Petroliștii au ajuns acasă după stagiul de antrenamente și jocuri din județul Brașov, intrând de luni în linia dreaptă a pregătirilor pentru meciul cu Iașiul, din Cupa României. Se prefigurează deja un prim „11”, cu doar puține paranteze!

Dragos Trestioreanu -

Petroliștii au ajuns acasă după stagiul de antrenamente și jocuri din județul Brașov, intrând de luni în linia dreaptă a pregătirilor pentru meciul cu Iașiul, din Cupa României. Se prefigurează deja un prim „11”, cu doar puține paranteze!

Grație contribuției financiare a partenerului finanțator, Veolia România, și a alegerilor președintelui executiv Costel Lazăr, lotul Petrolului Ploiești a beneficiat, în această iarnă, de un stagiu de pregătire foarte bine pus la punct. A început duminică, 16 ianuarie 2021, la 10 zile după reluarea pregătirilor de pe arena Ilie Oană, potrivit tradiției, și s-a încheiat vineri, 29 ianuarie, de dimineață, cu o zi mai devreme decât se preconizase inițial. Iar asta, din cauza condițiilor meteorologice ce-au împiedicat și desfășurarea ultimului meci amical prevăzut în acest cantonament. După 13 zile de antrenamente asidue și patru teste – trei fiind înghesuite în week-end-ul precedent! – contra a două divizionare C, SC Popești Leordeni și AFC Odorheiu Secuiesc, și împotriva unei colege de întrecere din L2, Dunărea Călărași, joc disputat între cel cu ilfovenii și, respectiv, harghitenii, s-a revenit acasă și s-au oferit trei zile libere. Au mai fost prevăzute încă două meciuri amicale la mijlocul săptămânii în curs, primul cu o grupare din subsolul eșalonului secund, Aerostar Bacău, care a avut loc pe un teren acoperit de zăpadă, iar următorul, cu o altă divizionară C, ACS Kids Tâmpa Brașov. Cel din urmă meci amical a fost anulat, pentru că ninsoarea a continuat să-și „facă de cap” și la Tărlungeni! Cum deja în lot existau fotbaliști acuzând diverse traumatisme sau contracturi musculare, s-a renunțat nu numai la duelul cu Kids Tâmpa, oricum unul de mai mică importanță, dar și la cel mai tare test din perioada pre-competițională – cu liderul Ligii a II-a, FC U 1948 Craiova. Un amical care putea să dea măsura exactă, în perspectiva confruntării de „care pe care” cu ACSM Poli Iași. Păcat! Dar, este adevărat că nu se putea risca agravarea accidentărilor suferite la munte.

Una peste alta, după cele cinci meciuri amicale, desfășurate la Izvorani, contra CSO Plopeni (L3; scor: 7-0), și la Tărlungeni, cu SC Popești Leordeni (L3; 2-0), Dunărea Călărași (L2; 2-1), AFC Odorheiu Secuiesc (L3; 3-1) și Aerostar Bacău (L2; 0-0), toate pe teren sintetic, iar cel din urmă, repet, pe un teren cu un strat destul de mare de zăpadă, divizionara secundă ploieșteană pregătită de Viorel Moldovan, Francisc Dican, Ciprian Pura, Cătălin Grigore și Stelian Isac a ieșit pe plus. A bifat patru succese și o singură remiză, a marcat 14 goluri și a primit numai două. Golgheterul stagiului a fost Valentin Balint, cu trei reușite, după ce în toamna trecută înscrisese unicul gol al său, oficial, în echipamentul „galben-albastru”. Și-atunci abia către finalul unei partide din deplasare, cu Unirea Slobozia, adjudecată cu 3-0, el stabilind rezultatul final! Următorii realizatori din cantonament au fost Vasile Buhăescu și nou-venitul Viorel Lică (ambii cu câte două goluri), restul reușitelor fiind cele ale lui Vlad Mitrea, tot un nou-sosit, Mihai Constantinescu, Bart Meijers, Alexandru Saim Tudor, căpitanul Pol Roigé Rodríguez, Armando Vajushi (din penalti, după ce ratase unul, în aceleași amical, cu AFC Odorheiu Secuiesc) și Sory Ibrahim Diarra (împrumutat, recent, la mai sus-amintita Unirea Slobozia, până la finele sezonului).

În cantonament, pe 16 ianuarie, au plecat portarii Georgi Kitanov, Raul Avram și Nicolai Cebotari, plus jucătorii de câmp Ștefan Bărboianu, Alberto Olaru, Bart Meijers, Viorel Lică, Marian Huja, Jhon Steven Mondragón Dosman, Adrian Nicolae, Antoniu Manolache, Valentin Țicu, Nir Lax, Amidu Salifu, Silviu Pană, Romario Moise, Serge Yvann Ekollo Malolo, Vlad Mitrea, Pol Roigé Rodríguez, Mihai Constantinescu, Mario Bratu, Rafael Popovici-Ciatău, Vlad Bogdan, Armando Vajushi, Alexandru Saim Tudor, Vasile Buhăescu și Valentin Balint. Moldovan i-a utilizat, cu două excepții, Salifu (probleme medicale) și Popovici-Ciatău, pe toți cei deplasați la Săcele și Tărlungeni, cel dintâi prinzând însă amicalul de la Izvorani, contra Plopeniului, într-un joc în care cel de-al doilea fusese trimis să apere culorile… echipei din al treilea eșalon, ca și alți tineri coechipieri de la Petrolul, precum Adrian Nicolae și Vlad Bogdan! Nicolae a avut însă norocul utilizării lui ca titular în centrul defensivei „lupilor”, din cauza accidentării lui Marian Huja, în meciul contra Aerostarului. În schimb, ultimul venit, astristul Romario Moise, a îmbrăcat actualul echipament numai pentru un sfert de oră înainte de ultimul fluier al testului cu băcăuanii. De consemnat că, dintre cei șase nou-sosiți, Silviu Pană, Ștefan Bărboianu, Sergiu Arnăutu, Vlad Mitrea, Viorel Lică și Romario Moise, doi au venit cu accidentări, mai precis Arnăutu (lăsat acasă, înainte de cantonament, pentru a se trata la tendonul ahilian) și Moise.

În zona Brașovului, a mai suferit o accidentare și Pană, o altă achiziție din iarna aceasta, ceilalți coechipieri ai săi fiind în regulă la sosirea la Ploiești. Însă, nu numai cei trei mai sus-precizați sunt cu probleme medicale, totuși nu foarte serioase, ci – reamintesc – și Salifu, și Huja, dar și Meijers, Mondragón și Lică, adică patru echipieri din apărare! Se speră în recuperarea lor până la meciul oficial cu Iașiul, ca și a celorlalți, desigur. În sfârșit, cazuri speciale au fost cele ale lui Serge Yvann Ekollo Malolo și Sory Ibrahim Diarra. Primul fusese anunțat ca iminent detașat la Dunărea Călărași, acolo unde și debutase în România, de altfel, dar a doua zi după anunțul apărut pe siteul oficial al clubului găzarilor, el a… urcat în autocarul Petrolului și a plecat la Săcele! Al doilea a fost lăsat acasă, ca și Sergiu Arnăutu și Robert-Daniel Enache (în așteptarea unei intervenții chirurgicale la un ligament), motivându-se că are o întindere musculară suferită în amicalul cu Plopeniul, în care a și marcat. Recent, reamintesc, Diarra a fost prezentat de… Unirea Slobozia ca ultim transfer al său din această pauză competițională! Ca urmare a primelor trei jocuri-test de la Tărlungeni, urmărite pe FCP TV, apreciez că s-a prefigurat deja un prim „11”, cu patru paranteze, pentru disputa din Cupa României cu moldovenii: Kitanov (Avram) – Bărboianu, Meijers (Lică), Huja, Țicu – Pană, Moise (Lax) – Constantinescu, Roigé Rodríguez, Vajushi – Buhăescu (Balint). Dar, importantă va fi „banca”, pe care ar mai putea loc, se pare, în afara „parantezelor” de mai sus, și Olaru, Manolache, Ekollo, Mitrea și Saim Tudor. Deci, jucători de schimb numai buni pentru un joc oficial de importanța celui de debut din acest an. Însă, vom vedea la momentul potrivit…

Foto: www.fcpetrolul.ro