Penitenciarul Ploiești – Conferința „Mergând, Învățați toate neamurile!”

Redactia -

Penitenciarul Ploiești – Conferința „Mergând, Învățați toate neamurile!”

“În data de 03 iunie 2025, în liniștea binecuvântată a Mănăstirii Ghighiu, Penitenciarul Ploiești, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române , a organizat conferința cu tema „Mergând, Învățați toate neamurile!”, o întâlnire sufletească ce a adunat laolaltă oameni de bine, uniți de dorința de a întinde o mână celor care își caută drumul înapoi spre lumină.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale, specialiști din domeniul asistenței sociale, ai sistemului penitenciar, slujitori ai Bisericii și persoane private de libertate, într-un efort comun de a găsi răspunsuri și soluții pentru sprijinirea persoanelor care, după detenție, își doresc o nouă șansă în sânul societății.

Deschiderea conferinței a fost una încărcată de emoție și reflecție, fiecare cuvânt rostit fiind purtător de speranță. Părintele profesor Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, a oferit celor prezenți o frumoasă lecție despre iertare, milă și despre responsabilitatea pe care o avem față de aproapele nostru, îndemnând la compasiune și deschidere sufletească.
Lucrările conferinței au prilejuit dialoguri sincere și profunde despre dificultățile pe care le întâmpină persoanele private de libertate în drumul lor spre reintegrare, despre prejudecățile societății și despre puterea credinței în refacerea sufletului rănit. Participanții au prezentat exemple de bună practică și proiecte sociale prin care se oferă sprijin concret celor care își asumă șansa unui nou început.

Un moment aparte l-a reprezentat prezentarea HG 447/2025 și a planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Prevenirea Recidivei 2025-2029, adoptată recent de Guvernul României, care a fost apreciată ca un pas esențial în dezvoltarea unui sistem de sprijin coerent și eficient pentru foștii deținuți. Problematica diversă şi complexă, pe care o presupune reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni, reprezintă o realitate conştientizată şi asumată la nivel guvernamental, sens în care Strategia a fost inclusă în Programul de guvernare şi constituie una dintre priorităţile în domeniul justiţiei.

În același context, a fost asigurată informarea cu privire la promovarea Strategiei naționale de reducere a recidivei, prin diseminarea activităților prevăzute și a indicatorilor de atins, către instituţiile ce pot fi implicate în activităţi de facilitare a reinserţiei sociale a persoanelor care părăsesc sistemul penitenciar (ex.: Agenția judeţenă de ocupare a forţei de muncă, Serviciul de probaţiune, Inspectoratul Școlar, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, Direcția de Sănătate publică, DGASPC BOR etc.).

Prin această conferință, Penitenciarul Ploiești a dorit să reafirme, într-un mod cald și autentic, că omul nu poate fi abandonat, indiferent de greșelile trecutului. În contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și al Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, evenimentul a întărit ideea că Biserica, alături de instituțiile statului și de societatea civilă, are puterea de a readuce speranța acolo unde aceasta pare pierdută.

Conferința „Mergând, Învățați toate neamurile!” a fost mai mult decât un eveniment profesional – a fost un moment de suflet, o pledoarie pentru solidaritate, iertare și responsabilitate creștină. A arătat că, prin iubire, înțelegere și efort comun, putem transforma viața celor care, odinioară rătăciți, caută astăzi lumina. Penitenciarul Ploiești mulțumește tuturor celor care au ales să fie parte din această lucrare de bine și își reafirmă angajamentul de a continua astfel de inițiative, pentru ca fiecare om să simtă că mai are o șansă.

Așa cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură: „Învățați-vă să faceți binele, căutați dreptatea, ajutați pe cel asuprit, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă.” (Isaia 1, 17) Și astfel, împreună, putem construi o societate mai dreaptă, mai milostivă și mai aproape de Dumnezeu”, transmite Penitenciarul Ploieşti.