Petroliştii au boicotat protestul fotbaliştilor din Liga I, iniţiat de AFAN

Redactia -

La începutul meciului dintre SC FC Petrolul Ploieşti şi FCM Târgu Mureş, de pe arena Ilie Oană, dacă oaspeţii au ieşit pe teren cu un banner de protest, pe care se scria: „LPF, FRF, RESPECTAŢI-NE!”, jucătorii lui Vivi Răchită (foto stânga; www.ziarelive.ro) s-au afişat cu tricouri albe, puse peste cele de joc şi având imprimată fotografia unei fetiţe, Măriuca, pentru a-i sensibiliza lumea s-o ajute să depăşească probleme grave de ordin medical. Astfel, petroliştii au arătat că nu vor să se alăture protestului organizat de către Asociaţia Naţională a Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), după ce patronii de cluburi ar fi reuşit impunerea în contracte a clauzei care le permite să-şi plătească jucătorii cu o întârziere  ce a crescut, de la 60, la 90 zile.  Deci, vreme de trei luni, fotbaliştii nu pot face memoriu pentru a li se achita restanţele financiare ori, în caz contrar, pentru a fi declaraţi liberi de contract. Restul fotbaliştilor din Liga I a anunţat că se va prezenta la meciuri cu banderole albe pe braţ şi cu bannerul mai sus-menţionat, afişat la alinierea de la centrul terenului.

Răchită a explicat de ce elevii lui au făcut opinie separată: „Am vorbit cu fotbaliştii mei şi mi-au spus că au luat decizia de a nu purta astfel de banderole la meciul cu  FCM Târgu Mureş. E decizia lor. Aşa au hotărât, pentruIlyes_ziarelive.ro că nu au motive să protesteze. Sunt cu salariile la zi, nu există astfel de probleme la Petrolul”. Aflat la Ploieşti, pentru jocul cu echipa „lupilor”, căpitanul echipei FCM Târgu Mureş, ex-astristul Robert Ilyeş (foto dreapta; www.ziarelive.ro), a spus, pe de altă parte, că „ne-am simţit trădaţi, pentru că jucătorii Petrolului nu vor să ni se alăture în demersul nostru. Din ce am înţeles, este din cauza domnului Răchită! Acum nu este un protest, doar am cerut respect şi nimic mai mult”. Potrivit cotidianului ProSport, ploieşteanul Valentin Alexandru, secretarul general al LPF, a încercat să împiedice greva japoneză a fotbaliştilor din primul eşalon, ameninţându-i pe conducătorii de club din Liga I. Astfel, notează jurnalul central de sport, observatorii partidelor le-ar fi spus oficialilor gazdă ai meciurilor din etapa a XIV-a că se expun la riscul de a pierde jocurile la „masa verde”, în eventualitatea în care permit proteste pe gazon. Dacă aşa ar fi, cei de la SC FC Petrolul  nu ar mai avea de pierdut decât… două goluri, trecute în plus pe coloana celor primite.

Vicepreşedintele sindicatului fotbaliştilor, AFAN, Emilian Hulubei, a declarat pentru www.prosport.ro că, „da, am auzit şi eu că Vali Alexandru pune presiune pe conducători, pentru a opri protestul AFAN. Am încredere însă că fotbaliştii din prima ligă sunt uniţi şi nu vor renunţa la o acţiune legitimă. Nu există nicăieri, în regulament, vreo prevedere pe care să se poată baza LPF ca să dicteze măsuri împotriva fotbaliştilor”. Interesant este că, vreme îndelungată, Petrolul a făcut parte dintre echipele fără pile la organismele fotbalului autohton, însă – de pe vremea Cooperativei – lucrurile s-au schimbat, iar acum avem iar parte de „aplecarea” clubului fanion a Ploieştiului şi al Prahovei după cum bate vântul puterii din sportul rege. Păcat de tradiţia Petrolului!

.