Percheziţii în Prahova şi alte 13 judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală

Redactia -

Percheziţii în Prahova şi alte 13 judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală

54 de percheziții domiciliare sunt efectuate la această oră de Poliția Română, pentru probarea eventualei activități infracționale a mai multor persoane fizice și juridice bănuite de comiterea de infracțiuni economice. Peste 250 de polițiști participă la acțiune, iar suportul de specialitate este asigurat de SRI, informează IGPR.

La data de 8 octombrie, sub coordonarea Direcției de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., peste 250 de polițiști, dintre care 75 specializați în investigarea fraudelor, sprijiniți de polițiști de investigații criminale, ordine publică și arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și luptători de acțiuni speciale și jandarmi, acționează pe raza Municipiului București și a 14 județe (Mehedinți, Iași, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Vrancea, Buzău, Ilfov, Ialomița și Galați) pentru probarea activității infracționale a mai multor persoane fizice și juridice bănuite de comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Sunt efectuate 54 de percheziții la locuințe și sedii de societăți comerciale, urmând a fi puse în aplicare 30 de mandate de aducere.

Este vizată verificarea legalității activității desfășurate de către persoanele bănuite prin intermediul a 40 de societăți comerciale din România și a 10 societăți comerciale din Ungaria, Bulgaria și Polonia.

În fapt, în perioada 2013 — 2014, reprezentanții societăților implicate ar fi realizat achiziții de mărfuri în sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria și Polonia (mase plastice, materiale de construcție, profile din PVC, țevi, tablă, fier beton), pe care le-ar fi revândut pe piața internă, eludând plata TVA și a impozitului pe profit, prin înregistrarea în contabilitate de achiziții fictive de la alte societăți controlate de persoanele bănuite.

Activitățile infracționale s-ar fi derulat în complicitate cu mai mulți transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea în țară, creând astfel o aparența de legalitate a transporturilor de mărfuri.

Prejudiciul estimat până în prezent este de 3.000.000 de euro, reprezentând taxe și impozite sustrase de la plată.

Întreaga activitate beneficiază de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.