Petroliștii se îmbolnăvesc pe capete! Jucătorii, de… coronavirus; suporterii – de inimă rea! În 64 de ani de urmărit fotbal, nu am mai văzut un penalti ratat de trei ori de către oameni diferiți!!!

Dragos Trestioreanu -

Petroliștii se îmbolnăvesc pe capete! Jucătorii, de… coronavirus; suporterii – de inimă rea! În 64 de ani de urmărit fotbal, nu am mai văzut un penalti ratat de trei ori de către oameni diferiți!!!

Deși, a fost un thriller de… inimă rea, nu o să trec direct la apogeu, ci o să încep cu… începutul! Cu faza din minutul 2, mai exact, construită de un Petrolul la care, sincer, să fiu iertat!, chiar nu mă așteptam în situația de față. Dacă ar fi pus, atunci, mingea pe var centralul Iulian Dima, la împingerea lui Marinescu în 10 metri, nu se supăra nimeni! Apoi, aș putea continua cu golul anulat pe bune al lui Sefer; era în ofsaid mare. Sau cu parada lui Popa – portarul Astrei în acte, pe care îl ochisem încă de pe când apăra la Farul, detașat fiind de Viitorul -, la șutul de pe stânga al lui Saim Tudor, când „turcul” mai juca pe acea parte. Și aș putea să apreciez că, și până la eliminarea, zic eu justă, a lui Lazăr, pentru două faulturi de „galben”, și după, Petrolul a avut posesia, a fost superioară unui Rapid părând obosit și jucând iar fără vârf de atac, Hlistei nefiind așa ceva.

Nu știu de ce, dar după eliminare, băieții lui Costel Enache, deși au fost la butoane, cum se zice în folclorul fotbalistic, parcă nu mai aveau aceeași claritate în joc. Mai mult, Sîrghi era să restabilească… egalitatea numerică, fiind iertat de arbitru, dominat valoric de asistentul de la tușa a doua, revelația Tunyogi Ferencz! Reacția antrenorului Petrolului a fost rapidă, salvându-l de la expulzare, astfel, pe cel pe care îl pusese aiurea ca fundaș dreapta, așa zic. Ba chiar, după ceea ce s-a întâmplat în minutul 65, Enache se poate lăuda că i-a ieșit înlocuirea unui senior cu un junior, Bratu, aflat pe o bancă pe care mai stătea și seniorul Blănaru! Și-am ajuns, deci, la minutul 65, un minut care a durat… 480 de secunde pe arena Ilie Oană, sâmbătă seară!!! Dar, haideți să vi-l reamintesc celor care ați văzut meciul sau să vi-l povestesc celor ce-ați avut, poate, altă treabă la ora lui „Primvs Derby”!

Deci, minutul 65… Țicu avansează pe stânga, schimbă dibaci, în careul mare, la Bratu, cel care se ducea spre tușă, mai fără șanse, însă l-a forțat totuși pe imprudentul Mallo să-l „culce”, neașteptat. Penalti, fără dubii și șansă, la timp, a deschiderii scorului, în fața Rapidului care cam gâfâia în 10! Își așează mingea pe punctul alb și rotund golgheterul Arnăutu și execută ca un… junior debutant căruia, la debut, îi tremură chiloții! Șut telefonat, reținut fără probleme de Popa, care s-a aruncat spre dreapta! Bucurie pe rapidiști, dar prim-planul cu portarul lor trădează drama! Se repetă, fiindcă goal-keeper-ul fusese surprins la execuție ieșit cu un metru și ceva în față. Atent, nu precum alții, asistentul Tunyogi ridică steagul! Da, se repetă! Și balonul e luat de căpitanul Marinescu. Fotbalist cu, cred, nici nu mai știe câte lovituri de la „11 metri”a transformat până la aproape la 36 de ani! Culmea, și el trage nu prea grozav, schimbând colțul parcă temător, iar junele apărător al buturilor adus din Dobrogea de Astra apără din nou! Însă, tot din nou, ieșise în față! Fanion ridicat și – da – repetare! Ferencz, din Zalău, dă lecții de arbitraj! Măcar de-ar învăța cineva ceva de la el! Eh, vine la punctul cu var și un străin. Meza Colli. Dacă, nici el… Aiurea, bine că nu a fost galeria în spatele porții lui Popa că sigur țintea vreun ultras, cu șutul lui cu mult peste transversală! Gata, thrillerul s-a terminat atunci! Când? În minutul 73!!! Incredibil!

Acumulând frustrare din belșug, adversarii Petrolului au pornit imediat pe contraatac, dar Avram – care-i scăpase pe „lupi” și la o fază grea, cu Hlistei în față, în prima repriză – salvează fabulos în două rânduri, la „bomba” aceluiași ex-arădean și la reluarea pe respingere a căpitanului Goge! Ar fi fost de neînchipuit ca Rapidul să marcheze în opt jucători de câmp, în fața a 10 petroliști! Petroliști care au dominat net ultima parte a partidei. Au avut două faze de gol, la voleul lui Bratu, prins în doi timpi de către un alt junior, Tătaru, intrat în locul expulzatului pentru proteste repetate de dinaintea celei de-a doua repetări a penaltiului din minutul 65, și transversala lui Deac, cea în care Gabi a trimis cu o lovitură de cap, din „6 metri”. Nu a mai fost totuși să fie, dar situația combatantelor nu este la fel, acum. În vreme ce Rapidul, cu 2 puncte din tot atâtea meciuri mai are o singură deplasare și o „dublă” acasă, Petrolul iese la Arad și Turnu Măgurele, într-un interval foarte scurt de timp și cu lotul care este. S-ar putea chiar spune că, la finele săptămânii viitoare, se va fi ști cu siguranță dacă ori la bal, ori la spital!

FC PETROLUL: Avram 9 – Sîrghi 5 (31 – Bratu 8), Răuță 6, Manolache 6, Țicu 7.5 – Pierce 5.5 (78 – Blănaru) – Deac 7, Meza Colli 2, Marinescu (cpt) 2, Saim Tudor 7 – Arnăutu 2. Colectiv tehnic: Costel Enache (antrenor principal), Cătălin Munteanu (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Alessandro Tessaniga Cittadino (preparator fizic).

FOTBAL CLUB RAPID: Popa 10 – Bonnin 6, Mallo 5, Iacob 6, Goge (cpt) 6 – Jorza 5.5, Lazăr 4 – Sefer 6.5 (81 – Crețu), Alami 6 (46 – Djuric 6), Drăghiceanu 7 (72 – Tătaru 8) – Hlistei 7  (83 – Manole). Colectiv tehnic: Dan Alexa (antrenor principal), Ștefan Grigorie și Costel Ilie (antrenori secunzi), Marian Ioniță (antrenor al portarilor), Iulian Ichim (preparator fizic).

Au arbitrat: Iulian Dima 6 (București) – Marius Cristian Marchidanu 7 (Brăila) și Tunyogi Ferencz 10 (Zalău).

Rezervă: Ionuț Coza (comuna Cernica, județul Ilfov).

Observatori: Adrian Petre (Buzău), pentru joc, și Andrei Ioniță (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Lazăr (8 și 28), Sîrghi (24), Dan Alexa (30; în spațiul tehnic), Pierce (32), Jorza (61), Popa (67 și 70), Manole (73; la încălzire).

Cartonașe roșii: Lazăr (28), Popa (70).

Sincer, deși – ca jurnalist – ar trebui să… nu am mamă, să nu am tată, mi se rupe sufletul de notele pe care a trebuit să le dau celor trei jucători care au irosit poate chiar promovarea Petrolului, în această seară! Dar și pe ei ar trebui să-i doară sufletul pentru că le-au încercat din greu inimile bravilor lor suporteri, care au venit înainte de meci să le fie alături, cântând și aprinzând torțe, ca în peluză! A fost deja cam prea mult pentru toși cei care iubesc culorile galben-albastre! Poate că își vor cere… iertare în vreun fel, la Arad și Turnu Măgurele, cei cu pricina!

 Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)