Pe Coasta de Azur a explodat o „bombă” și Islanda a scos Anglia din… Europa!

Dragos Trestioreanu -

Pe Coasta de Azur a explodat o „bombă” și Islanda a scos Anglia din… Europa!

La Nisa, pe arena pe care joacă acasă echipa de Ligue 1 din oraș, care îl are de-acum în staff-ul tehnic și pe fostul petrolist Adrian Ursea, nici cel mai pesimist suporter al selecționatei Angliei nu ar fi crezut că Wayne Rooney & Co. ar putea fi trimiși acasă de, poate, cel mai puțin atractiv – înainte de EURO, cel puțin – outsider, Islanda! Iar asta mai ales că trupa Albionului deschisese scorul încă din minutul 4, atunci când, urmărind o minge aruncată „la bătaie”, de pe dreapta, Raheem Sterling – scăpat de atacul lui Birkir Saevarsson, la 16 metri – a căzut  aproape de buturile adverse, în contact cu portarul Hannes Halldorsson. Cum au existat circumstanțe de penalti, centralul sloven Damir Skomina a arătat punctul cu var. Acolo de unde, Rooney a transformat cu un șut în forță, direcíonat către colțul din dreapta, spre care plonjase și goal-keeper-ul islandez. Era deja 1-0 și nimeni nu anticipa ce avea să se întâmple peste numai 13 minute. Poate că egalarea reușită de Ragnar Sigurdsson, la 120 de secunde după reușita vedetei de la Manchester United, după o reluare din plonjon, de la 4 metri, pe lângă Joe Hart, o fi fost luată drept o glumă, însă cea a lui Kolbein Sightorsson (17) – șut de la marginea careului mare – nu a mai fost deloc așa. Mai ales că a venit la nici măcar un sfert de oră după deschiderea scorului. Deci, răsturnare spectaculoasă pe tabelă și îndeosebi neașteptată. Din acel moment, Anglia a avut la dispoziție mai bine de 75 de minute dacă nu să revină la conducere, măcar să egaleze și să încerce mai mult în pelungiri. Ei bine, selecționata țării în care s-a inventat fotbalul nu a reușit să se impună finalmente și nici să restabilească egalitatea în fața uneia care numără vreo 300.000 de locuitori, dintre care circa 20.000 ar da cu piciorul în minge, la mod organizat! Dar, s-a văzut, și nu numai luni noapte, o dau tot mai bine!

Apreciată drept outsiderul cu cele mai puține șanse de a ieși din grupe – a făcut-o, totuși, de pe locul 3, în cea cu Ungaria, Portugalia și Austria, dintre care prima și ultima sunt deja acasă! – și cu siguranță și mai puține de a trece de Anglia și a juca astfel sfertul de finală cu Franța, gazda turneului final, Islanda se află acum pe… depeșele tuturor agențiilor de presă nu numai din Europa!. Spectaculoși chiar, ambițioși peste măsură, muncitori și plini de speranță, islandezii au dat o lecție întregului continent și, mai ales, infatuatelor vedete ale lui Roy Hodgson, sexagenarul tehnician care și-a anunțat demisia imediat după meciul încheiat cu un eșec: 1-2 (1-2)! După ultimul fluier al lui Skomina, englezii s-au pr[bușit pe gazon, iar mândrii islandezi s-au îndreptat spre colțul din arenă unde erau plasați suporterii lor – foarte supărați înainte de meci pentru numărul mai mic de bilete care li s-a alocat – și au sărbătorit împreună, civilizat, marea victorie, imaginile fiind impresionante, sincronizarea mișcărilor fotbaliștilor, avându-l în fața lor pe căpitanul bărbos Aron Gunnarsson, și ale fanilor (foto; www.gsp.ro) fiind aidoma uneia de la un mare spectacol! Bravo, Islanda!

Amuzant, fostul mare internațional englez Gary Lineker a scris, la finalul meciului, pe Twitter: „Seems we’re desperate to get out of Europe in all ways” („Se pare că suntem disperaţi să ieşim din Europa sub toate formele”). O aluzie la rezultatu recentului referendum desfășurat în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, cu privire la continuarea prezenței acestor țări în Uniunea Europeană. Așa-numitul Brexit.