Pe gaz, electrică sau cu inducție: care este plita potrivită pentru bucătăria dvs.?

Daniel Dimache -

Pe gaz, electrică sau cu inducție: care este plita potrivită pentru bucătăria dvs.?

Când vine vorba de bucătărie, alegerea unei surse de căldură pentru plită poate provoca o reacție incendiară puternică în rândul cuplurilor. Se pare că mulți dintre noi avem o puternică preferință cu privire la modul în care plita ar trebui să ne gătească ouăle de dimineață.

Ei bine, în ciuda oricăror preferințe premeditate pe care le-am putea avea, fiecare tip de plită are propriile sale merite. Și, deși avem tendința de a favoriza tipul de plită cu care am crescut, dacă vă renovați bucătăria, ar merita măcar să vă gândiți la ce alte opțiuni aveți la dispoziție. Nu știți niciodată, ar putea duce la un adevărat moment de cotitură și la alegerea unei surse de căldură noi.

Plita electrică

Plitele electrice sunt în general cel mai ieftin tip de aragaz pe care îl puteți cumpăra. Sunt disponibile în două soiuri; plite ceramice, unde suprafața arată ca un geam plat, negru, de sticlă, iar elementele de încălzire compuse din ceramică sunt ținute sub suprafață. Celălalt tip de plită electrică este varietatea plăcilor solide, care au pe ele plăcile electrice tradiționale. Plitele cu plăci solide tind să fie puțin mai ieftine, dar sunt puțin mai greu de curățat.

Plitele electrice vin într-o gamă largă de stiluri, pentru a se potrivi chiar și cu cele mai moderne bucătării. Cu toate acestea, dintre toate opțiunile, acestea tind să dureze cel mai mult timp pentru a se încălzi și a se răci, ceea ce înseamnă că nu sunt minunate pentru a găti rețete în care trebuie să treceți rapid de la rece la fierbere și invers. Singura modalitate de a evita acest lucru este de a muta fizic vasul către un alt element, ceea ce poate să nu fie practic dacă gătiți mai multe lucruri simultan.

Plita cu inducţie

Încă relativ noi, plitele cu inducție folosesc energie magnetică pentru a încălzi direct vasul de gătit, fără a se încălzi și suprafața plitei. În comparație cu soiurile electrice tradiționale, plitele cu inducție oferă o viteză excelentă de încălzire și vă permit variații rapide de temperatură.

Plitele cu inducție sunt, fără îndoială, cel mai sigur tip de plită. Întrucât aceasta are nevoie de contact direct cu o tigaie feromagnetică pentru a crea căldură, răsucirea accidentală a unui buton nu va provoca nicio creștere de temperatură, decât dacă există deja un vas pe ea. Și întrucât elementul nu se încălzește, singura căldură rămasă pe plită este cea reziduală rămasă din vas, care este aceeași la care v-ați aștepta să lăsați o tigaie fierbinte pe blatul de lucru.

Deși poate părea că plitele cu inducție oferă cele mai bune avantaje din ambele lumi de gaz și electric, acestea nu sunt lipsite de defecte. Deoarece tehnologia este relativ nouă și este disponibilă pe piață de aproximativ 15 ani, plitele cu inducție tind să fie ceva mai scumpe decât opțiunile alternative. De asemenea, deoarece funcționează prin inducție magnetică, acestea vor funcționa doar pe oale și tigăi din materiale precum fontă și oțel inoxidabil magnetic.

Este posibil să achiziționați discuri feroase speciale pentru a fi așezate pe plăcile plitei, atunci când utilizați vase din cupru sau sticlă, aluminiu sau oțel inoxidabil nemagnetic. Cu toate acestea, acestea transformă în esență plita într-una electrică tradițională, negând multe dintre avantajele plitelor cu inducție.

Plita pe gaz

Cu toate acestea, cea mai populară sursă de căldură în bucătăriile profesionale (deși inducția începe să câștige tracțiune) este gazul, care oferă căldură instantanee, care nu are egal. Dacă bucătăria dvs. este deja conectată la o conductă de gaz, este posibil să găsiți o plita pe gaz relativ ieftină. Așa-numitele blaturi de tip „gaz pe sticlă” sunt mai scumpe, dar sunt mult mai ușor de curățat.

Singurul dezavantaj real al unei plite pe gaz este probabil problema de siguranță. O familie cu copii ar putea să-și facă griji că degetele mici, dar curioase, ar putea găsi o cale de a răsuci unul dintre butoane. În timp ce multe plite pe gaz astăzi sunt dotate cu funcții de aprindere automată, acest lucru poate fi în continuare prea îngrijorător pentru unii consumatori.