și de o marjă de urgență pentru evenimentele neprevăzute care se pot ivi. Totodată, ține cont că dacă începi să construiești, iar apoi stagnezi, progresele făcute s-ar putea degrada ca urmare a acțiunii factorilor de mediu. Un alt avantaj pe care îl presupune construirea unei case în regie proprie este posibilitatea de a lucra cu oameni pe care îi cunoști și care nu te vor taxa la fel de scump precum o firmă de construcții. 

Asigură-te că oamenii la care apelezi au, totuși, bune cunoștințe, pentru că dacă lucrezi cu persoane nepricepute, rezultatele nu vor fi deloc mulțumitoare. În fine, un al treilea avantaj important presupus de această metodă de construcție este cel al posibilității alegerii libere a materialelor. Atunci când lucrezi cu o firmă specializată, aceasta te va consilia cu privire la materialele alese sau chiar va condiționa colaborarea de alegerea acestora. În schimb, dacă lucrezi singur, vei putea să optezi pentru materialele preferate. Trebuie să găsești, însă, echilibrul dintre accesibilitate și calitate. Nu apela la cele mai ieftine variante, pentru că este posibil ca prețul cel mai mic să presupună și calitatea cea mai slabă. 

Dacă ne referim la dezavantajele construirii casei în regie proprie, nu putem trece cu vederea faptul că oamenii care execută această lucrare nu sunt specialiști, așa cum sunt meseriașii care lucrează pentru firme de construcții. De asemenea, atunci când tu ești meșterul propriei lucrări, nu ai cum să beneficiezi de o garanție sau asigurare. 

Cum procedezi, dacă decizi să construiești în regie proprie

Dacă alegi să apelezi la varianta construirii în regie proprie, trebuie să te asiguri întâi că obții toate documentele necesare. Certificatul de Urbanism este un astfel de document, iar el va legitima și dimensiunea pe care o va avea casa ta. În unele situații, nu este permisă construcția unei case cu etaj, astfel că trebuie să verifici dacă ai cum să ridici o astfel de locuință. Totodată, dacă vrei să construiești o casă cu etaj, apelează la meșteri și proiecte bine puse la punct, pentru că etajul complică lucrurile și trebuie să acorzi o atenție sporită detaliilor și calității lucrărilor. 

La 1design găsești proiecte de case cu etaj la care poți apela cu încredere, iar după proiect va trebui să aștepți și autorizația de construire. După ce ai pus la punct proiectul construcției, poți trece la alegerea materialelor, pe care ar fi bine să le alegi tot în funcție de specificul locuinței și de sfaturile proiectantului iar, în cele din urmă, poți selecta și meseriașii care te vor ajuta. 

Construirea unei case cu etaj, în regie proprie, presupune o documentare foarte atentă și alegerea inspirată a materialelor și a meseriașilor la care vei apela.

(P)