Peste 3.300 de arme confiscate de poliţişti, inclusiv din Prahova
Redactia -

Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a desfăşurat acţiuni pentru depistarea persoanelor care deţin ilegal arme şi pentru prevenirea şi combaterea braconajului cinegetic. Anul trecut, la nivel naţional, au fost indisponibilizate peste 3.300 de arme de foc, fiind constatate aproximativ 2.000 de infracţiuni.
În anul 2024, poliţiştii au urmărit scoaterea din circuitul civil a armelor letale şi neletale deţinute ilegal, stabilirea trasabilităţii şi a modului de procurare şi introducere pe teritoriul naţional a armelor şi indisponibilizarea armelor şi muniţiilor folosite la săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic.
Astfel, poliţiştii specializaţi în arme au scos din circuitul ilegal 3.390 de arme de foc şi au indisponibilizat 288.695 de bucăţi de cartuşe de diferite calibre, 10 tone de carne de vânat, aproximativ 37 de kilograme de explozivi de uz civil, precum şi peste 110 tone de articole pirotehnice.
De asemenea, în perioada analizată, au fost constatate 1.244 de infracţiuni la Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 486 la Legea nr. 407/2006 privind fondul cinegetic şi protecţia vânatului.
Exemple:
1. La data de 4 noiembrie 2024, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat 131 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.
Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, în septembrie 2023, un cetăţean străin de origine turcă ar fi iniţiat şi constituit împreună cu mai multe persoane de naţionalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.
Aceste tipuri de arme, cunoscute drept “Ghost Guns”, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european.
Probatoriul administrat a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverşi intermediari, membrilor unor grupuri infracţionale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
De la declanşarea cercetărilor şi până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.
2. Poliţia Română a condus o operaţiune, la nivel european, pentru prevenirea şi combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare şi semnalizare, care se pot modifica în arme letale. În total, au fost indisponibilizate 1.388 de arme deţinute ilegal.
Operaţiunea s-a desfăşurat pe parcursul anului 2023 şi începutul anului 2024, fiind concretizată prin acţiunea conjugată, realizată în luna februarie 2024, sub coordonarea Europol, în colaborare cu Comisia Europeană, şi care a implicat autorităţile de aplicare a legii din 16 state partenere.
Astfel, la nivel european, operaţiunea a constat în punerea în aplicare a peste 600 de mandate de percheziţie domiciliară, care au condus la 107 arestări şi indisponibilizarea a 1.388 de arme letale şi neletale deţinute ilegal.
Totodată, au mai fost indisponibilizate 60.192 de bucăţi de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, şi aproximativ 19,5 kilograme de droguri (heroină, cocaină şi canabis).
De asemenea, Poliţia Română, prin structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase, a pus în executare 556 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind indisponibilizate 800 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 75 de pistoale cu gaze, având destinaţia autoapărare şi 57.520 de elemente de muniţie letală şi neletală, de diferite calibre, deţinute ilegal.
Armele care folosesc cartuşe cu gaze sunt frecvent folosite de către persoanele implicate în activităţi infracţionale, întrucât pot fi uşor de procurat şi convertit în arme letale.
În activităţi au fost implicate 16 state: România, Bulgaria, Belgia, Germania, Grecia, Letonia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Ucraina şi Marea Britanie.