Pesta porcină se extinde în sudul judeţului

Daniel Dimache - Știri

Pesta porcină se extinde în sudul judeţului

De la depistarea primului focar de pestă porcină africană (PPA) din județul Prahova, din data de 9 iulie 2019 și până astăzi, 15 iulie 2019, au fost confirmate în total 8 focare. Astfel, vineri, 12 iulie, ora 12:00, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, în cadrul căruia au fost aprobate 5 Hotărâri privind Planurile de măsuri pentru combaterea a 5 focare de PPA din județ, confirmate în după amiaza zilei de 11.07.2019 prin Buletine de Analize emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (4 focare la porci domestici şi 1 focar la porc mistret ). Echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgșorul Vechi, pentru uciderea porcului, dezinfecţie şi îngropare, a comunicat Prefectura Prahova.

În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019, au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucuresti, alte 3 focare de PPA la porci domestici, astfel:

-2 în gospodării din comuna Gorgota-sat Crivina, fiind uciși 2 porci.

-1 în comuna Șirna- 2 porci domestici găsiți morți pe raza comunei Șirna.

De asemenea, au apărut 2 suspiciuni de PPA  (1 în comuna Poienarii Burchii –sat Poienarii Rali și 1 în comuna Gorgota- sat Poienarii Apostoli). Au fost efectuate analize de catre DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, în cursulzilei de 13.07.2019, la IDSA Bucureşti,  pentru confirmare. Au fost ucişi 2 porci.

Toți porcii ucişi au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucişi/morţi din cauza PPA, avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP şi SGA din Prahova.

Noilec azuri de PPA se află în zona de protecție/supraveghere a focarelor anterioare.

Autorităţile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale.

Astăzi, de la ora 14.00, se întruneşte Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a aproba cele două hotărâri privind planurile de măsuri pentru combatarea ultimelor două focare.