Pentru ca visul niciunui şcolar să nu devină coşmar!
Redactia -

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Ploieşti, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au organizat, marţi, 20 mai 2025, o amplă activitate preventivă, găzduită de sala Europa din municipiul Ploieşti.
La eveniment au participat aproximativ 350 de elevi şi 30 de cadre didactice din mai multe licee din judeţul Prahova.
Activitatea a urmărit creşterea gradului de conştientizare şi sensibilizare asupra riscurilor traficului de persoane, a traumelor produse asupra victimelor, dar şi modelarea comportamentului rutier în contextul Săptămânii Naţionale a Siguranţei Rutiere.
TEMATICI ABORDATE
Reprezentanţii ANITP – CR Ploieşti au prezentat informaţii esenţiale despre formele traficului de persoane, metodele de racolare a victimelor, drepturile care pot fi încălcate şi cum pot fi evitate pericolele ascunse din spatele promisiunilor false, punându-se accent pe formele moderne de exploatare, precum pornografia infantilă şi metoda “loverboy”” – o tactică frecvent utilizată de traficanţi pentru recrutarea victimelor prin manipulare emoţională şi promisiuni false.
Elevii au fost implicaţi în:
– Vizionarea unor materiale video tematice, relevante şi de impact;
– Participarea la jocuri de rol care au stimulat gândirea critică şi conştientizarea riscurilor;
– Distribuirea de materiale promoţionale şi informative.
Mesajul central promovat: “Traficul de persoane începe cu o promisiune.”
Acest slogan a fost explicat în contextul în care traficanţii apelează frecvent la promisiuni de iubire, muncă sau oportunităţi false pentru a atrage victimele.
Traficul de fiinţe umane rămâne o problemă gravă şi complexă, cu impact major asupra drepturilor omului şi securităţii sociale. Proiectul vizează prevenirea acestui fenomen prin educaţie şi formare, dezvoltând capacitatea elevilor de a recunoaşte situaţiile de risc şi de a reacţiona adecvat.
Acest eveniment a demonstrat încă o dată cât de importantă este educaţia preventivă şi colaborarea interinstituţională în protejarea tinerilor împotriva pericolelor reale care îi pot afecta profund viitorul.