Pe drum, de vineri, din trei „bucăți”, Petrolul speră să se întoarcă din Maramureș cu 3 puncte. Clasamentul se strânge și nu mai e rost de vreun „accident” (și) cu o debutantă în L2! Să vină însă, acum, rândul „revanșei” lui Nae… din comuna Recea?

Dragos Trestioreanu -

Pe drum, de vineri, din trei „bucăți”, Petrolul speră să se întoarcă din Maramureș cu 3 puncte. Clasamentul se strânge și nu mai e rost de vreun „accident” (și) cu o debutantă în L2! Să vină însă, acum, rândul „revanșei” lui Nae… din comuna Recea?

Deoarece tot mai mult echipe par a dori să se califice, la finele ineditului unic tur al sezonului regular, în play-off-ul Ligii a II-a de fotbal, Petrolul – în prezent cu o restanță și un meci mai puțin bifat, cel din etapa în curs, de duminică, 18 octombrie, ora 14.30, de la Fotbal Comuna Recea – tratează cu maximă seriozitate duelul cu actuala echipă a fostului antrenor secund al său din prima parte a sezonului 2016-2017 a Ligii A Prahova, Nicolae Constantin. Astfel, a împărțit drumul spre comuna maramureșeană Recea în trei „bucăți”: un prim „stop” la Ghimbav, vineri, 16 octombrie, pentru un antrenament într-un complex sportiv de acolo, urmat de plecarea spre Bistrița, unde s-a și înnoptat, iar sâmbătă, 17 octombrie, după o altă ședință de pregătire, pe un teren local, a venit rândul ultimei etape a celei mai lungi deplasări din prima parte a campionatului. În Baia Mare, delegația ploieșteană – numărând 24 de fotbaliști -, a cărei componență, din punct de vedere sportiv, a fost ținută la secret, stă o noapte, cea de sâmbătă spre duminică, în ziua meciului mergându-se direct la stadion, în localitatea aflată la 7 kilometri de municipiul reședință al județului.

Dintre cei 24 de jucători deplasați în celălalt capăt al țării, pe diagonală, antrenorul principal Viorel Moldovan va alege numai 20, ale căror nume și prenume le va transcrie în raportul de joc al partidei dintre echipa ACS Fotbal Comuna Recea și Petrolul Ploiești team managerul Costel Ilie. Se cunoaște o singură absență, cea a albanezului Vajushi. Revenit la antrenamente, la debutul săptămânii, albanezul a acuzat din nou probleme musculare la coapsă, iar ecografia făcută a arătat că există o leziune acolo. Una care-l va ține pa bară, așa cum se spune în jargonul fotbalistic, încă o săptămână, dacă nu cumva și mai mult. Cum nici cele trei noutăți din Franța, fundașul central Samnick și atacanții Beleck și Cissé, nu au făcut deplasarea la Recea, neluându-se încă o decizie fermă în privința lor, se presupune că lotul ar fi format din următorii echipieri: portarii Avram, Cebotari și Kitanov, fundașii Mendoza, Meijers, Manolache, Țicu, Olaru, Răuță, Huja, Țicu, Poelmans, mijlocașii Lax, Salifu, Enache, Bratu, Ekollo, Roigé Rodríguez, Saim Tudor, Matiș, Botic și atacanții Balint, Buhăescu și Diarra. Un efectiv în care singurele noutăți sunt portarul bulgar Kitanov, care ar putea și debuta între buturi încă din primul minut, și fundașul central portughezo-român Huja, acesta din urmă urmând a veni eventual de pe bancă. În rest, fotbaliști care au prins mai multe sau mai puține minute în etapele scurse până acum. Nu ar fi exclus să vedem, la fluierul arbitrului orădean Florin Mihai Marcu – deplasat la Recea împreună cu asistenții Szabo Gero (Cluj), ambii din lotul L1, și Ioan Alexandru Corb (Satu Mare), plus rezerva Claudiu Ștef, din Târgu Mureș, ultimii din trupa de L2 -, un „11” al Petrolului care ar arăta astfel: Kitanov – Mendoza, Meijers, Manolache, Țicu – Lax – Bratu, Salifu, Roigé Rodríguez, Saim Tudor – Balint.

De subliniat că arena locală de fotbal înconjurată de garduri nu prea înalte (vezi foto jos), asistența „neoficială” mare, de jur-împrejur, dovedind interesul maxim, absolut justificat, de altfel, al celor din Baia Mare și împrejurimi pentru confruntările pe care le are formația antrenată de prahoveanul Nicolae Constantin. Mai exact, cel care l-a înlocuit pe 21 septembrie 2020 pe un alt fost prim-divizionar, Ciprian Danciu, autorul promovării în eșalonul actual. Atunci când comună vin grupări de renume din Liga 2, precum Rapidul, Craiova sau, astăzi, Petrolul, interesul crește exponențial, firește. Prima echipă a pierdut la Recea, în ceea ce avea să fie nu numai debutul lui Nae Constantin pe banca localnicilor, ci și primele puncte cucerite de revelația maramureșeană! A doua, FC U 1948, după noua denumire, menținută și de TAS, la Lausanne, a terminat cu o spectaculoasă remiză, 3-3. Un rezultat care l-ar fi costat postul pe italianul Nicolo Napoli, neiertat nici după succesul la scor, 5-0, în dauna „feroviarilor” bucureșteni! În sfârșit, a treia, Petrolul Ploiești, își dorește ceea ce nu au reușit trupele de deasupra sa din ierarhia la zi, mai sus-menționate, adică să câștige! O sarcină deloc ușoară totuși, dat fiind terenul la limita inferioară a dimensiunilor acceptate de regulament, ca și suprafața de joc mereu afectată de ploile de toamnă. Greu pentru echipele care pun mingea jos și pasează mult!

Nefiind apreciat la el în județ, Nae Constantin a trebuit să plece departe de casă. Mai întâi, în L3, la ACSO Filiași, iar apoi, a ajuns în eșalonul imediat superior, la gruparea din comuna limitrofă municipiului Baia Mare. Fost secund al lui Octavian Grigore, actual vicepreședinte al ACS Petrolul ’52 Ploiești, în Liga A Prahova, Nae a părăsit repede noua echipă ploieșteană cu act de naștere în vara lui 2016 și urmașă a celei aproape seculară. A plecat pentru că, se zicea atunci, exista o nepotrivire de idei în privința metodelor de lucru. Nu ar fi exclus ca, duminică, Constantin – școlit de Răzvan Lucescu – să caute „revanșa” în fața acelora care nu au mai avut ochi pentru el, ulterior, deși antrenase, ca secund, un lot național de tineret ajuns, după plecarea lui Daniel Isăilă și a sa, la EURO 2019. Ulterior, în aceeași calitate, tot cu Isăilă fusese la o echipă din Superliga Arabiei Saudite. Neînvins de când a fost instalat la Fotbal Comuna Recea, formație pe care a așezat-o perfect în teren la dificilele partide contra Rapidului și a Craiovei. Nicolae Constantin și-a dezvăluit de talentul de strateg, având și o veritabilă „armă secretă”, mijlocașul Romariu Rus, un fotbalist care poate schimba, oricând, soarta unui meci! În atac este surpriza de altădată a CFR-ului din Cluj, Marius Coman, iar în apărare, pe stânga, un tânăr de viitor detașat de campioniii en-titre, Rareș Ispas. Intră în primul „11” și un alt mijlocaș ofensiv puternic și destul de tehnic, un fel de al doilea vârf, de fapt, Arsène Junior Luboya Mukadi Kaba, mai cunoscut ca Arsène Luboya. Născut la Paris, are însă numai cetățenia Republicii Democratice Congo. Africanul a fost adus de la o divizionară C, noul Ceahlăul Piatra Neamț. Alți doi străini din lot sunt fundașul central croato-australian Ante Bakmaz și ruso-francezul Rassambek Akhmatov, un mijlocaș dur care vine după o suspendare ulterioară partidei contra Rapidului! Ei bine, cunoscuți mai sunt și portarul Alin Bota, căpitanul echipei, mijlocașul Paul Szecui, trecut și pe la FCSB, și Ciprian Brata, un mijlocaș polivalent, recordmenul prezențelor în primul eșalon din lotul ACS Fotbal Comuna Recea.

La fața locului, organizatorii vor fi monitorizați de Vasile Rad, secretar general al AJF Arad, domiciliat în capitala județului cu același nume, iar brigada de arbitri – de Tamaș Zoltan, (Odorheiu Secuiesc), membru al AJF Mureș. Cu siguranță, sarcina lui Rad va fi dificilă, ținând cont că deși publicul, să îl numesc așa, stă pe domeniul public, este destul de aproape de teren și de jucători, iar masca nu prea eam observat să fi fost un accesoriu avut la îndemână de către iubitorii de fotbal locali! De la Tamaș, petroliștii așteaptă să fie… respectat, printr-un arbitraj imparțial, de către un cavaler al fluierului din lotul celui dintâi eșalon!  

Foto: Ionuț Cărbureanu, www.fcpetrolul.ro și www.baiamaresport.ro