Petrolul ’52 a „scăpat” de-o grijă: i-a venit primul eșec! Dar, a apărut când și unde nu trebuia! Nici măcar o jumătate de ocazie pentru „lupi” în meciul cu Hermannstadt Sibiu, de la Mediaș!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul ’52 a „scăpat” de-o grijă: i-a venit primul eșec! Dar, a apărut când și unde nu trebuia! Nici măcar o jumătate de ocazie pentru „lupi” în meciul cu Hermannstadt Sibiu, de la Mediaș!

Forma tot mai slabă a Petrolului ’52 se vedea nu de azi, de ieri, ci de ceva timp, însă victoriile care se tot adunau i-au determinat pe toți să închidă ochii, să escamoteze realitatea. Am auzit astfel, chiar și pe canalele oficiale, că va veni și-un eșec într-o zi, dar se spera că mai târziu, nu acum! Și a venit la capătul unui meci în care s-a intrat pe teren cu șapte jucători defensivi, plus portarul, care tot de apărare ține, în care s-au ținut pe teren „mâini moarte” mai bine de un ceas, în care nu s-a avut nici măcar o jumătate de ocazie de a se marca, în care s-au dat peste 30 de centrări pe sus în careul advers, cu precădere după 0-1, dar NICIUN PETROLIST nu a lovit mingea cu capul, NICIUNUL, indiferent de compartiment!!! Au mai fost meciuri slabe, dar cel de la Mediaș, cu Hermannstadt, l-a depășit pe toate. Dar, a nu se înțelege așa ceva fiindcă (încă) Petrolul ’52 – deși nu marca va… juca de-acum înainte! – a pierdut la limită, la finalul unei confruntări în care, dacă ar fi învins, speranțele într-o intrare în play-off cu un ecart de 10 puncte, liniștitor, ar fi crescut exponențial. Însă așa, echipa și staff-ul tehnic au părut că s-au culcat pe-o ureche, după ajutorul Unirii Slobozia, 1-1 acasă cu Metaloglobus, etapa trecută, și s-au mulțumit cu reușita calificării deja în play-off. Până la promovare mai e totuși destul, oameni buni! Iar dacă s-or fi prins și cei de la „U” că găzarii se cam chinuie pe teren propriu, atunci s-ar putea să vină cu gânduri de mărire, peste 11 zile, pe „Ilie Oană”. Și-apoi, să vezi play-off, nu jucărie! Nu floare la ureche, cum ar fi putut să fie!

La Mediaș, pe o ploaie sâcâitoare și rece, ca de final de toamnă, Nae Constantin a vrut ceva de la un derbi, dar ce-o fi vrut nu s-a prea înțeles deloc. Cu acea formulă ultradefensivă și nici măcar sigură pe sine – căci până la urmă un 0-0, parcă așa se și dorise, tot era mai bun decât un 0-1 – ce-a rezultat în cel dintâi mitan? Un avantaj procentual la posesie pentru oaspeți, deși parcă repetau pase la nesfârșit fără a se ataca poarta adversă! Așa că, gazdele de pe… teren neutru au îndrăznit, ele, mai mult, Avram salvând, prin respingeri laterale, la șuturile bune ale lui Sântean și, apoi, Oroian. Petrolul ’52, vreo ocazie? Hai să fim serioși, nici măcar o… jumătate de ocazie! Era și greu, fără un constructor cu idei, cu un Cebotaru conducând-o din nou didactic pe trupa „galbenilor”, arătându-le iar coechipierilor cu brațul încotro s-o ia și cui să dea balonul, de parcă ar fi fost juniori, cu un atacant, Diarra, care nu mai e el de câteva meciuri, cu o bandă dreaptă, Constantinescu, un capăt de drum tot timpul – apropo de asta, nu credeam vreodată că absența lui Bratu, mai ales pe un gazon umed, putea afecta atât de mult un eventual succes! -, cu trei mijlocași centrali pe teren, niciunul cu veleități de a crea, cu blocarea în stânga a singurului fotbalist cerebral, Vajushi, etc. Așa a fost prima repriză, care se putea totuși termina în avantaj pe tabelă pentru Petrolul ’52, dacă Pană nu ar fi fost în ofsaid, atunci când a primit mingea după un carambol, el fiind faultat, apoi, în careul mare de către portarul Muțiu. Însă, deși centralul craiovean Nicușor Viorel Flueran a arătat imediat punctul cu var, el a revenit asupra deciziei, la semnalizarea de la margine a colegului de la tușa a doua, brăileanul Marius Marchidanu. O fază asupra căreia nu prea s-a insistat la TV, așa cum merita. În fine…

La pauză, Constantin a făcut mutarea care se impunea, cu Jarovic în locul aceluiași Pană, dând speranțe astfel că formația ploieșteană va deveni mai prezentă și în suprafața de pedeapsă adversă, „turnul de control” așteptând acolo baloane pe care să te trimită spre/la/în poartă, așa cum știe bine. Cred că le așteaptă și acum, în… autocar! Fără măcar o centrare de Doamne ajută, ce putea să facă longilinul vârf de atac german? Absolut nimic! Iar Diarra, trecut în stânga – acolo unde jucase Vajushi, mutat în locul lui Pană -, și-a continuat „recitalul” de neputință totală! S-a mai scos cu unele respingeri cu capul, la fazele fixe din careul mare propriu! Apoi, de parcă era destul că jocul devenea tot mai slab, Nae l-a scos și pe Vajushi, după un minut, 70, venind și singurul gol al meciului, cel care a întrerupt seria de 12 victorii consecutive ale „lupilor”. Un gol care merită detaliat.

După ce ne chinuise cu înlocuitorul lui Bratu vreme de 62 de minute, antrenorul principal a optat asupra unui alt „under”, dar care nu a prea jucat în acest sezon, Nițescu. O fi având Boțogan vârsta pe care o are, dar dacă tot nu îl băgăm decât când scorul e favorabil și liniștitor, de ce mai este ținut pe bancă? Un copil talentat, curajos, ambițios, luptător merita să fie el pe teren, nu cineva care nu mai intrase o jumătate de oră într-un meci oficial nici nu mai știu de când. Astfel încât, apreciez că Mihai nu a avut nicio vină că, în minutul 70, Opruț l-a ridiculizat și a lovit, cred, mingea greșit, schimbându-i ciudat traiectoria unei centrări normale. Nu a avut nicio vină pentru că nu trebuia să fie acolo în acel  minut, ci pe bancă! Așa cum a dovedit și la o altă fază aproape identică, când a fost depășit la fel! Derutat de acea traiectorie, Avram – care mai respinsese, tot în lateral, un șut cu pământul al lui Năstăsie, în a doua repriză – a trimis mingea cu pumnii în direcția lui Plazonja, a cărui preluare, a acuzat – de ce numai el? – Meijers, ar fi fost cu brațul drept. Nu s-a fluierat nimic și cu toată opoziția lui Huja, croatul care ne învinsese pe când era împrumutat la Timișoara, la ASU Poli, printr-un gol marcat în poarta lui… Avram, a pasat cu stângul spre bara a doua. Acolo unde – se vede clar în fotografia de sus! – ex-astristul Balaure a trimis în poarta goală, aflat singur-singurel în acea poziție! Da, așa a făcut marcajul cea mai bună defensivă, la zi, din sezonul regular al Ligii a II-a!!! Bref, „lupii” au fost învinși de… Astra (Silviu Balaure, Marius Măldărășanu, Laurențiu Costache, Dani Coman), dar și de foști petroliști!

Au urmat 23 de minute de centrări degeaba în careul lui Muțiu, care nu a avut nicio emoție, nici nu putea avea câtă vreme niciun adversar nu a atins vreun balon ajuns acolo!!! Mai mult, rezerva utilizată Alhassan a irosit cu nonșalanță un contraatac inițiat și finalizat tot de el, spre ghinionul său Pîrvulescu împiedicând un totuși exagerat 0-2! Cu patru înlocuiri târzii și numai post pe post, ar fi fost greu ca Petrolul ’52 să câștige. Dar, măcar să nu piardă putea! Atenție, peste aproape două săptămâni vine „U”, care joacă mai bine în deplasare decât acasă. Iar gazda ei din prima săptmână de iarnă a început să evolueze și afară ca pe teren propriu, adică tot mai modest! Vorba aceea, ieri s-a avut avans mare, azi este mai mic, iar mâine poate să nu mai fie decât și mai mic!

Foto: www.digisport.ro