Petrolul: 4 puncte consecutive, din 6 posibile, în deplasare! Să fie Jerry Gane… „salvatore della patria”? Victorie pe tărâmul interzis anul trecut!

Dragos Trestioreanu -

Anul trecut, ori de câte ori i-a călcat „pragul” timișorenilor, Petrolul a plecat de acolo numai pe scut! Nici măcar la Ploiești nu au reușit să treacă de ACS Poli, dar măcar nu a pierdut, atunci. În 2016, un „alt Petrolul” pierduse în serie, stabilind un „record” de neținut minte. Asta până ce a venit la Petrolul un oltean pe banca tehnică. Și odată cu el, gata declicul! Mai întâi, s-a scos un punct – cu noroc, e drept – pe terenul celei mai bune echipe din play-out, ca joc, CFR Cluj. În sfârșit, în această seară, pe un oval imens și aproape gol, sub o ploaie mocănească, pe un teren măcinat de derbiul de rugby, dintre Saracens Timișoara și Știința Baia Mare, același „alt Petrolul” a răsturnat toate calculele hârtiei și a obținut prma victorie în deplasare din acest sezon! Și, totodată, prima din play-out! A ținut scorul, deschis de către revenitul Astafei, vreme de 70 de minute, s-a bătut ca la… Rovine, a rezistat tuturor atacurilor bănățenilor! Cu un Cobrea din nou magistral, cu o linie defensivă dispusă la sacrificiu maxim, condusă de un Benga redivivus, cu un Ziani începând să mai arate de ce a jucat pe unde a mai jucat, cu un Pacar care i-a eclipsat… CV-ul lui Paolucci, per total cu un „11” dispus să „moară” pe teren și să-și apere avantajul luat în prima repriză, Petrolul a arătat că începe să trăiască, ci nu să moară! Sigur că inițiativa, mare parte din joc, dar mai ales fazele calde de poartă, le-a aparținut „violeților”. Însă – față de meciul din „Gruia” -, acum, „lupii” au fost „lupii”, arătându-și și ei colții! Nu a fost jucător al Petrolului care să nu fi luptat la baionetă, un bonus pentru Beța, ce nu mai jucase încă din ziua meciului de la Ploiești cu FCSB, din prima etapă a returului sezonului regular!

Clipboard01Faza care avea să decidă scorul final s-a consemnat în minutul 24 și a fost rodul tehnicii lui Ziani, a inspirației lui Pacar și a calmului olimpian și deciziei lui Astafei (foto în text; la balon; www.gsp.ro), ultimul sărbătorind astfel cu gol revenirea în „haită”. Ziani a centrat de pe dreapta, Pacar l-a blocat pe Belu-Iordache, lăsând mingea să treacă spre Astafei, rămas liber aproape de colțul careului mic advers, preluarea acestuia fiind urmată de un șut în cross, printre fundașul dreapta timișorean, aruncat la disperare în calea obiectului de joc, și longilinul portar israelian Strauss. Până în acel moment, Petrolul nu avusese nicio ocazie, niciun șut la/pe poartă, în timp ce oponenții bifaseră deja un raport de oportunități de gol de 4-0! La fel a fost și ulterior, până la final fiind vorba despre un 9-3 în favoarea lui ACS Poli. Dar, în fotbal, deși se numără mai multe, în mod oficial se trec în ierarhie doar golurile ;i punctele, iar Petrolul a mai adăugat trei, după ultimul fluier al tânărului central Florin Mihai Marcu, o frumoasă surpriză. Mai este, desigur, mult până departe, dar trebuia început de undeva, iar cele trei puncte de la Timișoara se poate spune că sunt… șase, fiind obținute în fața unei echipe pe care găzarii trebuie s-o lase în urma lor.

Lui Jerry Gane i-a ieșit perfect primul „11”, la care mai puțini se așteptau, mai ales în privința fundașilor laterali. Tridentul Ziani-Zoubir-Astafei a fost cheia succesului, ca și scoaterea din echipă a lui Paolucci, în favoarea unui atacant mai incisiv, mai dispus la efort, mai tânăr, mai ambițios – Pacar. Bucșa a jucat și el cu ambiție și devotament total în fața cvartetului defensiv, alături de el Stana strângând din dinți, ca și Astafei, de altafel, din cauza unor accidentări. Dar, peste toți a fost din nou Cobrea, meritatul căpitan actual al „lupilor”!

ACS Poli a dominat, a avut ocazii, s-a bătut, dar tot nu i-a putut oferi noului antrenor, Petre Grigoraș, un debut cu succes, acesta bifând al treilea eșec consecutiv, din acest an, după cele două de la ASA Târgu Mureș, echipă de la care s-a retras cu… coada între picioare. Chiar dacă are fotbaliști buni în lot, precum Strauss, Belu-Iordache, Dan Popescu, Llorrente, Javi Hernandez, Goga sau Elek, Timișoara își continuă căderea liberă din 2016, în vreme ce Petrolul începe să scoată capul. Interesant este că Grigoraș a avut… trei căpitani, în 90 de minute, banderola trecând de pe brațul lui Zicu, scos de pe teren încă din primul mitan, pe cel al lui Goga și, apoi, pe al lui Cânu! Bănățenii or fi crezut, probabil, că au rămas „bestia nera” pentru Petrolul, însă au uitat că s-a… schimbat și anul, și ora!

După cele patru puncte câștigate în ultimele două etape, în deplasare, petroliștii din teren îi așteaptă sâmbătă, cu FC Voluntari, pe petroliștii din tribune și peluze într-un număr mult mai mare decât până acum. Iar asta pentru că momentul a devenit – iată! – unul bun și împreună pot merge înainte pe drumul deschis de… Jerry Gane!

ACS POLI: Strauss 6 – Belu-Irodache 6.5, Cânu 5.5, Manuel Torres 5.5, D. Popescu 6 – Llorrente 6, Melinte 5.5 (60 – Doman 6) – Zicu (cpt) 5 (40 – Bărbuț 6), Goga 6 (81 – Nimely), Javi Hernandez 6.5 – Elek 6.5. Antrenor: Petre Grigoraș.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 8 – Al. David 6.5, Mișelăricu 7, Benga 7.5, Beța 7 – Stana 6 (89 – Inez), Bucșa 6.5 – Ziani 7 (68 – Gavrilă 6), Zoubir 7, Astafei 7.5 (75 – Mareș 6). Antrenor: Ionel Tersinio Gane.

Au arbitrat: Florin Mihai Marcu 7.5 – Florin Ciprian Danșa 7 (ambii din Oradea) și Marius Nicoară 7 (Drobeta-Turnu Severin).

Arbitru de rezervă: Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).

Observatori: Ioan Bogdan (Arad), pentru joc, și Florin Hâncu (Brașov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Astafei (43), Goga (48), Bărbuț (57), Javi Hernandez (67), Stana (73), Llorrente (76), Mareș (80), Cobrea (87).

La finalul, partidei de pe arena Dan Păltinișanu, tehnicianul găzarilor a declarat pentru televiziune DigiSport că „n-a fost ușor! E prima victorie după mult timp. Acel punct de la Cluj a contat. Sperăm să salvăm acest final de campionat. Am marcat la puținele ocazii pe care le-am avut. Ne vorbisem ca în a doua repriză doar să ne apărăm. Nu e ușor, când vii după nouă înfrângeri, să gestionezi o astfel de situație. Fiecare meci e important. Presiune există. Îi felicit pe băieți pentru acest succes. Un punct nu ne ajuta cu nimic la Timișoara, la Cluj fiind de moral, dar cu ACS Poli nu se mai punea problema de același lucru. Petrolul are o echipă bună, dar jucătorii nu mai aveau încredere”. Meciul de acasă cu FC Voluntari, din etapa a V-a, va avea loc sâmbătă, 2 aprilie 2016, de la ora 16.30. Dacă se vor lega două victorii, Petrolul va ajunge la 11, iar cu o a treia, obținută în dauna celeilalte trupe ilfovene din primul eșalon, Concordia, la Chiajna, se poate spune că, având 14, s-ar putea intra în cărțile salvării, din punct de vedere sportiv.

Foto lângă titlu: www.fcpetrolul.ro