Pe ce drumuri se circulă în condiţii de iarnă

Redactia -

Pe ce drumuri se circulă în condiţii de iarnă

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza condițiilor meteorologice. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă, pe mai multe drumuri naționale din țară, mai ales din zonele montane, pe care stratul de zăpadă măsoară, până la un centimetru: DN7C (Transfăgărășan) Piscu Negru (județul Argeș), DN7A Voineasa (județul Vâlcea) – Groapa Seacă (județul Hunedoara), DN67C Novaci – Rânca (județul Gorj), DN1H în zona localității Șinteu (județul Bihor), DN75 în zona localității Măgura (județul Bihor), DN18 în zona localității Borșa (județul Maramureș), DN1R în zona localității Beliș (județul Cluj), DN11 Brețcu – Oituz (județul Covasna), DN2D în zona localității Ojdula (județul Covasna), DN12A în zona localității Lunca de Jos (județul Harghita), DN12C în zona localității Lacu Roșu (județul Harghita).

Având în vedere avertizările cod galben si cod portocaliu de viscol, emise de Administrația Națională de Meteorologie, valabile pentru 26 de județe și municipiul București începând din această după-amiază, de la ora 18,00, până duminică, la aceeași oră, sfătuim conducătorii auto ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și situația meteorologică prognozată.

De preferat este ca în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt urgente și absolut necesare, să nu se pornească la drum. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiție obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare — dezaburire funcțional etc.).

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudență sporită, să circule cu viteză redusă în zonele cu carosabil alunecos, precum și în apropierea trecerilor pentru pietoni. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiții de siguranță dacă situația o impune, să nu frâneze sau să vireze brusc și să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Pentru prevenirea unor situații nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), este necesar ca toți conducătorii auto să respecte strict indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri, care acționează permanent pe arterele rutiere din țară pe care se circulă îngreunat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Precizăm, la final, că secțiile regionale de poliție transporturi nu au semnalat probleme referitoare la traficul feroviar și nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise.