Peste 160 de misiuni pentru pompierii prahoveni în perioada Sărbătorilor Pascale

Daniel Dimache -

Peste 160 de misiuni pentru pompierii prahoveni în perioada Sărbătorilor Pascale

Comunicat de presă: Misiunile pompierilor prahoveni din perioada minivacanței prilejuite de Sărbătorile Pascale

 

În perioada 14-17 aprilie, pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea unui număr de 163 misiuni, dintre care 69 au fost intervenții în situații de urgență și 94 urgențe medicale.

Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 15 incendii, precum și în alte 13 intervenții în sprijinul comunităților, care au presupus deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, asistența unor persoane supraponderale, nedeplasabile, asanarea de muniție neexplodată, degajarea unui copac căzut pe două autoturisme parcate etc.

În acest interval, 105 persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.

De asemenea, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice în cazul a 14 accidente rutiere, în care au fost implicate 24 de autoturisme, un tractor și o autoutilitară, precum și cei 41 de ocupanți ai acestora. Dintre persoanele implicate în evenimentele rutiere, 9 au fost transportate de urgență la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare.

În săptămâna 10 – 14 aprilie 2023, Inspecţia de Prevenire a desfășurat 14 de activități de informare, acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale.

Pe timpul desfășurării acestor acțiuni au fost depistate 31 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 13 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 29 avertismente și 2 amenzi în valoare de 20.500 lei. Cu ocazia desfășurării controalelor, au fost organizate 2 exerciții cu 200 de persoane și 14 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 229 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren, la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Pe lângă acestea, au fost desfășurate 19 misiuni pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire, pentru intervenția în cazul producerii unor eventuale incendii, precum și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pe durata slujbele religioase, în apropierea bisericilor și mănăstirilor unde s-a preconizat că se va înregistra o afluență mare de credincioși.

       ***

Misiuni relevante

 

Pompierii prahoveni au intervenit luni dimineață, în jurul orei 02:00, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o hală industrială (cu destinație mixtă: magazie, depozit scule/accesorii, spații administrative) din municipiul Ploiești. Progresiv, la locul evenimentului au fost mobilizate 9 autospeciale de stingere, o autoscară, o autospecială de descarcerare, o autospecială de grupă operativă, două autospeciale de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD. Datorită efortului susținut și a comunicării eficiente, după aproape 6 ore de luptă cu focul, pompierii au reușit să salveze 38 de containere modulare, 4 generatoare electrice, 9 autovehicule și mai multe bunuri din interiorul halei. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit drept cauză probabilă de incendiu efectul termic al curentului electric.

       ***

Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.

De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!

Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:

App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )

***

Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.