Petrolul ’52 i-a predat Plopeniului lecția „Cum să bați la scor și o echipă care dă o replică bună”!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul ’52 i-a predat Plopeniului lecția „Cum să bați la scor și o echipă care dă o replică bună”!

Ultimul meci de acasă, din ediția 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova, al Petrolului ’52, cel contra echipei CSO Plopeni, nu a mai fost un galop de sănătate, precum aproape toate precedentele, de pe arena Ilie Oană, ale „galben-albaștrilor”, dar tot s-a încheiat la scor: 4-0! După un 2-0, la pauză, cu serialul golurilor pornit, ca și la Vălenii de Munte, repede după primul fluier. Daniel Dumitrache, fost junior și antrenor secund la FC Petrolul, respectiv SC FC Petrolul, a venit pe „Ilie Oană” cu o partitură bine pusă la punct. Și, mai ales, neașteptat de curajoasă. A optat pentru un 1-4-1-3-2 agresiv, cu presing sus, mizând pe un ax central defensiv cu experiență, Valeriu Aristan & Valentin Sandu, pentru un mijlocaș central tehnic și laborios, care a făcut carieră în… futsal, Cristian Bălan, pentru jucători iuți pe benzi, tânărul Claudiu Bălan și, mai ales, Cătălin Vlad, cel care ar fi meritat mult mai multă atenție de-a lungul timpului, și chiar pentru doi atacanți, urcarea sărbătoritului zilei, Nicușor Copilu – a împlinit 30 de ani în ziua partidei, primind cadou un tort de la soția lui, înainte de debutul jocului! -, lângă micuțul, dar vivacele Andrei Puiuleț, uimindu-i pe apropiații întrecerilor din Liga A Prahova.

1Până prin minutul 75, pe plopenari i-a „ținut benzina” și, chiar dacă au primit două goluri, la primul, cel al lui Georgian Păun, din minutul 3, reclamând un ofsaid, au pus probleme, în schimb, în ofensivă, fostul lor coechipier, împrumutat Petrolului ’52, portarul Ionuț Marinică, fiind unul dintre… remarcații confruntării. Odată cu accidentările lui Aristan și Sandu, e drept că apărarea oaspeților s-a clătinat, astfel explicându-se și celelalte două goluri primite în ultimul sfert de oră. Cele care au dus scorul la un 4-0 totuși exagerat față de desfășurarea reală a ostilităților.

2Serios ca întotdeauna, nelăsând nimic la voia întâmplării și neriscând absolut deloc, deși echipa lui era deja campioană județeană, matematic, Octavian Grigore a trimis pe superbul gazon – fantastic a rezistat la trei meciuri consecutive, în mai puțin de 24 de ore! – cel mai bun „11” avut la dispoziție, cu excepția lui Răzvan Catană, rămas pe tușă din cauza unor suspiciuni de întindere sau contractură musculară, suferită în debutul jocului anterior de la CSO Teleajenul Vălenii de Munte. Cu mereu aceiași Cluadiu Tudor și Georgian Păun în postură de „regista”, cu „benzile” cele mai bune, Nini Popescu și Dragoș Gheorghe, cel din urmă având să fie omul meciului, după un gol și, respectiv, un assist, dar nu numai pentru atât, cu un tandem puternic pe axul central al defensivei, Jean Prunescu-Gabriel Frâncu, cu Daniel Chiriță stăpân în fața apărării și cu doi fundași laterali adesea transformați în mijlocași de bandă, Alberto Olaru și Mihai Velisar, Petrolul ’52 – chiar dacă nu a strălucit ca altădată – a tranșat meciul. Și-a lăsat… statisticii un rezultat care poate că va deruta, cu timpul! De data aceasta, atacantul împins titular, Roland Stănescu, nu a mai înscris, făcând-o însă, iar, înlocuitorul lui, Adrian Vintilă, însă a existat totuși o explicație plauzibilă pentru fotbalistul care ne-a obișnuit să înscrie gol meci de meci: nu a avut nici măcar o minge utilă în careu!

3Înaintea ultimelor patru meciuri, nu cinci, odată cu… forfaitul din semifinalele fazei județene a Cupei României a trupei de la AFC Brebu, din motive, zice-se, de jucători accidentați și suspendați, Petrolul ’52 arată foarte bine în oricare dintre formulele folosite de Tavi Grigore și Gheorghe Liliac, trecând mereu cu bine și peste absențe motivate. Îmbucurător este că, deși s-ar putea să se voteze abrogarea obligativității folosirii în Liga a III-a a trei jucători cu vârsta sub 19 ani, pe tot parcursul unui duel, găzarii au atâția pe care se pot baza oricând. Adică, mai sus-amintiții Olaru și Velisar, plus Tiberiu Nițescu, autorul golului ce-a închis tabela în minutul 89, după o centrare „marca Tudor”, căpitanul ploieștenilor scoțând, parcă, mereu „din joben” câte o execuție „ruptă” din manualul fotbalului. În acest context, nu ar trebui să mire pe nimeni că ACS Petrolul ’52 va mai obține încă patru succese până la vacanță, eventul și promovarea urmând a fi absolut meritate!

PETROLUL ’52: I. Marinică 8 – Olaru 7.5, Prunescu 7.5, Frâncu 7.5, Velisar 7.5 – Cl. Tudor (cpt) 8, D. Chiriţă 7.5 (83 – Vl. Butufei) – N. Popescu 8, G. Păun 8.5 (70 – I. Dumitrescu 6.5), Dr. Gheorghe 9 (80 – T. Niţescu) – R. Stănescu 6.5 (46 – Ad. Vintilă 8). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

CSO PLOPENI: V. Ion 6 – Oct. Gheorghe 5.5 (46 – M. Popa 5.5), Aristan 6 (73 – C. Trică 5.5), V. Sandu 6 (66 – Al. Chirilă 5.5), Chejnoiu 6.5 – Cr. Bălan (cpt) 6.5 – Cl. Bălan 5.5, Cr. Anghel 6, C. Vlad 6.5 – Copilu 7 (66 – R. Huza 5.5), Puiuleţ 6.5. Antrenor: Daniel Dumitrache.

Au arbitrat: Laurenţiu Piciu 7 – Gabriel Brăilă 7 (ambii din Ploiești) şi Cristian Gabi Lefter 7 (Urlați).

Observator AJF: Mihai Ion (Ploiești).

Cartonaşe galbene: M. Popa (52), Prunescu (58), Cr. Bălan (68).

4Înaintea partidei, observatorul disputei i-a oferit asistentului de la tușa unu, Gabriel Brăilă, o cupă, ca o frumoasă amintire de la ultimul său joc ca arbitru, ploieșteanul optând pentru o retragere prematură din carieră. În altă ordine de idei, următorul meci al campioanei județene se va consemna sâmbătă, 3 iunie 2017, posibil de la ora 18.00, pe terenul de la Coada Izvorului, în compania revelației returului Ligii A, CS Mănești 2013. Apoi, va veni rândul finalei fazei locale a Cupei României și, respectiv, a dublei manșe a barajului de promovare. Iar, în seara zilei de 24 iunie, pe „Ilie Oană”, va fi sărbătorită, mai mult ca sigur, accederea în al treilea eșalon național! De dorit, moral și corect, ar fi ca, până pe 20 iunie, data limită impusă de FRF, ACS Petrolul ’52 să primească – după licitație și contra cost, dacă așa o cere legea! – marca Petrolul, pentru a fi înscrisă astfel în viitoarul sezon. Un prima pas către acordare ar fi întâlnirea de la primărie, de miercuri, 31 mai, a edilului-șef cu reprezentanții găzarilor, din club și din USP.

Foto: www.sportonlineph.ro și www.republikanews.ro