Pe Petrolul a bătut-o Milan

Redactia -

Pe Petrolul a bătut-o Milan

La Galaţi, SC FC Petrolul a pierdut ultimul meci oficial disputat în anul 2011, Milan Perendija (foto, în săritură, cel mai înalt; www.prosport.ro), fundaşul central al Oţelului, deviind pe spate, cu capul, un balon centrat dintr-o lovitură liberă de pe stânga, de către Laurenţiu Iorga, în minutul 22. A fost prima reuşită a sârbului în Liga I, una suficientă pentru a aduce trei puncte în tolba băieţilor lui Dorinel Munteanu. Cei care ar trebui să-i mulţumească lui Daniel Opriţa că nu l-a talonat absolut  deloc pe autorul unicului gol al partidei,  deşi era adversarul său direct. Şi Mircea Bornescu – care, altfel, a fost providenţial în faţa lui Gabriel Giurgiu (35), atunci când blondul mijlocaş a şutat cu ochii închişi  la poartă – a fost surprins de traiectorie, apreciind că balonul, deviat de Perendija, îi va ocoli buturile, la colţul lung. În rest, gălăţenii au ieşit, în câteva rânduri, din apărare precum… Barcelona, făcând tiki-taka cu jucătorii echipaţi în galben. Asta totuşi până la careul de 16 metri advers, acolo unde redeveneanu jucători de prim eşalon autohton.

Vivi Răchită nu s-a dezminţit nici la Galaţi, făcând prima înlocuire, a lui Adrian Borza cu Alin Buleică, încă din cea dintâi repriză. Însă, fără prea mult folos. A încercat să-l surprindă pe Dorinel Munteanu cu Opriţa, care a prins 90 de minute pe gazon, deşi joi, 15 decembrie 2011, fusese anunţase drept indisponibil.cert Nu a procedat la fel cu Enes Sipovic, rămas în afara lotului, şi s-ar putea ca partida cu Sportul Studenţesc să fi fost ultima a bosniacului în echipamentul echipei la care a fost detaşat. în vară. În schimb,  Dorinel nu s-a sfiit să joace titular cu fostul căpitan al Petrolului, Zoran Ljubinkovic, introducerea pe final a lui Ciprian Milea, un alt detaşat declubul  păstorit de Marius Stan, ar fi fost aproape insesizabilă, dacă nu ar fi luat un „galben”, în cele vreo 11 minute cât s-a aflat pe gazon. Altfel, ocazii mari nu prea au avut petroliştii, care au jucat deschis, cu totul altfel decât strategia „autobazei”, de până acum. Poate că i-a înviorat aerul rece de Dunăre să iasă la joc mai mult. La final de meci, Vivi Răchită a declarat, pentru www.prosport.ro, că „experienţa Oţelului şi-a spus cuvântul. Dacă eram mai atenţi în defensivă şi mai decişi în atac, puteam lua un punct la Galaţi”. Parcă e uşor exagerat, câtă vreme gazdele au deschis scorul la jumătatea primului mitan, au ratat apoi o ocazie uriaşă, au mai avut încă vreo două şi s-au mulţumit, ulterior, cu o conservare a unui rezultat care le este caracteristic: 1-0. Nu ni s-a părut a fi fost prea greu în a-l obţine (şi) în faţa Petrolului.

După 18 etape, Răchită şi băieţii lui de până acum – că destui sigur o să plece şi o să vină alţii, până la finele întrecerilor, conform obiceiului din ultimii doi ani şi jumătate – se pot lăuda cu locul al XIII-lea, după patru victorii, dintre care doar două acasă, la Buzău şi, respectiv, „Ilie Oană”, şase partide terminate la egalitate şi opt eşecuri, având golaveraj:15-21, 18 puncte şi „-6” în ierarhia adevărului. Doar două puncte îi despart pe „lupi” de primul loc retrogradabil, ocupat acum de FCM Târgu Mureş (15), şi unul – de CSU Voinţa Sibiu (14), care mai are de jucat luni, 19 decembrie 2011, de la ora 20.30, pe „Arena Naţională”, cu Steaua, într-un meci transmis în direct de către postul de televiziune gsptv.

Oţelul: Grahovac 6.5 – Râpă 6.5, Perendija 7.5, Ljubinkovic 6.5, Sălăgeanu 6.5 – I. Filip 6 – L. Antal 6 (74 Frunză 5.5), I. Neagu 6 (54 G. Paraschiv 6), G. Giurgiu 6 (cpt), L. Iorga 7 – Pena 6.5 (89 Punosevac). Antrenor: Dorinel Munteanu.

SC FC Petrolul: Bornescu 7 – M. Tudor (cpt) 6 (82 Milea), Petrovic 6, Melinte 6, P. Stoica 6.5 – Enescu 5.5 (68 M. Roman II 5.5), V. Negru 6 – Ad. Borza 5 (35 Buleică 5.5), Fl. Dumitru 6, Stojimirovic 6 – Opriţa 5.5. Antrenor: Valeriu Răchită.

Arbitri: Sebastian Colţescu 8 (Craiova) – Eduard Florin Ungureanu 7.5 (Bucureşti) şi George Neacşu 7.5 (Câmpulung Muscel).

Cartonaşe galbene: Sălăgeanu (41), Stojimirovic (41), Milea (84).