Percheziţii ale DIICOT în Prahova şi alte 6 judeţe într-un dosar de spălare de bani

Redactia -

Percheziţii ale DIICOT în Prahova şi alte 6 judeţe într-un dosar de spălare de bani

La data de 21 aprilie 2016 procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial București împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov au efectuat un număr de 37 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ialomița, Iași, Galați, Giurgiu, Prahova, Vâlcea și Argeș în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune.

În cauză exista suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011-2012 suspecții, în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale, au contactat mai multe persoane juridice cărora le-au solicitat oferte pentru materialele/ produsele/ serviciile prestate de către acestea, conform obiectului de activitate al fiecărei societăți.

S-a reținut că membrii grupului infracțional acceptau ofertele fără a negocia prețurile, semnau contracte de cumpărare mărfuri sau prestări servicii, după care emiteau instrumente de plată fără acoperire.

Astfel, din probatoriul administrat în cauză până în prezent a rezultat ca respectiva societate comercială a încheiat contracte fără a-și onora obligația de plată cu mai multe persoane juridice, producând un prejudiciu total de 13.130.977,76 lei.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat că mărfurile și serviciile astfel achiziționate erau livrate către diverși beneficiari — prin intermediul a doua societăți comerciale, la prețuri mult mai mici decât cele de achiziție.

În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 38 de suspecți.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

La activități au participat specialiști ANAF.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei — VLAD ȚEPEȘ București.

Facem precizarea ca pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedura penală, precum și de prezumția de nevinovăție.